Hvor mye koster egentlig et forbrukslån?

Bedre økonomi

9 av 10 tar feil om forbrukslån

Publisert:

Ni av ti tror et forbrukslån er dyrere enn det egentlig er, og kun fem prosent har et realistisk forhold til hva det faktisk koster.

Tekst:
Andreas Handeland
Foto:
Hans Kristian Riise

Over halvparten av oss av mener at det aldri lønner seg å ta opp et forbrukslån. Like mange mener at forbrukslån er for mennesker i økonomisk trøbbel.

Begge deler er faktisk helt feil.

  • For det første kan et forbrukslån være et nyttig verktøy om det oppstår uforutsette utgifter i hverdagen. Det kan faktisk være et økonomisk smart alternativ til å refinansiere boliglånet.
  • For det andre er forbrukslån ikke for folk i trøbbel – men for deg med stabil økonomi.

Kun fem prosent vet hva det koster

Den aller største grunnen til forbrukslånets dårlige rykte er manglende kunnskap om hva det faktisk koster å ha et forbrukslån. Ni av ti tror nemlig dette er langt mer kostbart enn det i realiteten er.

For å finne ut av dette, ble følgende scenario presentert for et representativt utvalg av den norske befolkningen, i en undersøkelse utført for Santander av analyseselskapet YouGov:

«Du tar opp et forbrukslån på 40 000 kroner som du innfrir innen ett år. Med en gjennomsnittlig rente, hvor mye tror du at du betaler i renter totalt gjennom hele året?»

Kun 1 av 20 vet hva et forbrukslån faktisk koster

Det skulle vise seg at ytterst få, kun fem prosent, har et realistisk forhold til hva et forbrukslån koster. Og så mange som 90 prosent av de spurte tror et forbrukslån er dyrere enn det er.

Hele 12 prosent tror rentekostnadene er tre ganger så høye som de i virkeligheten er, og i aldersgruppen fra 50-59 år tror over 30 prosent av de spurte at forbrukslånet er dobbelt så dyrt som fasiten viser.

Vil du sjekke selv?
Prøv lånekalkulatoren!

Sørlendinger bedre opplyst

Nesten halvparten av de spurte i undersøkelsen, tror renten på et forbrukslån er høyere enn på et kredittkort. Uvitenheter er størst i aldersgruppen 30-39 år. Trenden er sterkest på Østlandet, mens bare fire av ti sørlendinger svarer det samme.

Vet du hva renten er på kredittkortet ditt?

Vi ønsket å finne ut om denne uvitenheten først og fremst henger sammen med forbrukslån, eller om vi generelt kan alt for lite om renter. Vet du hva renten er på kredittkortet i lommeboka?

1 av 4 personer under 30 år forteller at de ikke har peiling på hva renten er på et kredittkort sitt. I befolkningen totalt svarer 17 prosent at de ikke har et forhold til hva renten er på kredittkort.

Og det paradoksale er at selv om så mange av oss ikke vet hva renten er på et kredittkort, tror altså halvparten av oss at renten på forbrukslån er enda høyere.

Da vi oppdaget dette, fikk vi lyst til å forklare sammenhengen mellom renter og faktiske kostnader – og vi valgte rett og slett å gjøre det med meloner:

Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?