Santander

Bil og MC

Videotips: Fjerne is på ruta

Lei av å skrape is hver gang du skal ut og kjøre? Med disse triksene blir livet litt enklere!

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Espen Skogen
Foto:
Joachim Foss Rønning / Istock

Parkerer du utendørs, er det ikke mye som føles mer bortkastet enn den tiden du bruker på å skrape is fra bilrutene. Heldigvis finnes det noen enkle triks som gjør jobben enklere – eller til og med sørger for at du slipper å skrape i det hele tatt!

Husk defroster

Før du starter skrapingen, skru på motoren og velg defroster-innstillingen på varmeapparatet. Mens du skraper, vil bilen varme seg opp – nok til å hjelpe deg litt på vei. Dessuten kan du skru på setevarmen samtidig, slik at du i det minste får en behageligere start på kjøreturen når skrapingen er i mål…

Her er det viktig å huske på at både varmeapparat og setevarme bruker strøm. Dersom du stort sett kjører korte turer om vinteren, kan dette gå hardt ut over batteriet, som ikke nødvendigvis rekker å lade seg opp mellom hver kjøretur dersom de blir for korte. Da kan det lønne seg å kjøre en lengre tur med jevne mellomrom, slik at batteriet får sjansen til å lade seg opp igjen.

Er varmt vann en god idé?

Mange har tenkt at varmt vann er en strålende idé når is skal fjernes fra rutene. Det kan det også være – men det forutsetter at du holder tunga rett i munnen.

Heller du varmt vann rett på ruta, kan det nemlig bli vondt verre. Mye verre, faktisk… Er temperaturforskjellen mellom frontrute og vann for stor, risikerer du nemlig en saftig sprekk i glasset – og de færreste vil vel risikere en frontruteskift…

I motsatt fall kan det også gjøre vondt verre – vannet kan nemlig fryse på igjen, og da er du like langt…

Bil og MC

Videotips: Dekkskift

Bruk en brødpose!

Med en brødpose slipper du sprekker i frontruta – samtidig som du slipper å skrape is! Fyll brødposen med varmt vann, og hold denne forsiktig inntil ruta for å smelte isen. Da vil temperatursjokket bli mindre, og du smelter isen på en mye mer skånsom måte enn å helle det kokende vannet rett på frontruta.

Med et teppe slipper du is

Et godt, gammelt triks for å slippe unna skrapingen fullstendig, er å bruke et teppe. Når du parkerer legger du teppet over frontruta, og klemmer det i dørene på begge sider. Om morgenen fjerner du teppet, og ruta er helt isfri!

Ulempen med dette trikset, er at du fortsatt må skrape siderutene – men du slipper i det minste unna det meste av jobben…

Bil og MC

Videotips: Bakkestart

Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?