Smart sommerferie

Bedre økonomi

Tør du gå mot strømmen? Det kan du spare penger på

Publisert:

I utgangspunktet er det verdens enkleste tips: Kjøp ting når de er billige. Se hvordan du kan spare penger med litt kløkt og planlegging.

Tekst:
Katrine Øyvåg
Foto:
Hans Kristian Riise / Frode Kolstad

Først: Priser på varer er aldri statiske. En pris forandrer seg fordi etterspørselen bestemmer verdien. Når alle vil ha noe, er det dyrt. Og når ingen vil ha det, er det billig.

Altså bør du handle når ingen andre gjør det. Det er oftere lettere sagt enn gjort, fordi vår økonomi beveger seg i takt med prisene. Vi har generelt dårligere råd når ting er billige, og bedre råd når alt er dyrt.

grafikk smart ferie

Tips: Visste du at du kan be om halv skatt i november i stedet for desember? Da kan du gjøre unna julegavene før prisene settes opp.

Bestill reise smartere – spar penger

Det hevdes at hotellpriser er dyrere på mandager, og at det er smart å bestille ferien midt på natta. Den billigste dagen å bestille reise på er visst nok tirsdag ettermiddag og kveld. Onsdag skal være den rimeligste reisedagen, mens det lønner seg å reise hjem igjen på en lørdag.

Likevel: Veldig mange kjøper sommerferien når feriepengene kommer i juni – og da er prisene på topp, med mindre du er superfleksibel og kan bestille i all hast og reise dagen etterpå.

Det sier seg selv: Det lønner seg å bestille vinterferien når andre er på sommerferie – og det er smart å bestille solferien når andre står på ski. Stikkordet er handle mot strømmen!

Utfordring: Vi har jo ikke penger til ferie når prisene er lave.
Løsning: Kjøp ferien når den er aller billigst, gjerne på salg – og finansier den med et forbrukslån.
Reaksjon: What? Jeg kan jo ikke kjøpe ferie med et forbrukslån?
Oppklaring: Joda – så lenge du er smart, så kan du faktisk spare penger på å gjøre akkurat det!

Slik sparer du penger på smart planlegging

Se for deg et par med to barn skal ha med seg svigerforeldre (praktisk med barnevakt!) på årets sommerferie. De skal bo godt og være borte i drøye to uker. Betalt med feriepengene i juni får reisen en prislapp på 80 000 kroner. Men når alle andre er opptatt av smøreforhold i langrennssporet, koster sommerferien omtrent halvparten.

Paret har ikke 40 000 kroner å bruke på sommerferien akkurat da – for de skal jo også på ski  – men de tar opp et forbrukslån og betaler hele reisen akkurat når prisene er på sitt laveste.

Steiler du nå? Regnestykket egentlig taler for seg:

  • De låner 40 000 kr og kjøper sommerferien til halv pris.
  • Nedbetalingstiden settes til ett år, men de betaler ned i løpet av fem måneder (før avreise – for samvittigheten og reisegledens skyld).
  • De betaler 3608 kroner i måneden, og når feriepengene kommer i juni, har de allerede betalt 18 040 kr.
  • Med feriepengene betaler de restbeløpet på 24 050.
  • Totalt har de betalt 42 090 kroner for ferien – inkludert renter (og barnevakt)!
  • Med tanke på at den samme ferien hadde kostet 80 000 kroner i juni, har de altså spart 37 910 kr!
    Og det blir faktisk et veldig romslig feriebudsjett!

Eksempel - smart ferie

Smart med sesongvarer

Akkurat som sommerferien, faller prisene på mange varer når færre kjøper dem. Sykler og fotballsko er gjerne på tilbud om vinteren, og venter du til sommeren med å kjøpe ski, vinterdresser til barna og dunjakker, er prisene snudd på hodet.

Planlegg godt og lykke til med sparingen.

Slik får du forbrukslån

Lån ansvarlig

Slik får du forbrukslån


Priseksempel forbrukslån: Effektiv rente 16,2 %. Lånebeløp kr 40 000 o/2 år. Kostnad kr 6399. Totalt kr 46 339.

Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?