Santander

Bil og MC

Videotips: Sjekke lufttrykket

Feil lufttrykk i dekkene går ut over både sikkerhet og forbruk. Heldigvis er det lekende lett å sjekke om dekktrykket stemmer.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Espen Skogen
Foto:
Joachim Foss Rønning

Det er kort oppsummert tre viktige grunner til å sørge for at man har riktig lufttrykk i dekkene: Sikkerhet, forbruk og økonomi. I videoen over lærer du rask og enkel sjekk av lufttrykk.

Viktig for sikkerheten

Dekk med feil lufttrykk vil ikke ligge optimalt på veien, og det vil selvfølgelig gå ut over veigrepet. Dekkene er det eneste som forbinder bilen din med underlaget – og derfor er det også viktig å sørge for at alt er optimalt. Spesielt på vått eller på annen måte dårlig føre, vil riktig trykk være viktig.

Viktig for forbruket

Riktig trykk i dekkene er også viktig for forbruket – og dermed for lommeboka. Med feil lufttrykk vil dekkene ha en høyere rullemotstand mot underlaget – altså må motoren jobbe hardere for å dra dekkene rundt. Dette vil påvirke forbruket i negativ retning.

Viktig for lommeboka

Det er ikke bare høyere forbruk som vil kunne sørge for at lommeboka di lider dersom du kjører med feil trykk. I tillegg vil dekkene slites skjevt, og det vil bety at du må kjøpe nye dekk oftere enn du ellers hadde hatt behov for.

Med for lite luft i dekkene, vil de bli slappere – og slites raskere i kantene enn på midten av slitebanen. Med for mye luft i dekkene, blir det motsatt: De vil være høyere på midten av slitebanen, og slites raskere her enn langs kantene.

Begge deler vil sørge for at dekkene må byttes langt raskere enn om du hadde kjørt med riktig lufttrykk – så gjør det til en vane å sjekke lufttrykket med jevne mellomrom! Det er smart – både for sikkerheten og for lommeboka.

Nå som du har kontroll på lufttrykket – lær enkel og trygg dekkskift:

Bil og MC

Videotips: Dekkskift

Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?