Forbrukslån

Lån ansvarlig

Forbrukslån har dårlig rykte – skyldes det uvitenhet?

Publisert:

Visste du at et forbrukslån faktisk kan lønne seg fremfor å refinansiere boliglånet? Likevel mener halvparten av oss at det aldri lønner seg.

Tekst:
Andreas Handeland
Foto:
Hans Kristian Riise

Ordet «forbrukslån» klinger ikke spesielt godt i folks ører. En fersk spørreundersøkelse utført av analyseselskapet YouGov på oppdrag fra Santander, viser at forbrukslånet fortsatt har et dårlig rykte. Hvorfor er det slik?

Halvparten skeptiske

I undersøkelsen svarer 49 prosent at det aldri er lurt å ta opp et forbrukslån. Kvinner er mer skeptiske enn menn, og blant folk over 60 år er 59 prosent overbevist om at forbrukslån aldri er særlig smart.

Mange av de spurte tror også at et forbrukslån er langt dyrere enn det i realiteten er. Nesten halvparten tror renten på et slikt lån er høyere enn på et kredittkort. 17 prosent har ikke peiling.

Uvitenhet skaper myter

Flere av disse mytene er feil. Vi tror at lite kunnskap rundt disse produktene er grunnen til forbrukslånets dårlige rykte. Det samme gjelder uansvarlige långivere. Santander tar et ansvar som bank. Det er det ikke alle som gjør. Faktisk avslår Santander godt over halvparten av lånesøknadene som kommer inn. Rett og slett fordi vi mener at et forbrukslån er et verktøy som skal brukes av folk som kan betjene det.

Det er imidlertid ganske interessant at 30 prosent av de spurte i undersøkelsen, er enige i at forbrukslånet kan være et smart alternativ til uforutsette utgifter – så lenge det finnes en god nedbetalingsplan. For dette er nemlig det vi i Santander er opptatt av å formidle.

grafikk: Forbrukslån med en god plan

Bli kvitt gjelden raskere

Det kan nemlig lønne seg å bruke et forbrukslån fremfor andre finansieringsløsninger. Nøkkelen er å følge nedbetalingsplanen slik at du ikke betaler mer renter enn nødvendig.

La oss si at det dukker opp en uforutsett utgift. Kanskje bilen trenger nye dekk. Kanskje rørleggeren avdekker ubehagelige hemmeligheter som må repareres raskt. Kanskje kommer du over et tilbud på sommerferien – på et tidspunkt du egentlig ikke har råd til den.

Da kan det å bruke et forbrukslån i mange tilfeller være langt mer fornuftig enn å gjøre som mange velger å gjøre – å bake beløpet inn i boliglånet. Joda, boliglånet har lavere rente, men til gjengjeld bruker du kanskje 20-30 år på å betale denne gjelden. Det vil si at du betaler renter og gebyrer på det opprinnelige beløpet over mye lengre tid. Og dette lønner seg faktisk ikke.

Da er det bedre å betale litt høyere rente på et forbrukslån, og kvitte seg med gjelden på kort tid.

Bare se her:

Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?