Lån ansvarlig

Smart Forklart: Hvor mye koster et forbrukslån?

Visste du at et lån med 13 prosent rente faktisk kan lønne seg sammenliknet med et lån med 3 prosent rente?

Publisert:

Tekst:
Katrine Øyvåg
Foto:
Hans Kristian Riise

Det er faktisk ikke bare renta på et lån som bestemmer hvor mye du betaler for å låne penger. Boliglån er designet for lån til bolig – nettopp fordi du bor i boligen din i mange år. Et forbrukslån er en helt annen type produkt. Fordi sikkerheten er lavere, er renten høyere. Men det er slett ikke meningen at du skal betale ned på et forbrukslån i årevis med høy rente. Det er et kortsiktig lån som betales ned raskt – men som til gjengjeld kan hjelpe deg i hverdagen når du skal løse en økonomisk utfordring.

Myter om forbrukslån

Holdningene til forbrukslån er knyttet til en dose skepsis. Kritikken henger ofte på høy rente og eksempler i media som viser hvordan et slikt lån ikke skal brukes. Men er det virkelig så enkelt?

Fortsatt litt skeptisk?
Test selv med lånekalkulatoren

Vi tror ikke det.
Santander er en av verdens største banker som tilbyr en rekke produkter her i Norge. Aller størst er Santander på lån til bil, caravan og MC. Forbrukslån er altså bare en av mange produkter i Santanders produktspekter. Slik vi ser det, er både kredittkort og forbrukslån økonomiske verktøy som skal brukes en god plan. Brukes det riktig – kan det faktisk være ganske smart.

Kun for deg som kan betjene det

Forbrukslån er ikke for alle. Det er for deg med fast lønn og en økonomi som tåler et kortsiktig lån i en periode. Men de aller fleste nordmenn klarer det med en god betalingsplan – og da kan det faktisk lønne seg for deg fremfor å dekke opp uforutsett utgifter ved å refinansiere boliglånet.

Bedre økonomi

Slik kan du takle uforutsette utgifter


Priseksempel forbrukslån:
Effektiv rente 15,7 %. Lånebeløp kr 125 000 o/2 år. Kostnad kr 19 379. Totalt kr 144 379.
Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?