Santander
Bruktbil sjekkliste

Bil og MC

Enkel sjekkliste ved kjøp av bruktbil – dette må du sjekke!

Det er faktisk mange fordeler med å kjøpe bruktbil: Prisen er lavere, og det største verdifallet er unnagjort. MEN: Styr følelsene og ha blikket med deg.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Siw Ch. Teigland
Foto:
Thomas Haugersveen

Enten du er på jakt etter din første bil, en praktisk familiebil eller en morsom sportsbil, kan du gjøre en god handel ved å kjøpe bruktbil. Hold hodet kaldt, og bruk alle sanser før du bestemmer deg.

Sørg for at finansieringen er i orden aller først. En billånskalkulator er et nyttig verktøy som gir deg god peiling på hva du har å rutte med før du starter jakten.

Grunnregel: Still spørsmål

Når drømmebilen står der nyvasket og frister deg, ha i bakhodet at du ikke vet hva slags liv den har levd. Ta ikke for gitt at bilen er i topp stand, selv om selgeren hevder det. Kjøper du katta i sekken – eller rotta i potta – blir du ikke bare sur, men kanskje også ganske blakk.

Antall kilometer sier ikke alt. Er bilen godt vedlikeholdt, kan den gå flere hundre tusen kilometer og være god som gull. Har bilen høy kilometerstand, spør om hvilke store reparasjoner som er gjort, som bytte av motor, girkasse og registerreim.

Sjekk ut vår billånskalkulator
Søk om billån her

Om du ikke er veldig bilkyndig, bør du be om en NAF-test av bilen eller få den sjekket hos et verksted du stoler på. Bli enig med selger i forkant om hvem av dere som betaler for kontrollen.

NB! Spør alltid om bilen har vært skadet eller kollidert. I så fall: Be om dokumentasjon på reparasjonen. Hvis skaden ikke er skikkelig reparert, kan bilen få usynlige skader som skjevhet i karosseriet, forstilling og hjuloppheng, som igjen kan gi rustskader og teknisk ustabilitet.

Det aller viktigste: Sjekk service

Be om servicehefte og full servicehistorikk på bilen. Har selger slurvet med servicene, bør det ringe tusen varselklokker. Serviceheftet er et verdipapir. Sammen med en fersk EU-kontroll er det en viktig forutsetning for et vellykket bruktbilkjøp.

Bruk øynene, hendene og profesjonell hjelp når du undersøker bilen du vurderer å kjøpe.

Her er vår sjekkliste som du rett og slett må gjennom før du signerer kjøpekontrakten:

Utseende

Lakken

Se nøye etter om bilen har sprekker, skader, dype riper eller bulker. Stryk over karosseriet med fingrene. Bulker og riper som ikke er godt synlige, kan kjennes. Ved normal slitasje har en brukt bil noen små riper og hakk.

Se etter fargeforskjeller i lakken. Har bilen vært omlakkert helt eller delvis, spør om skaden og be om dokumentasjon og lakkens fargekode. Får du en ny skade, er det fint å beholde samme farge på hele bilen.

Matt lakk kan tyde på dårlig vedlikehold med vask og polering. Noen farger blir raskere blasse og matte enn andre, som knall rødt og gult.

Bil og MC

Dette er forskjellene mellom elbil, hybrid, diesel og bensin

Karosseriet for øvrig

Se etter rust: På skjermer, hjulbuer, døravslutninger, takluke, bakluke, kanaler og skjøter. Ofte har forskjellige bilmerker forskjellige svakheter også når det gjelder rustutsatte områder.

Førerdøren skal være tight: Ta godt tak i bakkant og løft den opp og ned. Ved “slakk” kan det tyde på mye bruk, kanskje mer enn kilometerstanden tilsier.

Alle dører, bakluke og panser skal kunne åpnes og lukkes lett, ellers kan det være tegn på slitasje eller at bilen har hatt en skade.

Frontruten: Har den steinsprut, sprekker eller er matt og slitt, må du kalkulere med at ruten må byttes. Dette kan du forhandle med selger om.

Taktrekket: Er det misfarget eller flekkete kan det tyde på en lekkasje, særlig om bilen har takluke eller panoramatak.

Pedaler og ratt: Er dette veldig slitt, har bilen gått langt – kanskje mer enn opplyst.

Dekk og felger: Tåler dekkene en sesong til? I så fall skal de ikke ha mye eller skjev slitasje. Gamle dekk får dårligere gripe- og bremseevne, så sjekk datostemplingen. Fire sifre angir produksjonsmåned og år, for eksempel 1015: Oktober 2015. Det anbefales å bytte dekk etter fire-fem år.

Gå over felgene og se etter eventuelle hakk og skader. Har bilen fått et slag mot en fortauskant eller lignende, kan dekk, felg, forstilling og hjuloppheng ha blitt skadet.

Vinkelen på hjulene skal være rundt 90 grader rett opp fra underlaget. En anelse vinkling utover i nederkant er normalt. Er det tydelig forskjell fra side til side, eller fra foran til bak, kan det være et tegn på slitte foringer eller skjevheter i bilen. Er vinkelen for stor, vil også innsiden av slitebanen på dekkene være mer slitt.

UNDERSIDEN

Her kan du finne gufne hemmeligheter. Få den gjerne  opp på en løftebukk på et verksted. Dette skal du se etter:

Riper, hakk og skader under bilen og på frontspoileren kan tyde på at bilen er blitt kjørt hardt. Har bilen slått ned i underlaget, kan det gi store skader som er vanskelig å oppdage. Riper og hakk betyr ikke nødvendigvis noe negativt, men spør selger om hvorfor det ser ut som det gjør.

Se etter rust. Bruk fingrene eller en liten kniv for å pirke på eventuelle skader. Tilsynelatende overflaterust kan gå dypere inn i metallet.

Sjekk understellsbehandlingen: Er bilen behandlet med Tectyl eller annen rustbehandling, er det viktig at dette er gjort regelmessig og skikkelig. Be om dokumentasjon på metode og hyppighet. Om mulig, få sjekket om kanaler og dører er rustbehandlet innvendig.

Drypper det under bilen? Få avklart om det skyldes kondens fra klimaanlegget, noe som er normalt.  Lekker bilen motorolje, girolje, kjølevæske eller bensin, tyder det på  alvorlige og kostbare feil.

Sjekk eksosanlegget. Henger som det skal? Undersøk om det henger på plass, ikke er løst og at gummioppheng ikke er porøst og slitent.

Sjekk bremseklossene: Slitte eller rustne bremseklosser er kostbart å skifte.

Sjekk bremserørene: De blir lett rustne og skadet av veisalt. Ryker disse, vil bremsevæske lekke og bremsekraften blir redusert, i verste fall opphører. Dette er både dyrt og farlig.

Du har nå vært gjennom det ytre …

Er du klar for å gå grundigere til verks?
Sjekkliste bruktbil motor

Bil og MC

Avansert sjekkliste ved kjøp av bruktbil – Dette bør du sjekke


Priseksempel billån: 3,65% nom./5,18% eff. Egenkapital 35% Lånebeløp 150.000,- o/5 år. Etableringsgebyr kr 2.000,- Totalkostnad kr 170.222,-  
Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?