Leasing lease bil

Bil og MC

Alt du må vite om leasing av bil

Leasing kan være et alternativ for deg som ønsker en helt ny bil, som kjører mye og liker å bytte bil hvert fjerde år.

Publisert:

Tekst:
Sissel Fornes
Foto:
iStock

Dersom du vurderer leasing fremfor billån, er du ikke alene. I dag er nemlig stadig flere av bilene som ruller på veiene finansiert via en leasingavtale. Tall fra Finansieringsselskapenes Forening (FINFO) viser at det i årets tre første måneder ble det solgt 7899 nye biler med denne finansieringsformen. Dette er en økning på 63 prosent fra 2016.

Alle nye biler kan i prinsippet leases, men det er ikke alle bilforhandlere som tilbyr denne finansieringsformen. Er du interessert i å lease bør du derfor undersøke om din bilforhandler tilbyr dette før du signerer kjøpekontrakten.

Her er fordelene du nyter godt av når du leaser bil:

  • du slipper å binde opp kapital i form av et lån, det vil si at en leasingavtale ikke er et lån og dermed hindrer andre låneopptak.
  • du trenger ikke bekymre deg for hva bilen vil være verdt når den skal selges igjen
  • du har full kontroll på de månedlige utgiftene
  • en leasingavtale kan være med på å gjøre det mulig å kjøre en ny og sikker bil, og mange synes også det er attraktivt at du har garanti på bilen i hele leieperioden.
Låne eller lease? Sjekk hva som passer best for deg.
biler-rekke-leasingavtale

Bil og MC

Dette må du lese før du inngår leasingavtale

Dette er leasing

Når du tegner leasingavtale på en bil, så inngår du egentlig en avtale om en langtidsleie av bilen, men med noen viktige forskjeller: Det er ikke som en leiebil, der alt er inkludert. Du har full bruksrett, men du har også full vedlikeholdsplikt. Det betyr at du selv har ansvaret for at servicer blir fulgt, dekk blir byttet og forsikring tegnet. Leasingselskapets ansvar stanser idet du får nøkkelen i hånden.

Selv om det herfra er du som har ansvaret for bilen, vil leasingselskapet kunne være behjelpelig om du skulle få problemer med bilen underveis og bilforhandler ikke oppfyller sine forpliktelser med hensyn til reklamasjon, garanti og feilretting.

Til deg som leaser bil
bil-leasing

Bil og MC

Seks ting du som leaser bil må være klar over

En leasingavtale har tre parter

En leasingavtale er en avtale mellom deg som kjøper, finansieringsselskapet og bilforhandleren. Helt enkelt kan prosessen med å lease bil beskrives slik: Du finner en bil du har lyst på hos forhandleren og identifiserer ønsket farge, interiørvalg og tilleggsutstyr. Så sier bilforhandleren hva bilen koster nå, og hva butikken er villig til å betale for den når leasingavtalen opphører. Det heter gjenkjøpsgaranti. Deretter kommer et finansieringsselskap som Santander inn, gjennomfører en kredittsjekk av deg som kunde og undersøker om både bilpris og restverdien som er satt av bilforhandler virker fornuftig. Er alt greit, får du tilbud om en leasingavtale. Santander betaler for bilen, leier den ut til deg og selger den tilbake til bilforhandleren etter endt leasingperiode.

En leasingavtale er ikke som en leiebil, der alt er inkludert. Du har full bruksrett, men du har også full vedlikeholdsplikt og har ansvaret for at servicer blir fulgt, dekk blir byttet og forsikring tegnet.

Rollefordelingen i leasingavtalen blir da slik: Santander er registrert eier av bilen. Du har bruksrett og står som bruker i vognkortet. Bilforhandleren stiller en gjenkjøpsgaranti overfor leasingselskapet, noe som betyr at de kjøper bilen tilbake når leasingavtalen utløper.

Har du spørsmål angående leasing?

I Santander er vi på plass alle hverdager mellom kl. 09 og 17.

Kontakt oss på kundeservice.leasing@santanderconsumer.no

eller ring oss på telefon 210 83 400