Santander

Bil og MC

– Hybrid er mye bil for pengene

«Elektrisk» er et nøkkelord når vi nordmenn velger bil i 2017. Hvis du er skeptisk til rekkevidden på en elbil, kan en hybridbil være det riktige valget.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Joakim Nyquist
Foto:
Fredrik Christensen

– Det går mot «plug-in» nå om dagen. Dette er blitt et buzzord, og det virker som om «alle» skal en bil med el-motor i, forklarer Håkon Aaby.

Han er daglig leder for Aaby Auto i Bærum, og kan støtte seg til statistikken. I fjor hadde to av fem nye biler på norske veier en form for elektrisk motor. Nordmenn kjøpte nesten dobbelt så mange plug-in hybrider – altså ladbare hybridbiler, sammenlignet med 2015.

– Du får mye bil for pengene, og hybridbilene kommer stort sett godt ut med tanke på avgifter, forklarer Håkon Aaby.

Norgesmester på billån

Bil og MC

Slik ble vi norgesmestere på billån og leasing

Hva gjør en bil til en hybrid?

Hybridbilen kan utnytte drivstoff mer effektivt enn en tradisjonell bil. Den har to motorer; en elektrisk og forbrenningsmotor som vanligvis går på bensin eller diesel. Begge sørger for fremdrift – noe som gjør det mulig å kutte ned på bruken av drivstoff ved småkjøring.

Mindre drivstoff på to motorer? Det gir vel ikke mening?

Jo da, og det skyldes at bilen manuelt eller automatisk veksler mellom å benytte de ulike motorene eller kombinerer dem når du kjører.

  • Ved lavere hastigheter brukes vanligvis mye drivstoff for å kjøre korte avstander. Hybridbilen kan da benytte seg av den elektriske motoren, og det er strøm som driver bilen. Når du står helt stille, slår motoren seg helt av. Du unngår tomgang, og dette kommer godt med i rushtrafikken og ved bykjøring.
  • Ved nedbremsing kan bilen bruke energien som oppstår, til å lade batteriene. Denne energien blir vanligvis bare overskuddsvarme.
  • Ved lavt batterinivå kan batteriene også lades ved å benytte forbrenningsmotoren som generator. Du er derfor ikke avhengig av en strømstasjon underveis til hytta eller andre destinasjoner. Så lenge du har drivstoff på tanken, kan bilen lade seg selv.
Hvordan ser fremtiden til dieselbilen ut?
dieselbil

Bil og MC

Dieselmotoren er ikke død – men den kan forsvinne fra småbilene

Lavere drivstoffutgifter kan altså være én av fordelene ved å velge en hybridbil fremfor en som går på bensin eller diesel.

Når du kjøper en hybrid, slipper du riktignok ikke unna engangsavgift slik som rene elbiler, men hybridbiler får fratrekk for vekten og effekten av el-motoren og batteripakken. I tillegg kan du regne med økning i CO2-fradraget.

Miljøbesparende og fleksibelt – men ikke for alle

– Vi liker å si at en ladbar hybridbil er en elbil med støttehjul, sier kommunikasjonsleder Petter Haugneland i Norsk elbilforening. Han forstår godt at mange velger en plug-in hybrid, men råder deg til å undersøke hva bilen er god for før du kjøper.

Lurer du på om en ladbar hybridbil passer for deg?  Kikk på hvilke behov du har, råder Petter Haugneland i Norsk elbilforening. (Foto: Ståle Frydenlund/Elbil.no)

– Det er stor forskjell på hva ulike hybrider byr på av batteristørrelse og rekkevidde. Noen biler kan ha problemer med å kjøre selv hverdagslige strekninger på den elektriske motoren, spesielt om vinteren.

Ifølge Haugneland sier bilprodusentene selv at hybridbilene er i en mellomfase. Etter hvert som elbilene får bedre og billigere batterier, tror han ikke de ladbare hybridene vil kunne konkurrere.

– De er dyrere å produsere fordi de har to av alt. Lurer du på om en ladbar hybridbil passer for deg, er det viktig at du tar en grundig kikk på hvilke behov du har, råder i Haugneland.

fordeler elbil

Bil og MC

Praktisk, lønnsom og miljøbesparende – her er fordelene med elbilen

Det er Håkon Aaby enig i. Hos Aaby Auto selger de den nye Hyundai IONIQ hybrid som ifølge produsenten skal kunne kjøre 50 kilometer på el-motoren. IONIQ kommer i en helelektrisk versjon, som hybrid og som ladbar hybrid.

– Den viktigste vurderingen er hva du bruker bilen til. De som ofte kjører lange strekninger, vil kanskje ha mest utbytte av en dieselbil, men det er ingen tvil om at en hybrid vil være en god løsning for mange.

Hva er riktig for deg?

Selv om hybridbilen enkelt kan forklares som en kombinasjon av en bil med forbrenningsmotor og en elbil, finnes det mange variasjoner, og ulike produsenter tilbyr forskjellige teknologier. Før du bestemmer deg for en ny bil, bør du sette deg inn i hva du har å velge mellom.

Alt handler om hvordan du bruker bilen din. Ingen ønsker at du skal kjøpe en bil som ikke passer din bruk.

Håkon Aaby

— Daglig leder, Aaby Auto

Håkon Aaby forstår den økende populariteten godt. Og trenden ser ut til å fortsette. Markedsandelen for biler med elektrisk motor fortsetter nemlig å øke.

– Interessen er veldig stor for hybridbiler i Norge, og mange kunder er opptatte av å kjøpe en fremtidsrettet bil. Men alt handler om hvordan du bruker bilen din. Ingen ønsker at du skal kjøpe en bil som ikke passer din bruk, råder Aaby.

Sjekk behovet først – deretter sjekker du økonomien med Santanders billånskalkulator

 


Priseksempel billån: 3,65% nom./5,18% eff. Egenkapital 35% Lånebeløp 150.000,- o/5 år. Etableringsgebyr kr 2.000,- Totalkostnad kr 170.222,-
Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?