Santander

Slik gjør du det

Så tung tilhenger kan du trekke med en elbil

Med enkelte elbilmodeller kan du faktisk trekke campingvogn. Men vær klar over at førerkortet ditt kan sette kjepper i hjulene.

Publisert:

Tekst:
Andreas Handeland

Ordene «elbil» og «tilhenger» har ikke akkurat hengt sammen som hånd i hanske. Og selv om nesten halvparten av personbilene som nå selges i Norge er elbiler, er det de færreste som leveres med tilhengerfeste.

Men det skjer store ting i elbilverdenen. Selv om elbilen for lengst er noe annet enn et nisjeprodukt, er det først nå flere av de virkelig store «kanonene» i bilbransjen kommer på banen. Flere av de kommende modellene vil kunne dra tung tilhenger og med det fjerne ytterligere et av ankepunktene elbilen har vært kjent for.

Eller vil de egentlig det? Ja, rent teknisk så. Men det er et par viktige ting du må vite om.

Campingvogn og vanlig førerkort

Bobil og Caravan

Hvor stor campingvogn kan du kjøre på vanlig førerkort?

Førerkortet kan sette begrensninger

Høy tillatt tilhengervekt betyr nemlig ikke at det bare er å hekte en tung henger eller campingvogn på elbilen og kjøre av gårde. Det må nemlig litt matematikk til. La oss se på et aktuelt eksempel:

Tesla Model X har de siste årene vært i en særklasse når det gjelder elbil med hengerfeste. Den kan trekke tilhenger med tillatt totalvekt (henger pluss last) på opptil 2 250 kilo. Ergo kan den trekke vesentlig mer enn de typiske «kompost-tilhengerne».

Men dessverre kan du sannsynligvis ikke utnytte denne egenskapen fullt ut. Begrensningen ligger nemlig i førerkortet. Har du vanlig klasse B-førerkort kan ikke vogntoget (bil pluss tilhenger) veie mer enn 3 500 kilo.

Elbiler er på grunn av batteriene generelt sett tyngre enn biler med forbrenningsmotor. Det gjør at bilen «stjeler» mye av den totale vogntogvekta, slik at man med førerkort klasse B ikke kan trekke en like tung tilhenger som med en diesel- eller bensinbil.

En Tesla Model X 100D har en egenvekt på 2 458 kilo – pluss eventuell last. Ergo kan ikke tilhengeren eller campingvogna veie mer enn 1 042 kilo, inkludert lasten om bord, før du beveger deg over på feil side av loven.

Bil og MC

Videotips: Rygge med tilhenger

Utvidet førerkort gir muligheter

Dersom du ønsker å trekke tung tilhenger eller campingvogn, vil det i de fleste tilfeller derfor kreve et utvidet førerkort. Da finnes det to alternativer.

Klasse B96 gir deg muligheten til å føre et vogntog (bil pluss tilhenger) som er 750 kilo høyere enn med et vanlig klasse B-førerkort – altså 4 250 kilo. Klasse B96 krever sju timers obligatorisk opplæring hos trafikkskole eller en kursholder – men ingen oppkjøring.

Klasse BE, personbil med tilhenger, er en litt mer kompleks førerkortklasse. Den gir deg mulighet til å trekke vesentlig tyngre henger, så det er først med disse to bokstavene i førerkortet den tillatte tilhengervekten på eksempelvis en Tesla Model X kommer til sin rett.

Med et BE-førerkort, som krever oppkjøring, kan du nemlig trekke tilhenger eller campingvogn med tillatt totalvekt på inntil 3 500 kilo. Men det er viktig å huske på at du aldri kan trekke en tyngre henger enn det bilens vognkort tillater. I Model X sitt tilfelle har den en tillatt tilhengervekt på 2 250 kilo.

Bil og MC

Dette er forskjellene mellom elbil, hybrid, diesel og bensin

Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?