Santander

Bedre økonomi

Kontaktløs betaling – like trygt som det er komfortabelt?

Publisert: Oppdatert:

Kontaktløs betaling er både raskere og enklere enn med et fysisk kort eller kontanter. Ved hjelp av kryptering blir det også svært trygt.

Tekst:
Andreas Handeland
Foto:
Istock

Alle nye betalingskort Santander sender ut, har støtte for kontaktløs betaling. I tillegg kan du bruke betalingsløsninger som Apple Pay på kontaktløse terminaler. Det er både enklere, raskere og mer komfortabelt å betale kontaktløst.

Alt du trenger å gjøre, er å holde kortet, telefonen eller smartklokka inntil betalingsterminalen, for så å bekrefte kjøpet. Du slipper med andre ord å sette inn et fysisk kort og taste pinkode.

Men hva med sikkerheten? Som Santander-kunde er du blant de første i Norge som kan ta i bruk Apple Pay. Kan signalene snappes opp, og senere misbrukes? Kan kortet ditt belastes dersom du står litt for nær en betalingsterminal?

Bedre økonomi

Slik kommer du i gang med Apple Pay

– Norske forbrukere forventer å kunne betale med mobil

Ifølge Visas norske sjef kan du puste lettet ut, og heller nyte fordelene ved kontaktløs betaling. Han har ikke inntrykk av at norske forbrukere er spesielt bekymret for å ta i bruk Apple Pay – tvert imot:

– Mange har betalt kontaktløst med kort i en god stund allerede. Nå både forventer og gleder nordmenn seg til å kunne betale med mobilen, sier Jens Nes.

– Det å bruke kontaktløs betaling er like trygt som å betale med et fysisk kort.

Jens Nes

— Norgessjef i Visa

I en undersøkelse Visa gjorde i 2017, kom det frem at 87 prosent av oss allerede bruker mobilen til betaling. Vi bruker den til vennebetaling, nettbank-tjenester og netthandel. Men nå som Apple Pay lanseres i Norge, blir det også mulig å betale med telefonen i butikken.

Like trygt som å betale med kort

– Det å bruke kontaktløs betaling er like trygt som å betale med et fysisk kort du plasserer i leseren. Sikkerheten er utrolig viktig for oss, og derfor er vi nødt til å ha systemer som gjør at forbrukerne føler seg trygge, sier Jens Nes.

Bedre økonomi

Derfor bør du bruke et kredittkort med Apple Pay

Det er her begrepet «tokenisering» kommer inn i bildet. Det er kort sagt et mer teknisk begrep for kryptering. Den kontaktløse betalingen bruker trådløs NFC-teknologi, eller såkalt nærfeltskommunikasjon. NFC skiller seg fra for eksempel blåtann-teknologi ved at den har en svært begrenset radius, og er beregnet for enheter som fysisk berører hverandre.

Visa Norge-sjef Jens Nes forteller at kontaktløs betaling bruker en avansert kryptering, som gjør det helt trygt å betale med mobiltelefonen. Foto: Visa

Alle transaksjoner må bekreftes

I tillegg må alle Apple Pay-transaksjoner bekreftes med finger-ID, ansiktsgjenkjenning eller telefonkoden – noe som også gjelder for beløp under 200 kroner. Med et kontaktløst kort trenger du ikke pinkode for beløp under denne grensen, men du blir likevel bedt om det ved jevne mellomrom, for å verifisere at du er deg.

Likevel er det kanskje nærliggende å tro at trådløse signaler lett kan snappes opp, og havne i feil hender? Ifølge Nes er det liten grunn til bekymring.

Bedre økonomi

Her kan du bruke Apple Pay

Avansert kryptering

– I overføringen av en kontaktløs betaling bruker Visa «tokenisering» – en avansert kryptering, der kortdataene erstattes av en tallkombinasjon som er unik for hver enhet. Derfor blir aldri kortopplysningene eksponert, og det er ingen fare for at noen snapper opp signalene og tømmer kontoen din, forteller han.

Det er heller ikke mulig å bli belastet dobbelt for en handel, selv om enheten din skulle berøre betalingsterminalen mer enn én gang.

Les mer om våre ulike kort her

I Santander tilbyr vi flere typer kredittkort tilpasset ulike behov.

Les mer

Hva om mobilen blir stjålet?

Men hva hvis du skulle miste mobilen din, eller den blir stjålet? Fordi det er en kryptert tallkombinasjon som ligger i Wallet-appen på enheten, ikke de faktiske kortopplysningene, trenger du ikke sperre kortet ditt. Det holder å sperre Apple Pay på den aktuelle enheten. Dermed kan du fortsette å bruke både Visa-kortet ditt, og andre enheter du bruker med Apple Pay.


Priseksempel Gebyrfri Visa: Eff.rente 23,4 %. Kr 15 000 o/12 mnd. Kostnad kr 1780. Totalt kr 16 780.
Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?