Santander

Bil og MC

Skal du kjøpe din første bil? Slik fungerer det

Merke, motor, størrelse eller farge – hva er viktig for deg når du kjøper din første bil? Les dette om du planlegger å bli bileier for alle første gang.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Joakim Nyquist
Foto:
Thomas Haugersveen

Når du spør folk om de husker sin første bil, kommer det ofte et nostalgisk smil og en anekdote eller to. Den første bilen er spesiell!

Men hvordan går du frem når du skal bli bileier for første gang? Skal du tråle bruktbilmarkedet etter den rimeligste doningen? Eller skal du kline til og koste på et mangfold av hestekrefter, teknologi og bagasjeplass?

– Bilkjøp handler mye om følelser, men du bør nok la fornuften være med på avgjørelsen, sier salgskonsulent Joachim Haug ved Brennes Auto i Sarpsborg.

Tenk på hvilket behov du har. Hvor stor motor trenger du egentlig? Hvor mye lagringsplass er nødvendig for ditt bruk?

Fornuft handler om flere ting – og én av dem er økonomi. Mange tar opp billån til sin første bil – og en billånskalkulator er et godt verktøy som enkelt gir deg et bilde av hva du har råd til.

Prøv Santander billånskalkulator

Bilkjøperen gjør forhåndsarbeid

Brennes Auto har solgt Nissan-biler siden 1973. Siden den gang har mang en østfolding kjøpt sin aller første bil hos den tradisjonsrike forhandleren.

Joachim Haug forteller at bilkjøperen på mange måter har forandret seg en del de siste årene.

Kartlegg behovet ditt. Hva skal du bruke bilen til?

Joachim Haug

— Brennes Auto, Sarpsborg

– Når folk kommer til oss vet de hva de vil ha og hvor stort lån de kan få. Mange har gjort mye research på nett og er generelt veldig opplyste. Det gjelder faktisk også førstegangskjøperen, forteller han.

Haug mener at første bud når du skal kjøpe din første bil, er å kartlegge behovet ditt. Hva skal du bruke bilen til? Kanskje trenger du bilen til småkjøring mellom jobb, barnehage eller skole. Da trenger du sannsynligvis en annen bil enn om du ofte kjører lengre strekninger.

Bilkjøperen er bevisst

Når du vet hvordan du skal bruke bilen, får du en pekepinn i forhold til drivstofforbruk. Stadig flere nordmenn blir elbilister, men faktorer som pris, størrelse og rekkevidde gjør at enkelte kvier seg. Da kan det kanskje være en tanke å kikke på en hybridbil.

Tenker du på å bli elbilist? Da kan du glede deg over disse fordelene.
fordeler elbil

Bil og MC

Praktisk, lønnsom og miljøbesparende – her er fordelene med elbilen

Foretrekker du en bil som bruker bensin eller diesel, må du ha i bakhodet at kjøringen koster. Det er en grunn til at foreldre og andre erfarne sjåfører alltid følger med på bensinprisene og har kontroll på hvor mye bilen bruker «på mila».

– En skikkelig behovsanalyse er kanskje spesielt viktig for førstegangskjøpere, sier Joachim Haug.

– Det er veldig lett å bli gira og tenke at «nå kan jeg kjøpe en bil til 150-200 000». Derfor diskuterer vi alltid behovet med kunden: Hvor stor motor trenger du egentlig? Hvor mye lagringsplass er nødvendig for ditt bruk?

Hvor stor motor trenger du egentlig?

Joachim Haug

— Brennes Auto, Sarpsborg

Salgskonsulenten forteller at kundene ofte har peilet seg inn på en bestemt bil. Selv om de har gjort gode sammenligninger på nett og innhentet mye informasjon, kan det være nyttig å ha en kyndig og spille ball med.

– Vi vil at kunden skal kjøpe riktig bil. Derfor tar vi en grundig prat med deg. Kanskje viser det seg at en mindre, men nyere og rimeligere bil passer bedre enn den du først har sett for deg, forklarer Haug

Bil og MC

Hvor ofte er det smart å bytte bil?

Bilkjøperen setter pris på trygghet

Men hva om prislappen på nyere biler ikke er rimelig nok? Ikke alle har muligheten til å betjene et lån stort nok til å kjøpe en splitter ny bil. Er det dumt å satse på bruktmarkedet?

– Behovet er også nøkkelen her! Kan du bli nødt til å bytte bli ganske kort tid? Da kan det faktisk være smart å kjøpe brukt, mener Joachim Haug ved Brennes Auto.

Går du for bruktbil er det spesielt viktig å gjøre god research. Husk at en bil taper seg i verdi det sekundet den ruller ut fra forhandleren. Hvis bilen har mange år på baken, blir også trafikksikkerhet et tema.

– Finner du ut at du skal ha bilen i tre til fem år, kan det i mange tilfeller være like rimelig å kjøpe en ny bil. Da får du nybilgaranti som varer i fem år.  Du har reklamasjonsrett og får eventuell service med på kjøpet. Det er jo det vi som forhandler kan konkurrere med bruktmarkedet på. Hos oss gjør du et trygt kjøp, sier Joachim Haug.

Bruktbil sjekkliste

Bil og MC

Enkel sjekkliste ved kjøp av bruktbil – dette må du sjekke!

Bilkjøperen tar seg tid

Forsøk og få en så fullstendig tilstandsrapport av bilen som mulig, skriv kontrakt med selgeren og undersøk hvor mye det vil koste deg å bytte bil igjen.

– Førstegangskjøperen er kanskje ikke like klar over verditapet av en bil og hvor mye et bilbytte faktisk koster, tror Haug. Derfor er salgskonsulenten i Sarpsborg opptatt av å opplyse om det totale prisbildet du må belage deg på som bileier.

– Jeg har opplevd noen impulskjøp, men det hører til sjeldenhetene nå om dagen. Dagens bilkjøpere er generelt veldig godt informert, sier Joachim Haug.

Om din første bil er innen rekkevidde, så kan du glede deg. Det er en spesiell følelse å sette seg bak rattet i sin første egne bil. Men husk å holde følelsene litt i sjakk i vurderingen, begynn med å kartlegge behov og økonomi og be om hjelp – enten fra en erfaren forhandler eller fra noen du kjenner som kan bil.

Ofte stilte spørsmål ved kjøp og salg av kjøretøy

Lykke til!

 


Priseksempel billån: 3,65% nom./5,18% eff. Egenkapital 35% Lånebeløp 150.000,- o/5 år. Etableringsgebyr kr 2.000,- Totalkostnad kr 170.222,-
Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?