Santander

Kjøp og salg

Michael gjør bilholdet rimeligere ved å leie ut bilen

35-åringen leier ut sin Tesla Model S gjennom tjenestene Nabobil og GoMore. Det gir ham flere fordeler – både for miljøet og for lommeboka.

Publisert:

Tekst:
Pål Andre Skogen
Foto:
Simen Øvereng

Stadig flere innser etterhvert at de ikke trenger bil hver dag, og det har åpnet et marked for å leie ut bilen privat gjennom nettplattformer som Nabobil, GoMore og Hyre. For de som eier en bil gir det muligheter for ekstra inntekter, som kan redusere de årlige bilkostnadene betraktelig.

Michael Angelo Justiniano (35) er én av flere tusen nordmenn som har valgt å tilby bilen sin for utleie gjennom de nye tjenestene. Han har vært relativt bilinteressert hele livet, og etter å ha hatt flere tyske premiumbiler ble han nysgjerrig på elbil og gikk først til innkjøp av en Nissan Leaf.

– Det var først og fremst nysgjerrighet som gjorde at jeg valgte elbil den første gangen. Det var mange meninger om hvordan det var, men allerede den første dagen var jeg strålende fornøyd. Da bestemte jeg meg for å ikke gå tilbake til bil med forbrenningsmotor, sier 35-åringen fra Oslo.

Det var først og fremst nysgjerrighet rundt ny teknologi og delingsøkonomi som gjorde at jeg ville leie ut bilen. Samtidig er det en stor fordel å få inntekter på bilen når jeg ikke bruker den.

Michael Angelo Justiniano (35)

FORNØYD UTLEIER: Michael leier ut sin Tesla gjennom tjenester som Nabobil og Gomore, og er veldig fornøyd med det. Det gir ekstra inntekter til bilholdet. Foto: Simen Øvereng

Nysgjerrighet og økonomi

Etter hvert gikk Michael til innkjøp av en Tesla – en bil han bestemte seg for å leie ut privat.

– Grunnen til at jeg valgte å leie den ut var i første rekke nysgjerrighet. Jeg lurte på hvordan slike tjenester fungerte, og jeg er generelt nysgjerrig på ny teknologi og delingsøkonomi. Dessuten er det selvfølgelig en stor fordel at jeg kan få litt inntekter når jeg ikke bruker bilen, og på den måten få redusert de årlige kostnadene, sier han.

Michael har valgt å leie ut bilen på de to tjenestene Nabobil og GoMore. De er i praksis relativt like for både leietager og utleier, men han påpeker at det er lurt å være til stede på flere plattformer for å nå flest mulig kunder.

Noen titusener i året

– Jeg leier ut bilen i ny og ne. I snitt blir det nok mellom fem og ti dager i måneden, men det varierer jo naturligvis med mitt eget behov og når på året det er snakk om. På sommeren og i feriene er det mer utleie, men da bruker jeg gjerne bilen selv også, sier han.

Michael anslår at hans utleiemønster gir ham noen titusener i ekstra inntekter hvert år, og det hjelper naturligvis på økonomien rundt det å eie en bil. I tillegg ser han definitivt et miljøaspekt ved å leie ut bilen.

– Det er mange som trenger bil av og til, men som stort sett klarer seg uten. Da er det fint at de kan bruke en bil som ellers ville stått stille. Hvis flere hadde brukt slike delingstjenester ville det totale behovet for biler blitt mindre, sier han.

Trenger du lån til bil?
Les mer om vårt billån her

Få bekymringer ved å leie ut bilen

Mange er nok skeptiske til å la ukjente leie privatbilen, og selv om Michael forstår bekymringene har han selv hatt få motforestillinger mot utleien. De situasjonene som har dukket opp har også blitt løst uten problemer, forklarer han.

– Jeg har erfaring med å leie ut bolig, så mitt forhold til utleie har vært relativt åpent en stund, og jeg var ikke spesielt bekymret for hva som kunne skje. Det er gode forsikringsordninger inkludert, og i de få tilfellene hvor det har vært en skramme i felgen eller en liten bulk i bilen har det løst seg veldig greit – enten via forsikringen eller ved direkte oppgjør med leietageren, sier han.

Kjøp og salg

Dette må du tenke over hvis du skal leie ut bilen

Den erfarne utleieren er sikker på at flere ville endret mening om utleie hvis de prøvde det.

– Jeg er ganske sikker på at mange av de som er skeptiske ville endret mening etterhvert som de får prøvd det. Folk har veldig forståelse for at dette er en privatbil, og jeg føler at de tar bedre vare på den enn en tradisjonell leiebil, sier han.

Å komme i gang med utleie beskriver han som veldig enkelt.

– Det er bare å laste opp noen greie bilder av bilen og skrive en hyggelig tekst. Jeg hadde faktisk en forespørsel om å leie ut bilen allerede dagen etter jeg la den ut første gang, sier han.

UDRAMATISK: De få gangene det har vært småskader på felger og lignende har dette ordnet seg uten problemer. Enten gjennom forsikringene de ulike tjeneste tilbyr, eller som direkte oppgjør fra leietaker. Foto: Simen Øvereng

Forskjellige bruksområder

Hvem som leier bilen til Michael varierer – det er alt fra de som trenger en bil for å handle på IKEA til folk som skal på en ukes ferie. Når vi møter ham klargjøres bilen for utleie til en svenske bosatt i Oslo, som skal besøke familien før jul.

– Biltypen har nok også noe å si for hvem som leier den og hva de skal bruke den til. Skal man på langtur trenger man gjerne litt større plass, og da passer min bil fint. Skal man bare gjøre noen ærender i byen og parkere på trange plasser, ville nok en annen bil passet bedre, sier han.

Han forteller også at det er flere som har leid bilen fordi de ønsker å prøve en Tesla over en litt lengre periode, før de eventuelt kjøper en selv.

Bil og MC

Dette er forskjellene mellom elbil, hybrid, diesel og bensin

Morsomme hendelser

– Det er alltid gøy å møte nye mennesker, og noen ganger kan det oppstå morsomme situasjoner, forteller han.

Samtidig som vi står og vasker bilen kommer en engasjert Joachim Nyseth bort og skryter av bilen.

– Jeg leier den faktisk ut, sier Michael til en engasjert Nyseth, før han finner frem mobilen og viser hvordan GoMore-nettsiden fungerer. Plutselig har Michael fått en ny, potensiell kunde fra bilvasken.

– En annen gang jobbet han som leide bilen i banken jeg bruker. Da jeg klaget litt på boliglånsrenten satte han meg i kontakt med en kollega som ga meg en lavere rente. Du kan jo si at det var et lønnsomt leieforhold, humrer han.

Anmeldelser og verifisering

De ulike tjenestene gir en tilleggsforsikring som dekker eventuelle skader som oppstår under utleieforholdet, og dessuten må alle brukere verifisere seg med førerkort og eventuelle sosiale medier-profiler.

– I tillegg har man et rating-system for både utleiere og leietagere. Det er veldig betryggende – hvis en leietager har mange gode anmeldelser tidligere føler man seg ekstra trygg på vedkommende, og hvis de på den andre siden har dårlige anmeldelser blir man litt mer skeptisk. Da bør man i det minste spørre om hvorfor de har fått dårlige anmeldelser, sier Michael.

Alt i alt er han veldig fornøyd med løsningen, og han er klar på at han kommer til å fortsette med å leie ut bilen også i årene fremover.

– Nå er jeg på mitt tredje år med utleie, og jeg er veldig fornøyd, avslutter han.

Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?