Santander
mann-ser-paa-reginger

Bedre økonomi

Tid er penger – betal regningene i tide

Publisert: Oppdatert:

Endevendes hele privatøkonomien hvis du ikke betaler regningene dine i tide? Sannsynligvis ikke – men det blir unødvendig dyrt.

Tekst:
Joakim Nyquist
Foto:
iStock / Hampus Lundgren

Jakten på kodebrikken, tasting av kontonumre og tilsynelatende uendelige KID-numre – for så å se pengene forsvinne fra kontoen. Få liker å betale regninger. Men de fleste gjør det likevel – fordi vi vet at det bare må gjøres. Men så hender det at en regning eller to sniker seg unna. Hva skjer egentlig da?

Renter som kommer og renter som går og går og går

Når betalingsfristen går ut, ser veien videre omtrent slik ut:

  • Forsinkelsesrenten løper når fakturaen forfaller. Den er i dag på 8,5 prosent av kjøpsbeløpet, men avtalt rente kan også være høyere.
  • Etter 14 dager kommer purring – med et purregebyr. Betalingsfristen er 14 dager.
  • Dersom regningen er knyttet til et kundeforhold, vil du i mange tilfeller motta en oppsigelse, der kundeforholdet avsluttes. Det kommer også nok et purregebyr og du vil motta et inkassovarsel.
  • Blir ikke kravet betalt, kan kreditor sette i gang en inkasso. Du får da en betalingsoppfordring med betalingsfrist på 14 dager.
  • Har du ennå ikke betalt, må kreditor gå rettens vei.
  • 30 dager etter at det er tatt rettslige skritt, kan det sendes en merknad til kredittopplysningsbyråene. Du har da fått en betalingsanmerkning, og skal opplyses om dette.

Legg merke til at når du mottar et inkassovarsel, skal dette komme tydelig frem – at det faktisk er et inkassovarsel.

Ja, nå kan du i hvert fall gangen i det. Hva gjør du så for å unngå dette?

mann-regninger-barn

Bedre økonomi

Hva betyr egentlig inkasso?

Du har god tid – men tid er faktisk penger

Du har ganske god tid til å gjøre opp for deg dersom du ikke betaler regningen i tide. Men sjekk punkt én: Forsinkelsesrenten. Den løper og løper og kan bli ganske så stygg etter hvert. Her kommer dessverre ordtaket «tid er penger» til sin rett.

Målet må jo derfor være å aldri begynne på punkt nummer én.

Advokat Niels Danielsen kan hjelpe oss. Han er advokat og avdelingsleder i Santander.

Danielsen, hva er et fornuftig forhold til regninger?

– Jeg vil anbefale at du skaffer deg oversikt over økonomien. Sett deg ned og se hvor du får regninger fra. Da får du oversikt over hvor mye det utgjør til sammen og hvordan du skal kunne betjene det best mulig.

– Det er lurt å opprette en bufferkonto til dårligere tider. Sett av litt penger når du har god råd – før du vet ord av det, får du bruk for dem.

Niels Danielsen, advokat i Santander

– Jeg vil anbefale at du skaffer deg oversikt over økonomien. Da blir alt så mye enklere, sier Niels Danielsen, advokat i Santander.

Hva er den beste slagplanen for betaling av regninger? Løpende eller alle på en gang?

– Det må du tilpasse litt etter når de ulike regningene forfaller. Men et eller to faste tidspunkt i måneden er nok lurt. Forsøk å samle opp strøm, boliglån, studielån og andre månedsutgifter så godt det lar seg gjøre. Skaff deg struktur og rutine.

Hvor smart er det å opprette avtalegiro for faste utgifter?

– Det er absolutt en god idé. Da gjør du det mye enklere for deg selv, og du sørger for at betalinger skjer i tide.

Hvilke muligheter har jeg hvis jeg sliter med å få endene til å møtes?

– Møter den økonomiske hverdagen din utfordringer, bør du ta kontakt så fort som mulig. Du kan for eksempel be om betalingsutsettelse. Det finnes stort sett alltid løsninger. Er du usikker, ring og spør.

henrik_eriksen

Bedre økonomi

Slik får du noen hundrelapper til å bli en liten formue

Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?