
Bedre økonomi
Endevendes hele privatøkonomien hvis du ikke betaler regningene dine i tide? Sannsynligvis ikke – men det blir unødvendig dyrt.
Jakten på kodebrikken, tasting av kontonumre og tilsynelatende uendelige KID-numre – for så å se pengene forsvinne fra kontoen. Få liker å betale regninger. Men de fleste gjør det likevel – fordi vi vet at det bare må gjøres. Men så hender det at en regning eller to sniker seg unna. Hva skjer egentlig da?
Når betalingsfristen går ut, ser veien videre omtrent slik ut:
Legg merke til at når du mottar et inkassovarsel, skal dette komme tydelig frem – at det faktisk er et inkassovarsel.
Ja, nå kan du i hvert fall gangen i det. Hva gjør du så for å unngå dette?
Du har ganske god tid til å gjøre opp for deg dersom du ikke betaler regningen i tide. Men sjekk punkt én: Forsinkelsesrenten. Den løper og løper og kan bli ganske så stygg etter hvert. Her kommer dessverre ordtaket «tid er penger» til sin rett.
Målet må jo derfor være å aldri begynne på punkt nummer én.
Advokat Niels Danielsen kan hjelpe oss. Han er advokat og avdelingsleder i Santander.
– Jeg vil anbefale at du skaffer deg oversikt over økonomien. Sett deg ned og se hvor du får regninger fra. Da får du oversikt over hvor mye det utgjør til sammen og hvordan du skal kunne betjene det best mulig.
– Det er lurt å opprette en bufferkonto til dårligere tider. Sett av litt penger når du har god råd – før du vet ord av det, får du bruk for dem.
– Jeg vil anbefale at du skaffer deg oversikt over økonomien. Da blir alt så mye enklere, sier Niels Danielsen, advokat i Santander.
– Det må du tilpasse litt etter når de ulike regningene forfaller. Men et eller to faste tidspunkt i måneden er nok lurt. Forsøk å samle opp strøm, boliglån, studielån og andre månedsutgifter så godt det lar seg gjøre. Skaff deg struktur og rutine.
– Det er absolutt en god idé. Da gjør du det mye enklere for deg selv, og du sørger for at betalinger skjer i tide.
– Møter den økonomiske hverdagen din utfordringer, bør du ta kontakt så fort som mulig. Du kan for eksempel be om betalingsutsettelse. Det finnes stort sett alltid løsninger. Er du usikker, ring og spør.