Santander

Bil og MC

– Derfor velger jeg å ikke ta lappen

Martine (23) har ikke «lappen», og har ingen planer om å ta den heller. I byen har hun nok av andre transportløsninger å ta av.

Publisert:

Tekst:
Pål André Skogen
Foto:
Simen Øvereng/Fredrik Christensen (video)

Stadig færre unge velger å ta førerkort. Martine Gulbrandsen bor på St.Hanshaugen i Oslo sammen med kjæresten. For 23-åringen blir «lappen» unødvendig å ha. Det er det flere grunner til.

– Jeg vil si at 60 prosent av grunnen er fordi jeg ikke har behov, mens de siste 40 handler om miljøbevissthet, sier hun, samtidig som hun henter ut en bysykkel fra stativet noen hundre meter hjemmefra.

Bil og MC

Slik blir fremtidens transport for Oslo-beboere

Bruker andre transportmidler

Martine er på vei til sentrum for å handle inn en ny varmeovn til leiligheten, og forteller at hun vanligvis bruker en rekke forskjellige transportmidler for å komme seg rundt.

– Jeg både sykler, går og bruker mye kollektivtransport. I jobbsammenheng og sent på kvelden hender det også at jeg tar en taxi, sier hun.

For Martine er telefonen et naturlig bindemiddel i transporthverdagen.

– Mobilen er veldig nyttig når det kommer til reiser. Der har jeg alt av apper jeg bruker for å komme meg rundt. Jeg kjøper billetter til buss, bane og trikk, booker bysykkel, bestiller taxi og har i tillegg kartfunksjon når jeg sykler eller går, sier hun.

Bedre økonomi

Derfor bør du bruke et kredittkort i apper og til strømmetjenester

– Venner utenfor byen har førerkort og bil

Vel fremme i sentrum er 23-åringen klar på at det for henne ville vært mindre praktisk med en bil. Tilgang på buss og trikk gjør det enkelt å komme seg rundt uansett. For unge utenfor byen er bil derimot en mye større del av livet.

– Nesten ingen av vennene mine i Oslo har bil. Men jeg kommer fra en liten by utenfor Drammen der det er mye vanligere å ha egen bil. Grunnen er rett og slett tilgjengeligheten på kollektivtransport. Med få avganger og lite fleksibilitet er det vesentlig mer praktisk med bil på mindre steder, sier Martine.

Hun tror de som vil ta lappen i årene fremover i stor grad vil være de samme som i dag.

– Jeg tror ikke det kommer til å endre seg så mye, men jeg tror behovet for å eie sin egen bil blir mindre og mindre i storbyene, sier hun, og trekker frem bilkollektiver og andre deleordninger som eksempler på at man kan få dekket de praktiske behovene uten å eie bilen selv.

Bil og MC

Stadig færre tar førerkort i de store byene

Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?