Refinansiering smart forklart

Bedre økonomi

Refinansiering: Derfor lønner det seg å samle små lån

Publisert:

Har du mistet oversikten over kredittkort og handlekontoer? Det blir fort både slitsomt, uoversiktlig – og ikke minst dyrt.

Tekst:
Katrine Øyvåg
Foto:
Hans Kristian Riise

Å handle med kredittkort kan ofte være smart. Det kan også være både praktisk og økonomisk å kjøpe sofaen eller kjøkkenet på salg, opprette en handlekonto og betale ned over noen måneder.

Men som det meste annet i livet, handler det om balanse. Blir økonomien uoversiktlig, er det lett å miste kontrollen. Det som kan være smart da, er å refinansiere smålånene dine med ett enkelt forbrukslån. Det gir deg oversikt – og du kan også spare penger.

Store fordeler ved refinansiering av lån

Kurt Stormyr er produktsjef i Santander Consumer Bank, og han vet det som er verdt å vite om refinansiering. Han trekker frem noen av de viktigste fordelene:

  • Rentene på et forbrukslån er som regel lavere enn på et kredittkort.
  • Du får bedre oversikt med kun ett lån og én betalingsdato.
  • En tydelig nedbetalingsplan hjelper deg med å bli kvitt gjelden istedenfor å dytte den foran deg.
Håvard Paulsen og Kurt Stormyr

Kurt Stormyr (t.v) er produktsjef i Santander Consumer Bank. Her står han sammen med Håvard Paulsen som du møter i vår video-serie Smart Forklart.

– Det er lett å sjekke om det vil lønne seg å refinansiere, sier Kurt Stormyr. Du kan helt uforpliktende søke om et forbrukslån og se om du vil spare penger. Tallene er som regel ganske klare, men selv om du får lånet innvilget, trenger du ikke takke ja.

Det er uforpliktende å sende inn en søknad
Søk om forbrukslån nå

Bli kvitt gjelden

Kredittkortet går fra å være en løsning til å bli et problem dersom du bruker for lang tid på å betale tilbake det du har lånt.

– Har du kredittkortgjeld og betaler du kun minstebeløpet hver måned? Det er det samme som å utsette problemet med å nedbetale det du har lånt. Når du refinansierer flere små lån med ett samlet lån, vet du nøyaktig hva du må betale i avdrag, og hver eneste termin er et steg nærmere å bli kvitt gjelden – sier Stormyr.

Kan alle søke om refinansiering?

Du må ha fast inntekt for å kunne få et forbrukslån. Det er viktig for både deg og oss at du har kapasitet til å betale ned det du ønsker å låne. Derfor blir alle som søker kredittvurdert, og du får avslag dersom vi ser at du ikke kan betjene det du søker om.

Kurt Stormyr har noen gode tips til deg som ønsker å søke om refinansiering:

  • Få oversikt over gjelden.
  • Finn frem hvor mye du skylder, og til hvem.
  • Tenk gjennom hvor mye du kan betale i måneden – så kort løpetid som mulig lønner seg.

Priseksempel forbrukslån: Effektiv rente 15,7 %. Lånebeløp kr 125 000 o/2 år. Kostnad kr 19 379. Totalt kr 144 379.

Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?