Santander

Bil og MC

Slik får du personlig bilskilt

Kunne du tenke deg et personlig bilskilt med egen tekst? Her er alt du trenger å vite om ordningen!

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Espen Skogen
Foto:
Gøran Bohlin/Scanpix

I sommer ble det åpnet for å søke om bilskilt med personlig tekst, og det var det mange som hadde ventet på: Over 12.000 nordmenn søkte i løpet av den første måneden etter at muligheten åpnet, og det til tross for at man må ut med 9.000 kroner for å sikre seg sin egen tekst på skiltet. Ordningen kommer dessuten oss alle til gode, enten du har eget skilt eller ikke – overskuddet er nemlig øremerket trafikksikkerhetstiltak.

Vi spør fem på gata: Hva skulle stått på ditt skilt?

Inntil sju tegn

Dersom du er blant dem som kunne tenke deg en personlig tekst på skiltet, er det kanskje greit å være klar over at du kan søke om en tekst på mellom to og sju tegn. Det er inkludert mellomrom, og teksten kan dessuten ikke være støtende eller til ulempe for noen, eller krenke varemerkerettigheter.

Bil og MC

Nå kan du gjøre cabrioletkuppet

Skiltet er ditt i ti år

Om du søker om, og får godkjent, rettigheten til et personlig skilt, gjelder dette for ti år av gangen, og du må betale 9 000 kroner for rettigheten. Søknaden sender du via Statens Vegvesens elektroniske løsning, og om søknaden blir godkjent har du 30 dager på deg til å betale for skiltet.

Bestill skiltene

Når søknaden er godkjent og skiltene er betalt, kan du sende inn en bestilling på de fysiske skiltene. Denne må sendes inn via e-post til din lokale trafikkstasjon, som så vil gi beskjed når skiltene kan hentes. Når skiltene er klare, møter du opp og viser gyldig legitimasjon. Da får du utdelt skiltene samt et bevis som viser at du har anledning til å bruke skiltene. Dette må alltid medbringes under kjøring.

Du kan ta med deg skiltet

Selv om du har fått godkjent et personlig bilskilt, beholder du de vanlige nummerskiltene på bilen. Statens Vegvesen anbefaler at du bruker de vanlige skiltene ved kjøring i utlandet, og dessuten er det disse som skal følge bilen ved et eventuelt salg. De personlige bilskiltene er nettopp personlige – så disse kan du ta med deg videre over til en annen bil, dersom du kontakter Statens Vegvesen. Du har nemlig ikke lov til å selge de personlige skiltene videre.

Bil og MC

Skal du kjøpe din første bil? Slik fungerer det

Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?