Santander
vaskemaskin-familie

Bedre økonomi

Ikke bruk 30 år på å betale vaskemaskinen

Publisert: Oppdatert:

Trenger du plutselig ny vaskemaskin, men har ikke pengene akkurat nå? Slike ting løser seg. Men hvilken løsning du velger avgjør hvor mye en ny vaskemaskin faktisk koster deg.

Tekst:
Bjørnhild Fjeld
Foto:
iStock

Hvis du har boliglån, har du mest sannsynlig gode betingelser på dette idag. Mange har såkalte flexilån eller rammelån. Dette betyr i praksis at du kan overføre penger fra rammen på boliglånet uten at du må snakke med banken. I mange tilfeller også uten å betale gebyr.

Har du ikke et slikt fleksibelt lån, men et vanlig boliglån, kan du også velge å refinansiere boliglånet for å komme ut av en økonomisk knipe. Da må du i mange tilfeller betale gebyr.

For mange virker dette som en trygg og enkel løsning for å dekke uforutsette utgifter. Utfordringen med å betale for en ny vaskemaskin gjennom boliglånet er at du vil betale for maskinen lenge etter at den har sentrifugert sitt siste plagg.

Det handler altså ikke bare om renten

Du tenker kanskje at det alltid vil være billigere å bruke boliglånet fremfor kredittkort, fordi renten på boliglånet er så lav … Det stemmer ikke alltid.

Hvorfor? Fordi en bolig og et boliglån skal du ha i mange år, og det er derfor vanlig med en samlet nedbetalingstid på 25 eller 30 år. En vaskemaskin er en tro tjener … men hvor lenge? I maksimalt ti år.

Må du kjøre superskånsomt ullprogram og langsom tørk, eller holder det med et effektivt hurtigprogram?

Baker du lån til kjøp av vaskemaskin inn i boliglånet ditt, vil det være vanskelig å få oversikt over hvor mye den faktisk koster deg, for du vil betale en liten sum for den – i årevis!

Det som først og fremst avgjør hvor dyrt et lån blir, er nemlig nedbetalingstiden. Må du kjøre superskånsomt ullprogram og langsom tørk, eller holder det med et effektivt hurtigprogram? Hvor lang tid trenger du på å betale 6000 kroner?

Selv om kredittkort har høyere rente enn boliglån, kan totalkostnaden nemlig bli lavere.

La oss se nærmere på din nye vaskemaskin

Vaskemaskinen streiker. Du trenger en ny. Men månedsbudsjettet er stramt, og du har ikke 6000 kroner til en ny vaskemaskin akkurat nå. Håndvask er uaktuelt. Hva gjør du?

Betale gjennom boliglånet:

Du overfører 6000 kroner fra boliglånet for å kjøpe vaskemaskinen, og betaler ned boliglånet over 30 år. Renten er 2,6 prosent.

Dette gir deg en ekstra utgift på kun 24 kroner ekstra i måneden, men gjett hvor mye dette blir i løpet av 30 år? 8640 kroner.

Med andre ord kjøper du en ganske dyr vaskemaskin.

Betale med kredittkortet:

Du betaler for vaskemaskinen med Santander Red kredittkort i butikken. Kredittkortet har en nominell rente på 14,89 prosent per år for varekjøp.

Du velger å betale ned kreditten på ett år, og betaler 541 kroner i måneden. Den effektive renten blir 15,9 prosent. Totalkostnaden for vaskemaskinen blir da 6495 kroner.

Med andre ord sparer du over 2000 kroner på å betale vaskemaskinen med kredittkortet, i stedet for å refinansiere boliglånet.

Dersom du klarer å betale tilbake pengene raskere, sparer du enda mer.

Mange muligheter med smart bruk av kredittkort
Valg av kredittkort

Bedre økonomi

Ta et bevisst valg når du velger kredittkort


Priseksempel Santander Red: Effektiv rente 17,1 prosent, 15 000 kroner over 12 måneder, gir en kostnad på 1 323 kroner og totalt betaler du 16 323 kroner.
Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?