Bedre økonomi

Sju av ti handler på kreditt

Publisert:

Det er helt vanlig å handle på kreditt. Det har det vært i flere hundre år.

Tekst:
Andreas Handeland
Foto:
Hans Kristian Riise / Trine Kvarud

70 prosent av oss har to eller flere kredittkort eller handlekontoer, som vi bruker til å handle på kreditt. Det viser tallene fra en fersk undersøkelse utført av analyseselskapet YouGov på oppdrag fra Santander.

7 av 10 handler på kreditt

Folk over 60 år har flest kort, mens halvparten av gruppen i aldersgruppen 18-29 år, svarer at de ikke bruker kredittkort. Begge deler er ganske naturlig – etter som sunn bruk av kredittkort henger sammen med stabil inntekt og økonomi.

Smarte folk på nett

Undersøkelsen viser at bruk av kredittkort er spesielt utbredt i forbindelse med netthandel, og det er gode nyheter som viser at norske forbrukere blir stadig mer opptatt av nettvett.

Når du handler du med kredittkort, er det nemlig bankens penger du bruker. Dermed står du sterkere dersom du blir utsatt for svindel eller oppdager et kjøp som du ikke kjenner igjen.

Tradisjonsrik kreditthandel

Selv om netthandelen er økende og en nokså ny trend i historisk sammenheng, er det å handle på kreditt langt i fra noe nytt fenomen. Tvert i mot er dette noe vi har gjort i hundrevis av år, og mange steder var det mer regelen enn unntaket.

Det var riktignok ikke fullt så organisert som i dag, men på 1800-tallet var det ganske så vanlig å betale for varene sine på etterskudd.

Fra begynnelsen av 1900-tallet og frem til på 30-tallet, ble det gjengs å bruke såkalte betalingsmynter til kreditthandel. Disse hadde et hull i seg slik at de settes på en nøkkelring. Det var også et inngravert kontonummer, slik at innehaveren hadde oversikt over hvem som skyldte penger. Sjarmerende og smart – og på mange måter forløperen til kreditt slik vi kjenner det i dag.

Kreditt og lån – økonomiske verktøy

Men på tross av vår historie med å betale på etterskudd og å låne til forbruk, og til tross for at de aller fleste handler med kredittkort – er det fremdeles knyttet både myter og fordommer til dagens forbrukslån. Mye handler om uvitenhet – for ni av ti tror faktisk at et forbrukslån har høyere rente enn et kredittkort.

Hvor mye koster egentlig et forbrukslån?

Bedre økonomi

9 av 10 tar feil om forbrukslån

Knuser myter om forbrukslån

Vi i Santander mener at både kredittkort og forbrukslån er verktøy som skal brukes ansvarlig og smart samtidig.

55 prosent av de spurte i undersøkelsen, svarer at et forbrukslån er for folk i økonomisk trøbbel.

Her er vi rett og slett helt uenig.

Kan forbrukslån være smart for deg?
Sjekk selv med lånekalkulatoren

Et forbrukslån er for deg med fast inntekt -og som håndterer et kortsiktig lån. Folk har i alle tider betalt på etterskudd for varer og tjenester, og kredittkort er gjengs betalingsform i 2018.  Men av og til kan det faktisk lønne seg økonomisk for deg å finansiere en uforutsett utgift med et forbrukslån – så lenge du er strukturert og bruker produktet slik det er tenkt.

Bare se her
Forbrukslån myter

Lån ansvarlig

Smart Forklart: Finansiering av uforutsette utgifter