Santander

Bedre økonomi

Fra snusboks til laptop på ni måneder

Publisert: Oppdatert:

Du er ikke alene om å regne ut hvor mye du vil spare på å kutte ut snusforbruket. Her får du en utfordring å bryne deg på!

Tekst:
Joakim Nyquist
Foto:
iStock

La oss ta det først som sist: Dette kan gjelde deg som ikke snuser også. Det gjelder deg som handler klær du egentlig ikke trenger fordi de er på salg. Det gjelder deg som drikker en øl eller to på byen etter at du er egentlig har fått nok.

Det gjelder deg som bare ha en kaffe på vei til jobb – selv om du får den gratis en halvtime senere. Og selvfølgelig deg med sirkelformet slitasje på baklomma.

Tre bokser snus hver uke koster deg 14 000 kroner i året.

De fleste av oss har større eller mindre faste utgifter vi ikke egentlig har helt oversikt over. Tør du egentlig tenke gjennom hvor mye små hverdagsutskeielser egentlig koster i året?

Vi bestemte oss for å regne litt på det.

Ufornuftig snusfornuft

Vi har altså valgt å fokusere på snus. Hver tiende nordmann snuser daglig, og særlig blant yngre kvinner har snusbruken økt de siste årene.

En som snuser tre bokser til 90 kroner hver uke, bruker 270 kroner i uka, mer enn 1100 kroner i måneden og nesten 14 000 kroner i året … er det verdt det?

Spar 140 000 kroner før du blir 30

Fokuserer vi på de 90 kronene hver boks koster, virker det overkommelig, men over 10 år tilsvarer dette 140 790 kroner brukt på snus. Og slutter du når du er 20 år – har du altså spart en liten formue før du er 30. Og da har vi ikke begynt å snakke om rentene ennå …

henrik_eriksen

Bedre økonomi

Slik får du noen hundrelapper til å bli en liten formue

Vi snakker plutselig om store summer som kan brukes på mye annet. Det tilsvarer et særdeles godt måltid hver uke ute på restaurant – eller opptil flere flotte utenlandsreiser. For ikke å snakke om alt det virkelig fornuftige det går an å bruke 140 000 kroner på.

Du får råd til en splitter ny MacBook Air etter ni snusfrie måneder.

En helt vanlig snuser vil kunne:

  • Dekke månedskort til kollektivtransport i Oslo etter 18 snusfri dager (708 kroner)
  • Kjøpe ukespass til Øyafestivalen etter litt over to snusfri måneder (2739 kroner for 2017-festivalen).
  • Koste på seg en ny MacBook Air etter under ni snusfri måneder (ca. 10 000 kroner)
  • Spare 13 885 kroner på en sparekonto. Med 1,85 prosent rente vil det gi 14 025 på konto etter ett år, 72 807 kroner etter fem år – og på 10 år har det vokst til den nette sum av 152 705 kroner!

 

Irrasjonell spontanitet

I hverdagen virker snuspengene ubetydelige. Det kan være vanskelig å kutte slike små hverdagsutgifter fordi kjøpene gjerne er spontane og irrasjonelle. Der og da gjør de ingen store innhogg i økonomien.

Alle vet at snus verken er lurt eller smart på noen måte. Og vi vet at sparing er både lurt og smart. Men ord som «smart» og «lurt» spiller sjelden på lag med irrasjonaliteten knyttet til å kjøpe for eksempel snus – eller kaffe.

Irrasjonell spontanitet er sjelden forenlig med fornuft og langsiktig planlegging.

Hvor mye tåler stoltheten?

Hva om du utfordrer en livsnerve – nemlig stoltheten. Du skal ikke undervurdere mestringsfølelsen knyttet til det å gjennomføre et mål.

Utfordringen vår er derfor: Sett deg et mål du skal nå i løpet av en bestemt tidsperiode, og bestem hva du skal kutte i hverdagen for å spare inn. Gjennomfør sparingen, hver uke frem til målet er nådd.

Målet ditt kan være å kjøpe en ny sofa til leiligheten, et festivalpass til en musikkfestival eller å gi deg selv en økonomisk sinnsro med en buffer på en sparekonto.

Tar du utfordringen?
Opprett sparekonto nå!
Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?