Santander

Bedre økonomi

Hvor trygg er bankkontoen din?

Publisert: Oppdatert:

Netthandel, abonnementstjenester og billetter – desto flere steder du har lagt igjen kortnummeret ditt, desto flere dører finnes inn til kontoen din.

Tekst:
Espen Skogen
Foto:
Simen Øvereng

På samme måte som at hver dør inn til huset ditt er en mulig inngang, er hver tjeneste som sitter på kortopplysningene dine også en potensiell dør inn til bankkontoen din. En kjede er aldri sterkere enn det svakeste leddet – og om du ikke passer på, holder det at ett av stedene du har lagt igjen kortet ditt blir hacket. Har du oversikt over egne kortopplysninger?

Vi spør 5 på gata: Hvor mange steder har du lagt igjen kortnummeret ditt?

Ikke vær et lett offer

Den gode nyheten er at det er enkelt å bli tryggere på nett. Følger du noen helt enkle råd, blir sjansen for at du skal bli rammet og få kontoen tappet vesentlig lavere. Et av de viktigste rådene, er selvfølgelig å begrense antall steder du legger igjen kortnummeret ditt. Finnes ikke informasjonen der, kan den heller ikke stjeles. Tast heller inn kortnummeret ved hver enkelt handel, fremfor å lagre kortnummeret ditt til neste gang.

Bedre økonomi

Derfor bør du betale strømmetjenestene med kredittkort

Bruker du et kredittkort til å handle på nett, i stedet for det vanlige bankkortet ditt, har du også lagt på et ekstra lag av sikkerhet. Da åpner du ikke en dør direkte inn til bankkontoen din, men bruker bankens penger helt til regningen kommer.

Husk at det fortsatt er ditt ansvar å holde kortopplysningene dine trygge. Dukker det opp belastninger du ikke kjenner igjen, er det viktig at du tar kontakt med banken umiddelbart. Det første du bør gjøre, er å sperre kortet. Du vil også kunne søke om å få dekket pengene som har blitt stjålet, som regel ved å fylle ut et enkelt skjema.

Er du kredittkortkunde i Santander? Da kan du lese mer, samt finne både det nødvendige skjemaet og kontaktinformasjon, på våre kundeservicesider.

Trygge passord er også viktig

I tillegg til å begrense antall potensielle dører inn til kontoen din, handler det selvfølgelig om å sikre de dørene du har med skikkelige låser. Det betyr at du trenger gode passord – og at du må bruke forskjellige passord alle steder. Dermed er det ikke mulig å komme seg inn på én konto ved å hacke seg inn på en annen.

Som et eksempel: Om noen kommer seg inn på Netflix-kontoen din, vil de kunne belaste kortet ditt andre steder dersom du har brukt samme passord. Den muligheten er vekk dersom du sørger for å bruke forskjellige passord på hver enkelt tjeneste.

Bedre økonomi

Har du oversikt over de usynlige betalingene?

Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?