Hva slags bil bør du kjøpe? Elbil, hybridbil, bensinbil eller dieselbil?

Bil og MC

Elbil, hybrid, diesel eller bensin – hva er det riktige for deg?

Hva slags bil du bør velge, er helt avhengig av hvor du bor og hvilket kjøremønster du har. Her er faktorene du bør tenke på ved valg av ny bil!

Publisert:

Tekst:
Espen Skogen
Foto:
Hampus Lundgren

Mens mange kanskje vil klare seg fint med en elbil i hverdagen, vil det for andre være totalt andre faktorer som avgjør valget av ny bil. Enten du bor i by eller bygd, er det en rekke ting du må tenke på for å kunne vite hva slags bil som er den rette for deg. Noen av dem handler om ditt eget behov, mens andre handler om hvor i landet og hva slags landskap du kjører i.

Hvor langt og hvor ofte kjører du?

Om du stort sett kun kjører til og fra jobb noen kilometer unna, har du helt andre behov enn noen som pendler mange mil daglig. For eksempel er en dieselbil dårlig egnet til hyppig kjøring over korte avstander, da dette over tid vil ødelegge partikkelfilteret.

Om du stort sett kjører kortere avstander, vil en elbil være et naturlig valg. For mange som har kort vei til jobb i det daglige, men trenger en bil til lengre turer i helgene, vil en ren elbil kanskje ikke fungere like bra på grunn av rekkevidden. Da kan en ladbar hybridbil kunne gi deg det beste fra begge verdener; på den måten kan du kjøre elektrisk til og fra jobb i hverdagen, mens bilen på lengre avstander vil fungere som en helt vanlig bensin- eller dieselbil.

Hvor kjører du?

Det er ikke bare det generelle kjøremønsteret som avgjør hva slags motor du bør ha under panseret – hvor i landet du kjører rent geografisk vil også påvirke hva som er det beste valget for deg. I dag har selvfølgelig elbiler en hel del fordeler når det kommer til ting som gratis bompenger og bruk av kollektivfelt, men mange av disse fordelene vil nok fases ut over tid.

Noen andre faktorer som er viktig å ha i bakhodet, er ting som differensierte bompenger i forhold til drivstoff, datokjøring og dieselforbud. Dersom du kjører mye i for eksempel Oslo, vil en dieselbil være utsatt på dager med høy luftforurensning da du risikerer kjøreforbud. I Bergen, som praktiserer datokjøring styrt av siste siffer i nummerskiltet på bilen, vil både bensin- og dieselbiler være omfattet av et eventuelt kjøreforbud, mens hybridbiler og elbiler slipper unna.

Foto: Ståle Frydenlund / elbil.no

Hvor stor bil har du egentlig behov for?

En vanlig felle er å dimensjonere bilkjøpet etter behov som egentlig er ganske sjeldne. Trenger du egentlig en stor SUV fordi du av og til handler møbler – eller kan du leie bil en sjelden gang når akkurat dét behovet dukker opp, og heller klare deg med en mindre bil i garasjen? På den måten vil du spare både miljøet og lommeboka.

Fordeler og ulemper

I tillegg til dine egne behov, er det selvfølgelig andre fordeler og ulemper ved de forskjellige biltypene. Når du har gjort deg opp en mening rundt hva slags bil som er mest fornuftig for ditt bruk i hverdagen, er det lurt å tenke over økonomi og miljøpåvirkning.

Her kan du lese mer om forskjellene mellom de forskjellige biltypene:

Bil og MC

Dette er forskjellene mellom elbil, hybrid, diesel og bensin