Santander

Bil og MC

Dette må du tenke over før du kjøper veteranbil

Veteranbil handler stort sett om lidenskap og følelser. Desto viktigere er det at du finner bilen som passer for deg.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Andreas Handeland
Foto:
Thomas Haugersveen

– Det aller viktigste er «riktig kjøper til riktig bil», sier Fredrik Dahle Olsen. Sammen med makker Kenneth Haraldsen eier og driver han Autopartner i Fredrikstad. Selv om de flotte lokalene i Gressvik har en rekke nyere biler å by på, er den øverste etasjen forbeholdt klassikerne.

Her finner vi alt fra amerikanske muskelbiler med brummende V8-motorer, via et knippe Porsche-modeller, til flotte Mercedeser i ulike karosserivarianter. Dahle Olsen forteller at folk har svært forskjellige grunner til hvorfor de ønsker seg en veteranbil.

– De aller fleste kjøperne er entusiaster som skal realisere en bildrøm, som gjerne strekker seg tilbake til barndommen. Du har også spekulantene, som ønsker å få med seg en fin verdistigning. Vi selger også veteranbiler til folk som ønsker seg en bruksbil med sjel, som i tillegg er billig å forsikre og har lav trafikkforsikringsavgift, forteller Dahle Olsen.

– Det er utrolig viktig å ha realistiske forventninger når man kjøper veteranbil.

Fredrik Dahle Olsen

— Autopartner Fredrikstad

Ha realistiske forventninger

Han mener det aller viktigste er å finne veteranbilen du virkelig har lyst på. Det høres kanskje banalt ut, men når en bil er over 30 år gammel er man nødt til å forvente at bilholdet ikke alltid er like forutsigbart som på en ny bil.

– Det er utrolig viktig å ha realistiske forventninger når man kjøper veteranbil. Ha i bakhodet at en 30 eller 40 år gammel bil ikke nødvendigvis var bra den gangen den var ny – så lidenskapen må ligge til grunn for valget, sier han.

Sjekkliste bruktbil motor

Bil og MC

Avansert sjekkliste ved kjøp av bruktbil – Dette bør du sjekke

Dahle Olsen forteller at selv om veteranbiler selges «som de er», tar de ansvarligheten på alvor.

– Det hender faktisk at vi fraråder kundene våre å kjøpe en bil, og heller velge noe annet, dersom vi ser at forventningene ikke samsvarer med virkeligheten, sier han.

Verdifull hjelp å få

Prislappen på bilen trenger ikke nødvendigvis å si så mye om tilstanden, men som så ofte ellers må du gjerne legge mer penger på borde dersom du vil slå kloa i en strøken bil som krever mindre pleie.

– Det kanskje aller smarteste du kan gjøre, er å melde deg inn i en bilklubb. Her får man gode tips og råd fra likesinnede, som ofte har langt mer peiling enn en selv. Dessuten får man en unik følelse av samhold, sier Dahle Olsen.

Hva med reparasjoner?

Mange lurer på hva som skjer den dagen veteranbilen trenger en reparasjon. Får man tak i deler til biler som gikk ut av produksjon for flere tiår siden? Slike bekymringer er grunnløse, ifølge eksperten.

– Internett har gitt oss en hel verden å plukke fra, både av nytt og brukt. Det skal veldig mye til å ikke finne de delene du trenger, sier han.

Bil og MC

Veteranbilene du kan ha som bruksbil

Selv om nyere veteranbiler har en del elektronikk ombord, og dermed blir stadig mer avanserte, er mange klassikere fortsatt forholdsvis enkle å skru på.

– Er du utstyrt med ti tommeltotter selv, finnes det et hav av gode verksteder med god peiling på veteranbiler. Dessuten elsker mange mekanikere å skru på disse bilene, sier Dahle Olsen.

– Behandle den som bestemoren din

Selv om «låvefunn» som går for millioner på auksjon er sjelden kost, holder mange veteranbiler seg svært godt i pris. I mange tilfeller stiger de til og med i verdi. Stand og pris henger ikke alltid sammen, men eksperten mener du har alt å tjene på å ta godt vare på en veteranbil.

Bil og MC

Slik får du lån til veteranbil

– Vi kommer ikke unna at veteraner er og blir gamle biler. Derfor må de behandles deretter. Vær snill og grei med den, og behandle den med respekt – som du ville gjort med bestemoren din, smiler Dahle Olsen.

– Veteranbiler vekker helt andre følelser i folk enn nye biler. Da en kompis av meg fikk frastjålet sin Ford Capri, var engasjementet enormt. Til og med folk i Trondheimsområdet hjalp til med å lete etter bilen! Da snakker vi «passion», avslutter Fredrik Dahle Olsen.

Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?