Bedre økonomi

Slik kan du takle uforutsette utgifter

Publisert:

Noen utgifter kan få det til å svartne. Men kanskje er ikke situasjonen så mørk som du tror.

Tekst:
Katrine Øyvåg
Foto:
Hans Kristian Riise

De fleste utgifter har vi ganske god kontroll på. Boliglån, studielån, husleie, penger til mat og til klær og aktiviteter er en del av vårt daglige budsjett og kommer derfor sjelden som en overraskelse. Men plutselig dukker det opp en regning som ikke var planlagt – og som kan være vanskelig å dekke uten en solid økonomisk buffer.

Og selv om du kanskje er skeptisk: Et forbrukslån kan faktisk være en god løsning i nettopp slike situasjoner. Bare se her:

Eksemplene under er regnet ut basert på 14,9 prosent nominell rente og 15,96 prosent effektiv rente. Hvilken rente du får, avhenger av en kredittvurdering.

«Drypp drypp» blir til en regning på 35 000 kr

Rørleggeren finner frem kalkulatoren når han kommer opp fra kjelleren. Den lille lekkasjen du oppdaget tilfeldig, var mer omfattende enn måndsbudsjettet er rigget for. Prislappen ender på 35 000 – for noe som ikke synes en gang – æsj!

Du har litt penger på konto, men det blir vanskelig å betale hele regningen på en gang. Slik er det for veldig mange av oss. Men dersom du har fast inntekt, kan et kortsiktig forbrukslån være en smart løsning på regningen fra rørleggeren.

Et forbrukslån på 35 000 betalt ned jevnt og trutt i løpet av ett år, vil gi deg et månedsbeløp på 3157 kroner, og totalt betaler du da 37 884 kroner. Det betyr at rentene ikke utgjør mer enn 240 kr per måned!

Å søke om et forbrukslån er ikke bindende

Prøv lånekalkulatoren og se hva du kan låne

Bilen må fikses etter EU-kontroll. Regning = 50 000 kr

Biler og rør er ikke så forskjellige. De har stort sett bare én oppgave, og vi tar dem som en selvfølge – helt til noe er i veien… Da må vi til fagfolk, og det blir gjerne dyrt!

Akkurat som rørleggerregningen, kan et forbrukslån være løsningen på en stor verkstedregning dersom du ikke har en solid økonomisk buffer eller en rik bilinteressert onkel.

Skeptisk? Mange er det. I en undersøkelse gjennomført av analyseinstituttet YouGov svarer 55 prosent at de tror forbrukslån er for folk i økonomisk trøbbel. Dette henger nok sammen med at 74 prosent tror renten på et forbrukslån er høyere enn den faktisk er. Å dekke verkstedregningen med et forbrukslån, koster deg faktisk ikke mer enn 206 kroner i måneden i renter. Se her:

Du tar opp et lån på 50 000 kroner og betaler ned stille og rolig i løpet av ett år. Hver måned betaler du 4 511  kroner, og totalsummen ender da på 54 132. Totalt utgjør rentene 4127 kroner, eller 343 kroner per måned. Det kan du lett spare inn på å ta bilvasken selv. Smart, ikke sant?

Slik får du forbrukslån

Lån ansvarlig

Slik får du forbrukslån


Generelt priseksempel forbrukslån: Effektiv rente 16,2 %.
Lånebeløp kr 40 000 o/2 år. Kostnad kr 6399. Totalt kr 46 339.

Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?