Santander

Bedre økonomi

Min økonomi: – Må ha overskudd for å unne meg det lille ekstra

Publisert: Oppdatert:

Som nyutdannet våget ikke Johanne å bruke penger på annet enn det som var helt nødvendig. – Slapp av, det blir bedre! råder 26-åringen.

Tekst:
Joakim Nyquist
Foto:
Thomas Haugersveen

Etter flere år med sterk vekst, har presset på boligmarkedet roet seg. Det kan være en lettelse for dem som skal inn på boligmarkedet. Men for eiendomsmegler, Johanne Haakelien (26), betyr det mer usikkerhet. Tross sin unge alder har hun noen års fartstid som megler, og det kommer godt med nå.

Tre år som eiendomsmegler betyr tre år på provisjon. Det har til tider vært krevende.

– Det var vanskelig i den første tiden etter studiene. Jeg vet hvordan det er å sitte i grøfta, innrømmer Haakelien.

– Jeg våget ikke å bruke penger på ting jeg likte. Det er først nå jeg tør å svi av litt ekstra uten at alt trenger å være så fornuftig, forteller den unge eiendomsmegleren. Hun deler gjerne noen tips fra tiden da hver utgift måtte vurderes nøye.

En buffer for økt trygghet

For å komme seg gjennom de første årene som yrkesaktiv, ble det viktig for Johanne Haakelien å ha et strukturert forhold til økonomi. Hun sørget hele tiden for å spare – for å bygge opp en buffer til måneder med lavere inntekt.

Jeg tror mange i etableringsfasen opplever et forventningspress i forhold til hvordan de bruker penger.

Johanne Haakelien (26)

— Eiendomsmegler

– Til å begynne med fikk vi en sikkerhetslønn for å komme oss på bena og opparbeide oss en portefølje. Jeg er en «kontrollfreak» og satt opp budsjetter for å få oversikt. Da ble det lettere å sette av litt til trangere tider.

Ettersom hun kun lever på provisjon, er økonomien avhengig av et slikt sikkerhetsnett. Eiendomsmegleren mener likevel at sparing er nyttig for folk på hennes alder, uavhengig av type jobb.

– Jeg tror mange som er i etableringsfasen opplever et forventningspress i forhold til hvordan de skal bruke pengene sine, sier Haakelien.

Ikke bare skal du spise sunt, kle deg riktig og være aktiv og sosial. Du skal også kjøpe bolig og helst komme i gang med pensjonssparing.

– Forventningene kan føles veldig overveldende – du skal jo ha et liv ved siden av jobben også.

Viktig å prioritere

Johanne Haakelien er fortsatt svært påpasselig med hvordan hun håndterer utgifter. Hun har satt opp avtalegiro i nettbanken slik at faste utgifter trekkes på et bestemt tidspunkt hver måned.

– Da vet jeg ganske nøyaktig hvor mye jeg har i utgifter til enhver tid. Det er til stor hjelp når inntektene kan variere såpass. Hvis det for eksempel er 15 000 kroner som forsvinner ut, vet jeg enkelt hvor mye jeg kan bruke av det som kommer inn.

Derfor bør du bruke avtalegiro og efaktura!

Bedre økonomi

Derfor bør du bruke AvtaleGiro og eFaktura

Da hun ble samboer, kom det godt med at Haakelien har et strukturert forhold til pengene sine.

– Utgangspunktet er jo egentlig helt katastrofe, fordi han er også megler, ler 26-åringen.

Samboerforhold med Excel

Sammen har paret god kontroll over økonomien. Samboeren vant deres interne Excel-konkurranse og overtok budsjettansvaret.

Han leier ut sin leilighet og betaler halvparten av deres felles bokostnader. Paret holder personlige utgifter separat, men har felles matkonto hvor de setter over et par tusen kroner i måneden. Med kortet knyttet til denne kontoen, fyller de opp kjøleskapet hver uke.

Uansett av hvor mye du kan sette av hver måned, mener eiendomsmegler Johanne Haakelien at sparing er lurt.

Bruker kredittkort med omhu

Haakelien har opplevd at pengepresset blir mindre med årene. Nå kvier hun seg ikke lenger for å unne seg litt ekstra. Når hun først har råd, vel og merke.

– Jeg tror det er utrolig viktig å kose seg med fine ting slik at stresset i hverdagen ikke blir for stort. Har jeg litt overskudd, bruker jeg gjerne penger på klær eller går på restaurant. Og så øremerker jeg litt til en fin ferie.

Reisegleden påvirker også bruken av kredittkort. Haakelien bruker nemlig bevisst kredittkort som gir noe mer enn betalingsutsettelse.

– Det er masse å hente på å bruke kredittkort smart på alle kjøp og samle poeng som kan brukes på reiser for eksempel, sier Haakelien.

Hun opplever det også som tryggere å bruke kredittkort når du er på utenlandsreise.

Ferie og Fritid

Derfor bør du bruke kredittkort på reise

Og det kommer kanskje ikke som noen overraskelse at «kontrollfreaken» Johanne nedbetaler kredittkortgjelden så fort som mulig.

– Det er det eneste kortet jeg bruker, og jeg passer på at det ikke sklir ut. Da er det ikke like vanskelig å komme à jour.

Spar der du kan

For Johanne Haakelien er sparing nødvendig for å takle uforutsigbarheten i privatøkonomien. Derfor står fortsatt bufferkontoen øverst på prioriteringslista.

– Heldigvis har jeg gode ordninger for pensjonssparing gjennom jobben. Og så sparer jeg inn litt her og litt der i hverdagen. Jeg klarer noen måneder med en billigere type gulost, smiler hun.

Uansett av hvor mye du kan sette av hver måned, mener eiendomsmegleren at sparing er lurt.

– Unn deg gjerne en ferie, men ikke la deg styre av forventningene om at det skal bli så voldsomt.

Bedre økonomi

Fra snusboks til laptop på ni måneder

 

Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?