Santander
rekkevidde-elbil

Bil og MC

Rekkevidde på elbil – slik kommer du helt frem

Vi nordmenn er for alvor bitt av elbil-basillen. Den norske elbilstanden har bikket 100 000, og antall elbiler økte med 40 prosent i fjor. Men har fellesskapet kurert oss for rekkeviddeangst?

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Joakim Nyquist
Foto:
Elbil.no

Det er allerede noen år siden Språkrådet kåret rekkeviddeangst til et nyord. Det var omtrent samtidig som vi ble familiære med sakte-TV og bitcoins.

Symptomer på diagnosen rekkeviddeangst: Du ligger på motorveien så langt under fartsgrensen samvittigheten tillater. Setevarmer, klimaanlegg og stereo er forbudt komfort. Blikket fyker ned mot dashbordet i tide og utide.

Er du blant dem som vegrer deg for å bli elbileier på grunn av frykten for å bli stående langs veikanten med flatt batteri? La oss se litt nærmere på fenomenet. Kunnskap kan som kjent kurere frykt.

Tesla er fortsatt rekkeviddekongen – enn så lenge

Det er ikke noe fasitsvar på hvor lang rekkevidde en elbil har. Produsentene oppgir rekkevidde basert på tester som ikke nødvendigvis stemmer overens med ditt kjøremønster i norske forhold. Derfor er det viktig å være klar over at bilen ikke alltid går like langt som det blir annonsert.

Elbilens rekkevidde påvirkes blant annet av:

  • Bilmodell og type
  • Hvor kraftig batteriet er
  • Batteriets alder
  • Utetemperatur
  • Topografi (variasjoner i terreng og høyde)
fordeler elbil

Bil og MC

Praktisk, lønnsom og miljøbesparende – her er fordelene med elbilen

De fleste elbilene på markedet har en rekkevidde et sted mellom 100-200 km.

Sjekk rekkevidden for de mest solgte elbilmodellene i Norge hos Norsk Elbilforening

Tesla produserer fortsatt bilene med lengst rekkevidde, og deres største modeller klarer rundt 500 km. Opel ypper seg imidlertid, og med sin Ampera er de nesten på høyde med Teslas beste. Interessen for Ampera har vært enorm – og Opel har problemer med å levere nok biler for å fylle etterspørselen.

Hvordan kan du sørge for at bilen holder hele veien?

Det er dessverre lite du kan gjøre med vær, kjøreforhold eller bilens spesifikasjoner. Likevel har du stor innvirkning på rekkevidden til elbilen din. Her er sju ting du selv kan gjøre for å motvirke rekkeviddeangst:

1. Kjøremønster

Stikkordene er myk og jevn kjøring. Kjøremønsteret ditt er en av de viktigste faktorene som påvirker elbilens rekkevidde. Raske akselerasjoner og harde oppbremsinger er noe av det som reduserer rekkevidden mest.

2. Luftmotstand

Ikke kjør med en tom skiboks eller et takstativ som ikke er i bruk. Det er lett å glemme, men når luftmotstanden øker, reduseres rekkevidden vesentlig.

3. Hastighet

Å ligge i 80 km/t er mye mindre ressurskrevende enn å ligge i 95 km/t. Det sier seg selv, men husk at med høyere hastighet er det ikke bare luftmotstanden som øker, men også rullemotstanden i dekk og hjullager. Du kan tjene inn mange kilometer ved å holde fartsgrensen.

4. Lademønster

Moderne elbilbatterier trives best når de blir fulladet så ofte som mulig. Kjør derfor ikke batteriet tomt for strøm før du lader, men bruk heller enhver anledning til å lade bilen. Klattlading øker batterienes levetid.

Øystein Sagstad hos Abildsø Elektriske AS

Bil og MC

– Feil lading av elbil kan sette eget og andres liv i fare!

5. Bruk av strøm til andre ting enn selve kjøringen

Pass på bruken av klimaanlegg, setevarme, kupévarme, bakrutevarme og stereoanlegg. Du skal selvsagt ikke gamble med sikkerheten ved å ikke bruke defrosteranlegget eller varmetråder i vinduene. Men ta heller av eller på klær etter værforholdene og spar på strømmen. Lad mobilen før du kjører hjemmefra,  eller skaff deg en bærbar hurtiglader.

6. Rullemotstand

Pass på at du ikke har for lavt lufttrykk i dekkene. Lavt lufttrykk øker dekkenes rullemotstand vesentlig, og er med på å redusere rekkevidden. Det som er nok luft i dekkene mandag til fredag kan være for lite når helgen kommer og familien med fullt bagasjerom kjører til hytta.

Når du kjøper nye dekk, pass på at dette er lavenergidekk anbefalt av bilprodusenten.

7. Vekt

Og bilens totale vekt påvirker også rekkevidden. Det krever mer energi å akselerere en tyngre bil. Er det på tide å rydde bagasjerommet for unødvendig ballast?

dieselbil

Bil og MC

Dieselmotoren er ikke død – men den kan forsvinne fra småbilene

Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?