Santander

Bedre økonomi

Dette lønner det seg å fikse før boligsalg

Publisert: Oppdatert:

Hvor mye lønner det seg egentlig å pusse opp for og hvor bør du legge pengene og kreftene?

Tekst:
Eirik Bonesmo Grismo
Foto:
Erlend Gjertsen / Privatmegleren

Alle ønsker å tjene mest mulig når boligen skal selges, og det er en sannhet at med flere budgivere øker sjansen for en budrunde som kan slenge prisen til himmels. Antall budgivere henger ofte sammen med antall folk på visning. Så for å tiltrekke deg hordene, er det viktig at boligen er så strøken som mulig. Men holder det med et malingstrøk eller to?

Førsteinntrykket er alfa og omega.

Petter Birkrem

— eiendomsmegler, Privatmegleren

Vi har bedt den prisvinnende eiendomsmegleren Petter Birkrem i Privatmegleren dele sine tips for hva som bør gjøres.

Førsteinntrykket er det viktigste

Petter Birkrem ble i 2013 kåret til årets gullmegler og har solgt godt over tusen boenheter i Trysil i løpet av sin 15 år lange karriere som eiendomsmegler. Det hersker derfor liten tvil om at han har god erfaring med hva som funker og ikke funker før boligen skal selges. Spesielt viktig er førsteinntrykket.

–  Førsteinntrykket er alfa og omega. Eksempler på ting du kan gjøre for å bedre førsteinntrykket er å freshe opp fargene på vegg og tak, fjerne alle personlige eiendeler, ta vekk unødvendige møbler og sørge for at rommene er lyse og fine. Du vil at leiligheten skal se så stor og luftig ut som mulig, forteller Birkrem

Kanskje du aldri fikk festet de listene i gangen? Eller ble prosjektet på barnerommet aldri helt ferdig?

– Har du uferdig arbeid i leiligheten bør dette fullføres. Kjøperne er ofte oppmerksomme på om du har tatt godt vare på leiligheten, sier han.

Petter Birkrem, foto- Erlend Gjersten (1)

Petter Birkrem mener at mange ofte glemmer det viktigste rommet når de pusser opp, nemlig gangen.

– Gangen bør være så innbydende som mulig. Det er det første du ser når du kommer og det siste du ser før du går. Dessverre er gangen ofte et rom folk glemmer bort når det pusses opp, legger han til.

Sjeldent lønnsomt

Store og kostbare prosjekter lønner seg sjelden. Har du et gammelt kjøkken for eksempel, er Birkrems stalltips å innhente et tilbud på et nytt kjøkken og opplyse om dette på en hyggelig plakat på kjøkkenet, så kan eventuelle kjøpere velge selv.

– Ikke puss opp bad og kjøkken før du skal selge. Bruk heller ikke penger på å skifte gulv. Hvis du investerer i feil farger eller fliser, kan du risikere å påkoste leiligheten uten gevinst, sier han.

Bedre økonomi

Slik fungerer bonusordningene i Flexi Visa

– Det er også mange som tror at enkle ”quickfix”, som å flytte store ting til boden eller å flekkmale vegger med samme kjedelige farge vil utgjøre en positiv effekt. Ofte kan det faktisk fungere motsatt, da kjøperen ikke vil føle seg lurt, forklarer Birkrem.

Det ytre teller også

Noe som ofte kan være like effektivt, og kanskje mer effektivt enn å pusse opp, er det som møter potensielle budgiverne før de går inn døra.

– Bor du i borettslag eller sameie, prøv å få til dugnad i forkant for å gjøre uteområdet innbydende. Har du balkong, platting eller lignende, bør du vaske og gjøres disse mest mulig koselig, sier Birkrem.

Tilpass deg målgruppen

Et annet tips er å tenke litt på hvem som er målgruppen, og tilpasse visningen for dem.

– Er det et barnevennlig område, og du forutser at det vil komme mange barnefamilier, så allier deg med naboer og spør om barna kan leke ute under visningen. Dette er eksempler på tiltak som få tenker på, men som har mye å si, mener Birkrem.

oppussing-kjokken

– Ikke puss opp bad og kjøkken før du skal selge. Bruk heller ikke penger på å skifte gulv, sier Petter Birkrem i Privatmegleren. (Foto: Privatmegleren)

Gjør mest mulig selv

Hvis du først skal pusse opp i leiligheten, mener Birkrem at bør du gjøre mest mulig selv.

–  Jeg anbefaler at du gjør så mye selv, bortsett fra bad og våtrom. Der bør du tilkalle fagfolk. Det samme gjelder elektriske oppgaver og rørleggerarbeid. Dette må gjøres av fagpersoner.

– Husk at du ikke lenger pusser opp for deg selv, så gjør det mest mulig nøytralt og tenk på hvilke farger som er moderne, men som ikke går av moten i morgen. Fokuser på gangen, stuen og soverommet. Dette er de billigste rommene å pusse opp og der du får størst økonomisk gevinst, avslutter Birkrem.

holder-kredittkort

Bedre økonomi

5 myter om kredittkort

10 enkle ting du alltid bør gjøre:

 1. Rydde og fjerne unødvendige ting
 2. Male overflater
 3. Rydde hage / uteområde
 4. Gjør ferdig eventuelle småting som for eksempel lister
 5. Style eiendommen med freshe møbler
 6. Rydde kjøkken og sette frem noen urter, et par vinglass og en flaske vin
 7. Dekke på spisestue til et festmåltid med pent service m.m.
 8. Skure gulv/vegger på bad og freshe opp fugene
 9. Vaske vinduer utvendig og innvendig
 10. Bytt lyspærer som ikke virker

5 ting du ikke trenger å gjøre

 1. Bake boller
 2. Pynte med masse diverse småting
 3. Flekkmale en vegg med samme kjedelige farge
 4. Sette inn tepper på bad og wc
 5. Fylle opp boden med alt en fjerner inne. Da blir boden helt full og det blir ikke mulig å se hvor stor den er. Da er det bedre å kjøre bort dette