Santander
mann-regninger-barn

Bedre økonomi

Hva betyr egentlig inkasso?

Publisert: Oppdatert:

Betal i tide, det er ingen skam å snu på femøringen! Her er inkassovett-reglene.

Tekst:
Joakim Nyquist
Foto:
iStock / Hampus Lundgren

Inkasso. Noen vet altfor godt hva det betyr, og andre skulle ønske de aldri hadde hørt om det. Her skal du uansett få en innføring i hva det innebærer, og hvorfor det er lurt å unngå inkasso.

Få ting er verre enn å gå seg vill i et berg av utgifter, nedsnødd av regninger. Følg våre inkassovett-regler, så slipper du unna betalingsanmerkninger.

– Når du får et inkassovarsel har du enkelt og greit ikke betalt regningene dine, sier vår advokat Niels Danielsen.

Her er inkassovett-reglene:

1. Planlegg økonomien og vit når du må betale

For å unngå inkasso må du enkelt og greit betale regninger og låneavdrag til avtalt tid.

Niels Danielsen er advokat og avdelingsleder i Santander, og han hjelper oss her tilbake på rett spor.

– Jeg vil anbefale at du setter deg ned og ser hvor du får regninger fra. Det kan være lurt å sette av et fast tidspunkt i måneden for betaling av regninger. I mange tilfeller er det mulig å endre forfallsdato slik at alle regningene din forfaller mer eller mindre samtidig, sier Niels Danielsen.

2. Tilpass pengebruken etter evne og forhold

– Skaff deg et totalbilde av utgiftene dine. Da får du kontroll over hvor mye de utgjør til sammen og hvordan du skal kunne betjene dem best mulig, råder Danielsen.

Husk at hvis en regning forfaller, vil forsinkelsesrenten begynne å løpe. Standard forsinkelsesrente er i dag på 8,5 prosent av kjøpsbeløpet. Dette kan virke ubetydelig til å begynne med, men det kan fort bli kostbart.

3. Ta hensyn til purring og inkassovarsel

Den du skylder penger er ikke lovpålagt å sende deg purring, men kan velge å gjøre det. Før saken blir sendt til inkasso, skal du uansett få et inkassovarsel med betalingsfrist på 14 dager. Dette kan medføre gebyrer – i så fall sendes purringen eller inkassovarselet 14 dager etter at den opprinnelige betalingen utløp.

– Når du får et inkassovarsel har du enkelt og greit ikke betalt regningene dine. Du har da 14 dager til å rette opp forholdet, forklarer Niels Danielsen i Santander.

4. Vær forberedt på store utgifter, selv på små regninger.

Forblir inkassovarselet ubetalt går kravet til inkasso og et inkassobyrå blir koplet inn. Da får du først en betalingsoppfordring som blant annet skal inneholde kravets størrelse, satser for forsinkelsesrente og informasjon om konsekvenser ved ikke å betale.

– Nå kommer de virkelig store kostnadene, forklarer Danielsen.

Bare det faktum at et inkassobyrå er inne i saken koster. Inkassobyråer forholder seg til gjeldende inkassosats – som i dag er på 700 kroner.

La oss ta et eksempel med tall fra Forbrukerrådet: Du kan nå bli nødt til å betale 350 kroner ekstra på et «enkelt krav» (som ikke har gått over fristen med mer enn 28 dager) hvis du opprinnelig skylder 2 500 kroner. Men dersom kravet i utgangspunktet var på 12 500 kroner og fristen for betalingsoppfordringer utløp for mer enn 28 dager siden (et såkalt «tungt krav»), kan du nå måtte betale 2 800 kroner i tillegg til forsinkelsesrente og eventuelle gebyrer – ja, og det opprinnelige beløpet, selvfølgelig.

Puh – nå begynner det å balle seg på!

5. Be om hjelp for å hjelpe deg selv

– Går det så langt bør du med en gang ta kontakt med inkassobyrået og prøve å avtale en løsning, sier Niels Danielsen.

– Det finnes ulike hjelpemidler basert på de ulike sakene og tilfellene. For eksempel kan det være mulig å inngå en betalingsavtale med inkassoselskapet – en som passer innenfor rammene selskapet har og økonomien til kunden.

6. Gjenkjenn usikker kreditt

Neste steg er nemlig rettslig inkasso. Hvis du ikke betaler, må kreditoren henvende seg til namsmannen.

30 dager etter at rettslig inkasso er startet, kan inkassobyrået sende en merknad til kredittopplysningsbyråene. Du har da fått en betalingsanmerkning, og da begynner situasjonen å bli både komplisert og ubehagelig.

– Med betalingsanmerkning vil du ikke få lån noe sted, og du blir registrert som en «dårlig betaler». Det kan bli vanskelig å få et mobilabonnement for eksempel.

Det er viktig å legge til at en anmerkning som hovedregel slettes når kravet er oppgjort – og uansett etter fire år. Du kan selv ta kontakt med kredittopplysningsbyråene – som er pliktige til å opplyse om registreringer på ditt navn, hvis du er i tvil.

Bedre økonomi

Hva betyr kredittvurdering?

7. Vit alltid hva som kreves av deg og kreditor

Men husk på at du også har rettigheter. Mener du at noen har gjort en feil? Ta kontakt allerede når du mottar inkassokravet. Da blir saken sett på som omtvistet, og kan ikke drives inn gjennom ordinær inkasso. Den blir i stedet oversendt forliksrådet for rettslig avgjørelse.

Husk i så fall å dokumentere at du har tatt kontakt – ta kopi av brev eller skriv ned hvem du har vært i kontakt med.

Et fornuftig forhold til inkasso er å unngå inkasso. Betal i tide!

Niels Danielsen

— Advokat, Santander Consumer Bank

Ifølge Forbrukerrådet må også kreditor og inkassobyrå følge god inkassoskikk. De kan ikke utsette deg for urimelig påtrykk, skade eller ulempe. Dersom de bryter med dette, kan hele eller deler av 18omkostningene ved inndrivingen falle bort. Her er det altså snakk om inndrivingen – selve kravet faller ikke bort selv ved brudd på god inkassoskikk.

8. Betal i tide, det er ingen skam å snu på femøringen

Men hva er så et fornuftig forhold til inkasso?

Advokat Niels Danielsen kunne ikke vært klarere:

– Et fornuftig forhold til inkasso er å unngå inkasso. Betal i tide! Har økonomien kommet ut av kontroll, bør du søke hjelp. Men som regel kommer du langt med å ha god styring på egen økonomi.

9. Spar på pengene og søk hjelp om nødvendig

Ikke nøl med å ta kontakt ved problemer. Har du et krav som går til inkasso, ta kontakt med inkassobyrået med en gang. De fleste har et eller annet forebyggende å tilby. De aller fleste finner en løsning etter en ærlig samtale.

Om du trenger hjelp, er det hjelp å få

Bedre økonomi

Mange smålån? Slik får du oversikt

Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?