Santander
fordeler elbil

Bil og MC

Praktisk, lønnsom og miljøbesparende – her er fordelene med elbilen

Debatten ruller fortsatt både nasjonalt, lokalt og privat, men ennå nyter elbilister godt av flere goder. Her er fordelene du kan nyte godt av akkurat nå om du velger elbil.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Joakim Nyquist
Foto:
Ståle Frydenlund, Aksel Jermstad / elbil.no

Vi sier det rett ut i første linje: Elbilen passer ikke for alle. Faktorer som rekkevidde, størrelse og pris kan gjøre elbilen mangelfull for noen. Men dersom bruksmønsteret ditt matcher elbilens natur, så er sannsynligheten stor for at du aldri vender tilbake til en bensin- eller dieselbil.

elbil-leaf

Miljøaspektet er en av de fremste grunnene til at mange foretrekker elbil fremfor en bil som går på tradisjonelt drivstoff.

Ifølge spørreundersøkelsen Elbilisten 2016 svarer hele 70 prosent av elbileierne at de ville valgt elbil igjen hvis de skulle kjøpt ny bil i morgen. For veldig mange har både de miljømessig og de økonomiske fordelene knyttet til elbil vært med i vurderingen.

Vil du også bli elbil-eier? Her finner du billånskalkulatoren

Miljøvennlig – men også kompis med lommeboka

Miljøaspektet er en av de fremste grunnene til at mange foretrekker elbil fremfor en bil som går på tradisjonelt drivstoff. Elbilen sørger for redusert luftforurensning og trafikkstøy.

Elbiler betegnes som «nullutslippsbiler» av en grunn: I Norge har vi god tilgang på fornybar vannkraft som elbilene drar nytte av. Og målet med elbil-fordelene er å hjelpe ny teknologi inn på markedet.

Her er det altså penger å spare:

  • Ingen engangsavgift ved nyregistrering
  • Ingen moms ved kjøp
  • Halv firmabil-beskatning
  • Ingen trafikkforsikringsavgift

Til sammenligning utgjør trafikkforsikringsavgiften på en vanlig personbil med bensin– eller dieselmotor omkring 3 000 kroner for et år.

Regjeringen har garantert både momsfritak og bortfall av engangsavgift frem til 2021.

Hybridbilen vokser også i popularitet. Fordelene med en hybridbil kan du lese om i denne saken:

Bil og MC

– Hybrid er mye bil for pengene

Elbil i Oslo

Lokalt påvirkes elbilisten av flere bestemmelser og fordelene kan variere. I Oslo har debatten vært heftig det siste året.

Elbilister slipper enn så lenge unna bompenger i hele landet. Fra neste år kommer det en lav bomavgift i Oslo-området, men her vil da bompengene for bensin- og dieselbiler økes tilsvarende. Kjører du elbil, må du betale 20 kroner i rushtiden eller 10 kroner ellers – mens andre må betale inntil 59 kroner per passering. Altså, fortsatt en fordel for elbilen!

I år kan hver enkelt kommune bestemme om de vil fortsette å tilby elbiler gratis offentlig parkering, fritak for fergeavgifter og tilgang til å kjøre i kollektivfeltet i rushtrafikken. Oslo har store ambisjoner på klimafronten og ønsker å være verdens elbilhovedstad. Oslo kommune har derfor bestemt å videreføre fritak for parkeringsavgift for nullutslippsbiler på kommunale parkeringsplasser fram til 2019.

Det er det også gratis lading på de fleste offentlige ladestasjoner.

Kjøpte du dieselbil for noen år siden i god tro – og lurer på hva som egentlig skjedde?
dieselbil

Bil og MC

Dieselmotoren er ikke død – men den kan forsvinne fra småbilene

400 000 elbiler om tre år?

I fjor passerte vi 100 000 registrerte elbiler på norske veier. Ifølge Petter Haugneland som er kommunikasjonsleder Norsk elbilforening, er Norge er i verdenstoppen på elbilmarkedet når det gjelder antall biler i forhold til folketallet.

– Regjeringen har satt som mål at det i 2025 kun selges nullutslippsbiler i Norge. Vi håper at det er solgt 400 000 elbiler innen 2020. Begge målene er ambisiøse, men jeg tror det er mulig, fastslår Haugneland.

Han tror ikke det vil ta lang tid før elbilen kan konkurrere med vanlige biler selv uten fordelene som følger med i dag. Stadig utvikles det batterier med bedre rekkevidde som også er billigere å produsere.

Petter Haugneland i Norsk elbilforening er optimistisk. Han mener at regjeringens mål er ambisiøse, men mulige å oppnå.

– Dagens fordeler er ment som starthjelp, og de skal ikke vare evig. Etter hvert trenger ikke elbilen hjelp fordi den vil være konkurransedyktig, sier Petter Haugneland. Han oppfordrer alle til å spørre seg selv hva de bruker bilen til. Spesielt husstander med to biler kan enkelt bytte ut den ene med en elbil og bruke dieselbilen til lengre turer.

– Hvis det passer med bruken din, gir elbilen deg bedre kjørekomfort og miljøvennlig bilkjøring. Samtidig får du totalt sett en billigere bil, mener Haugneland. Han er ikke i tvil om at vi vår automobile fremtid er elektrisk:

– Det er ikke et spørsmål om alle i fremtiden kommer til å kjøre elbil – men hvor kjapt vi kommer dit.

Er din neste bil en elbil?  Regn på det – her finner du billånskalkulatoren

 


Priseksempel billån: 3,65% nom./5,18% eff. Egenkapital 35% Lånebeløp 150.000,- o/5 år. Etableringsgebyr kr 2.000,- Totalkostnad kr 170.222,-
Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?