Santander
henrik_eriksen

Bedre økonomi

Slik får du noen hundrelapper til å bli en liten formue

Publisert: Oppdatert:

Her snakker eksperten vår om sparing – om hvordan litt ekstra penger hver måned kan bli til en ferie, egenkapital til båt eller bolig – eller rett og slett en buffer om noe skulle skje.

Tekst:
Bjørnhild Fjeld
Foto:
Simen Øvereng

Sparing er smart både på kort og litt lengre sikt. Med noen kroner tilgjengelig på en sparekonto, får du nemlig ikke helt hetta om oppvaskmaskinen sier takk for seg på onsdag. Sparer du jevnt og trutt i noen år, kan du også stille opp med uvurderlig hjelp når barna skal inn på boligmarkedet.

Spar med høy rente

Klarer du å spare litt penger hver måned, blir det fort ganske store summer av det.

– Santander har en av markedets aller beste renter på sparekonto. Setter du inn pengene på en sparekonto hos oss, får du 1,95 prosent rente fra første krone. Overstiger beløpet 100 000 kroner får du hele 2,05 prosent rente på høyrentekonto, forteller Henrik Eriksen som er økonom og jobber som senior markedskonsulent i Santander Consumer Bank.

Det som gjør sparekontoen ekstra gunstig, er at du får renters rente hver eneste måned. Det betyr at det du sparer i januar, gir deg rente allerede fra februar, og så videre. Du kan følge med fra måned til måned og se hvordan pengesummen vokser.

Sting-535-båt

Ferie og Fritid

Slik finansierer du en båt som er under sju meter

Her er et eksempel:

Klarer du og partneren din begge å sette til side 750 kroner fra lønnen hver måned, altså 1500 kroner til sammen, blir dette i løpet av fem år 94 513 kroner hvis sparerenta er stabil på 1,95 prosent. Og det er faktisk mer enn nok som egenkapital til å realisere noen drømmer – for eksempel en båt.

Du klarer å spare!

Har du ikke råd til å spare? Spørsmålet er vel heller om du har råd til å la være. De aller fleste har mulighet til å gjøre små eller litt større grep i den økonomiske hverdagen. Og ofte er det ikke så mye som skal til.

Ta for eksempel den kaffekoppen til 32 kroner, som du kanskje unner deg enten før eller etter jobb — ganske ofte … Kjøper du fem kaffekopper i uka, koster det de 640 kroner i måneden, og faktisk 7680 kroner i året. Da får du ganske godt betalt for å heller ta med deg en termokopp hjemmefra.

Kjøper du fem kaffekopper i uka, koster det de 640 kroner i måneden

Dropper du turen innom kaffebaren, tar med matpakke på biltur i stedet for å kjøpe pølse på bensinstasjon og passer på å handle klær og andre ting når det er gode tilbud, sparer du fort mange hundrelapper hver måned. Selv om du lever nøkternt, vil det som oftest være mulig å kutte ned på noen utgifter.

Bedre økonomi

Sparing til barn – det skal ikke så mye til

I løpet av noen år blir disse små utgiftene mye penger som du heller kan bruke på noe du har mer lyst på. Og ikke minst vil det gi deg større økonomisk trygghet hvis noe uforutsett skulle skje. Ryker plutselig vaskemaskinen, TVen eller er eksosanlegget på bilen –  da er det en aldri så liten velsignelse å vite at du har en buffer på konto.

Pengene er tilgjengelige og alltid sikre

En av de største fordelene med en sparekonto sammenlignet med å investere i for eksempel aksjefond eller pensjonssparing, er at du har pengene tilgjengelig til enhver tid. Har du behov for pengene, så er det dine penger, og du kan gebyrfritt ta dem ut når det passer deg.

Som norsk bank er Santander Consumer Bank AS medlem i Bankenes sikringsfond som dekker innskudd inntil to millioner kroner.

Penger på en sparekonto er altså penger som er trygge, penger som vokser og penger som alltid er dine.

Det er ingen etableringsgebyr, ingen bindingstid og ubegrenset antall uttak.

Lær mer og opprett en sparekonto her