Santander
Lån eller kredittkort

Bedre økonomi

Når bør du ta opp lån fremfor å bruke kredittkort?

Publisert: Oppdatert:

Det er enklere å dra kredittkortet enn å søke forbrukslån når du trenger penger. Men hva lønner seg økonomisk?

Tekst:
Bjørnhild Fjeld
Foto:
iStock

Tommelfingerregelen er at kredittkortet lønner seg til små summer som du planlegger å betale tilbake forholdsvis raskt, mens forbrukslån er et bedre alternativ når du skal låne mer og trenger litt mer tid på å betale tilbake.

Trenger du for eksempel 5000 kroner til å kjøpe nytt kjøleskap, er det vanligvis best å bruke kredittkortet. Med et kredittkort fra Santander kan du få inntil 50 dagers betalingsutsettelse, og innen den tid kommer det i alle fall én, kanskje to månedslønninger som gjør det greit å betale tilbake.

Gjennom fordelsprogrammet Kickback kan du i tillegg få rabatt dersom du handler i en av de over 230 nettbutikkene som er med i ordningen.

Det samme gjelder hvis du planlegger å dra på ferie, men ikke har fått utbetalt feriepenger ennå. Da kan du slå til på et godt tilbud, betale med kredittkortet og betale tilbake når feriepengene kommer.

Valg av kredittkort

Bedre økonomi

Ta et bevisst valg når du velger kredittkort

Forbrukslån for større beløp

Er det derimot snakk om en større utgift og du vet at du trenger minst ett år på å betale tilbake pengene, er det vanligvis et forbrukslån som lønner seg.

Hvor stor summen skal være før det lønner seg med forbrukslån i stedet for kredittkort, kommer blant annet an på hvor raskt du klarer å betale tilbake det du skylder.

Hos Santander kan du få forbrukslån med en nominell rente helt ned i 7,9 prosent. For lån inntil 70 000 betaler du ikke etablerings- eller termingebyr.

Renten på Santanders kredittkort er fra 14,89 prosent nominell rente.

Bedre økonomi

Effektiv og nominell rente – hvordan henger det sammen?

Her kommer et lite eksempel:

Familien har et stuemøblement som har overlevd småbarnsfasen, men nå er alle enige om at det er modent for oppgradering. Veggseksjonen er fra 1980-tallet og sofaen er full av yoghurtflekker. Noen malingsstrøk på tak og vegger og nytt laminat på gulvene vil også heve standarden på leiligheten betraktelig.

De satser på å gjøre jobben selv, men totalt regner de likevel med å måtte ut med 50 000 kroner for materialer og nye møbler.

  • Låne 50 000 med kredittkortet Gebyrfri Visa Gold, til 20,42 prosent nominell rente og en nedbetalingstid  fem år.
    De får da et terminbeløp på 1336 kroner og en totalkostnad på 80 184 kroner.
  • Låne 50 000 med et forbrukslån, til 11,9 prosent nominell rente, og en nedbetalingstid fem år. Terminbeløpet blir 1110 kroner og totalkostnaden 66 600 kroner.
Har du bestemt deg?
Søk om forbrukslån her

Priseksempel forbrukslån: Effektiv rente 15,7 %, lånebeløp kr 125 000 over 2 år. Kostnad kr 19 379. Totalt kr 144 379. Nedbetalingstid: 1 – 15 år. Effektiv rente: 8,2 % – 28,8 %.
Priseksempel Gebyrfri Visa: Eff.rente 23,4 %. Kr 15 000 o/12 mnd. Kostnad kr 1780. Totalt kr 16 780
Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?