Santander

Bil og MC

Dette må du sjekke før du kjøper brukt elbil

Kan en brukt elbil være bedre enn sitt rykte? Hva med batterikapasitet og rekkevidde? Se ekspertens råd til hva du bør sjekke dersom du er på elbiljakt på bruktmarkedet.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Andreas Handeland
Foto:
Peter Hjertholm (foto/video)

Det begynner å bli noen år siden elbilene virkelig begynte å slå fra seg på salgsstatistikkene. De første generasjonene av kjente elbilmodeller er nå ettertraktede objekter på bruktmarkedet, og inngangsbilletten til å kunne titulere seg som elbileier har aldri vært rimeligere. Men hva skal du egentlig tenke på før du kjøper brukt elbil?

Hvordan er kapasiteten på batteriet? Er rekkevidden drastisk kortere enn da bilen var ny? Andre typiske feil man bør være oppmerksom på før man signerer kontrakten?

Få svar på alle disse spørsmålene i videoen under:

Det å kjøpe brukt elbil er langt i fra noen risikosport, skal vi tro den erfarne selgeren hos Birger N. Haug i Oslo.

Selger brukt elbil som varmt hvetebrød

Rashid Elatyaoui er salgskonsulent hos Birger N. Haug AS i Oslo – Norges største elbilforhandler. Han forteller at etterspørselen etter brukte elbiler går hånd i hånd med etterspørselen etter nye modeller.

– Vi opplever en vanvittig etterspørsel etter brukte elbiler. Mange er på jakt etter en bil nummer to, men flere og flere ser etter en rimelig bil som kan fungere som den primære i hverdagen. En elbil er rimeligere å forsikre og å ta servicer på, og du slipper drivstoffutgifter, sier han.

I underetasjen har forhandleren langs Østre Aker vei brukte elbiler så langt øyet kan se. Birger N. Haug er forhandler av Nissan når det gjelder nybil, så utvalget domineres naturlig nok av den populære modellen Leaf. Men også andre modeller, som BMW i3, Volkswagen e-Golf, Mercedes B-klasse og Hyundai Ioniq er å finne i rekkene.

Bil og MC

Kan du eie en elbil uten å ha ladeplass hjemme?

Trenger ikke være skummelt å kjøpe brukt elbil

Skal vi tro den erfarne selgeren rett, er det å kjøpe brukt elbil langt i fra noen risikosport – dersom man gjør skikkelig forarbeid.

– Det er viktig å sjekke historikk på bilen, be om en tilstandsrapport og også sjekke at bilen har utstyret du er på jakt etter, sier Elatyaoui, som også mener det er viktig å oppleve bilen før en handel.

– Jeg anbefaler at man kommer innom og tar og føler litt på den. At man setter seg inn og kjenner etter om dette er et sted man kan trives, at man sitter godt og at man har den plassen man trenger i hverdagen. En bil er tross alt et sted der de fleste tilbringer mye tid, fortsetter han.

Batteriene i brukte elbiler holder seg vesentlig bedre enn man fryktet for få år siden. Det gjenspeiles i rekkevidden.

Rashid Elatyaoui

— Salgskonsulent, Birger N. Haug AS Oslo

Byr fortsatt på solid kapasitet

Det er batteriets tilstand som er forbundet med størst frykt når Ola Nordmann er på jakt etter brukt elbil. Tanken på å måtte bytte et slikt kan få det til å gå kaldt nedover ryggen på de fleste av oss.

– Det er selvfølgelig kostbart å skulle bytte ut batteriet i en elbil. Men heldigvis viser det seg at disse batteriene holder seg langt bedre enn det man fryktet for få år siden. På en brukt elbil som har rullet 100 000 kilometer kan det gjerne være 95 prosent kapasitet igjen på batteriet, som igjen gjenspeiles i rekkevidden, forteller Elatyaoui.

Han sier at et elbilbatteri er delt inn i forskjellige celler. Derfor kan man bytte ut enkeltdeler – dersom batteriet skulle tape seg så mye at det blir nødvendig å ta grep.

Usikker på hva et lån vil koste deg? Sjekk ut vår billånskalkulator!
Les mer om vårt billån her

– Overdriv bruken av bremsepedalen

En elbil har færre bevegelige deler enn en bil med forbrenningsmotor. Derfor er det mindre som kan gå i stykker og som trenger service og vedlikehold.

Men i tillegg til batteripakken er også bremsene verdt å få sjekket ekstra godt før man kjøper en brukt elbil. Ifølge den erfarne selgeren blir de rett og slett for lite brukt – til tross for at elbilen både er sterk og kvikk i responsen.

– Fordi en elbil har såpass sterk motorbrems, blir bremsepedalen ofte lite brukt. Det er positivt for kjørekomforten, men dessverre ikke like fint for bremsene, fordi de kan «sette» seg eller ruste litt. Derfor kan det være lurt å overdrive bruken av bremsepedalen litt, avslutter Rashid Elatyaoui.

Fordi motorbremsen er så sterk på elbiler, blir bremsene ofte lite brukt. Derfor bør de sjekkes før en handel finner sted.

Bil og MC

Dette skjer med rekkevidden på elbiler i årene som kommer


Priseksempel billån: 3,85% nom./5,39% eff. Egenkapital 35% Lånebeløp 150.000,- o/5 år. Etableringsgebyr kr 2.000,- Totalkostnad kr 171.048,-
Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?