Santander
Årsavgift Trafikkavgift

Bil og MC

Årsavgiften blir til trafikkavgift

Du kan mene hva du vil om årsavgiften, men den er der, og den skal betales. Fra 2018 får den nytt navn, og det skjer noen endringer som det er viktig at du kjenner til.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Siw Ch. Teigland
Foto:
iStock

Den 1. januar 2018 ble ordet årsavgift døpt om til trafikkforsikringsavgift. Avgiften skal fortsatt fastsettes av staten og vedtas i statsbudsjettet hvert år. Det som er nytt er at du skal betale gjennom forsikringsselskapet ditt.

Som før vil avgiftens størrelse variere i forhold til hva slags bil du har, og beløpene fastsettes av Stortinget hvert år. Den laveste satsen får du dersom du kjører elbil eller veteranbil. Disse måtte i 2017 betale 455 kroner. For alle andre biltyper var årsavgiften i 2017 på 2 820 kroner, med ett unntak: Dersom du har dieselbil uten partikkelfilter, får du den høyeste satsen. Denne var i 2017 på 3 290 kroner.

For biler over 7 500 kilo vil det ikke kreves inn trafikkavgift, men vektavgift som før. Denne avgiften er det fremdeles staten som skal kreve inn.

Trafikkforsikringsavgift skal gi bedre effektivitet

Forsikringsselskapene kaller avgiften for trafikkavgift, en forenkling av statens begrep som er trafikkforsikringsavgift. Alle inntektene fra avgiften går til staten. Endringen skal gi en innsparing i statens administrasjonskostnader.

Hjelp, koker motoren?
varsellampe-forside

Bil og MC

Derfor kan det være livsfarlig å overse varsellampene

Trafikkforsikringsavgift: Dette trenger du vite om ordningen

Avgiften betales sammen med ansvarsforsikringen. Ansvarsforsikring er en minimumsforsikring som er lovpålagt for alle som eier bil, motorsykkel, snøscooter eller ATV. Mange velger å tegne del- eller fullkasko i tillegg.

Har du billån er fullkasko som regel et krav fra finansieringsselskapet. Slik er det også hos oss i Santander. Trafikkforsikringsavgiften kommer derfor sammen med den ordinære forsikringsfakturaen. Avgiften spesifiseres selvfølgelig.

Bytter du forsikringsselskap, vil både trafikkforsikringsavgift og forsikring avsluttes hos det gamle og starte hos det nye selskapet. Trafikkforsikringsavgiften følger nemlig forsikringsforholdet. Har du betalt for forsikring og trafikkforsikringsavgift for én termin og bytter selskap før terminens slutt, vil forsikringsselskapet betale tilbake det du har betalt for mye.

årsavgift blir til trafikkforsikringsavgift

Har du leasingbil?

Når du leaser bil er den å regne som din i perioden du disponerer den. Det betyr at du må forsikre den – og også betale trafikkforsikringsavgift. Tilbyr leasingselskapet forsikring av bilen vil fakturaen fra leasingselskapet inneholde leasingleien, månedskostnader for forsikring og avgiften.

Fordeler med trafikkforsikringsavgift

For deg som ikke bruker bilen hele året – og ikke trenger skilter hele året:
Trafikkforsikringsavgift betaler du kun for de dagene du har en aktiv ansvarsforsikring, altså når du har skilter på bilen. Dermed gir ordningen større fleksibilitet ved kjøp av ny bil, eierskifter og avregistreringer.

Er du bortreist over lengre perioder, eller har en veteranbil du bare bruker som sommeren, kan du levere inn skiltene til vegvesenet og deaktivere ansvarsforsikringen midlertidig.

Husk: Brann-, tyveri- og glassforsikring bør du likevel ha. Selv om du ikke bruker bilen. Trafikkforsikringsavgiften løper igjen fra du får på skilter og aktiverer ansvarsforsikringen igjen. Er bilen finansiert er det imidlertid et krav om at den er tilstrekkelig forsikret til en hver tid.

reisemål-Fossefall-foto-Sverre-Hjørnevik

Ferie og Fritid

Bilferie i Norge – tips til vakre bilturer

For deg som ønsker å dele opp innbetalingen av trafikkforsikringsavgiften:
Betaler du bilforsikringen over flere terminer, vil også trafikkforsikringsavgiften deles opp, alt fra to til 12 terminer, avhengig av hva ditt forsikringsselskap tilbyr og hvilken avtale du går for.

Flere forsikringsselskaper har informert om at de ikke vil belaste kunden for økte utgifter rundt den ekstra innkrevingen. Hør med ditt forsikringsselskap om dette gjelder for deg og din avtale.

Er det noen ulemper med overgangen? 

Kanskje litt krøll ved overgangen mellom 2017 og 2018? Trafikkforsikringsavgift for 2018 skal betales på vanlig måte 21. mars. Når du får varsel om avgiften for 2018, avhenger av ditt forsikringsselskap og hvor mange terminer du har valgt.

Har du kun ett forfall, vil avgiften forfalle samtidig med forsikringen.
Fornyes forsikringen din 1. februar 2017 og varer til 1. februar 2018, vil trafikkavgiften på 2018 legges inn i betalingsplanen som sendes i slutten av 2017.

Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?