Santander

Båtliv

– Det skal mye til for å få oss på land igjen!

Jon Bjørndal (54) og båtsamboer Jorunn Elizabeth Frankrig (54) våkner til måkeskrik og bølgeskulp 365 dager i året. De bor nemlig i båten sin.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Katrine Øyvåg
Foto:
Simen Øvereng

De går på jobb hver dag. Som folk flest. De handler inn. Lager middag. De får familie og venner på besøk, og har hverdager og fridager. Som folk flest. Men livet til Jon og Jorunn er ankret opp i Leangbukta i Asker.

Deres 59 fot Fairline Squadron er et hjem. Og de vurderer ikke en gang å flytte på land igjen.

Når alle andre forlatt havna for sesongen.

Jon bodde allerede i båt da de traff hverandre. Jorunn solgte sitt hjem, og sammen kjøpte de sin residens i havna. De savner ingenting – selv ikke når dagene blir korte og de fleste andre har arkivert minnene om lange dager på brygga.

– Når vi er ferdig med hummerfisket i desember, telter vi båten. Vi isolerer med vintermatter på flybridgen og på fordekket. Varmetapet er jo størst oppover. Og så varmer vi opp hjemmet vårt som alle andre her nordpå, forteller Jon Bjørndal.

Når julegatene tennes i byen, og vi andre pynter opp i stua, lager Jorunn og Jon julestemning i båten. Da er det er stille i havna. De første snøfjonene legger seg på teltet over båten.

– Selvfølgelig har vi juletre! Det strekker seg fra gulv til tak på akterdekket. De siste årene har vi valgt et juletre i plast – for dreneringsrennene ble så tette av alle barnålene, ler Jon.

Alle fasiliteter – bare litt mer planlegging

Vi nordmenn er ganske godt vant. Vi dusjer så lenge vi vil, tar elektrisitet som en selvfølge, og vi skal helst være på nett uansett hvor vi er. Er det også slik når man bor i en båt?

– Ja. Om sommeren fyller vi tanken med vann som andre båtfolk. Om vinteren legger vi oss i nærheten av en vannpost med friskt, rennende vann. Og om bord har vi vannpumpe som fordeler vannet. Vi har regnet ut at vi bruker cirka 600 liter i uka, og tanken er på 800 liter. Trenger vi mer, så tanker vi bare litt oftere, forklarer Jon.

Med 4G-ruteren er de alltid på nett, og strømtilførsel har de gjennom landstrøm fra marinaen.

Jon Bjørndal (54) og båtsamboer Jorunn Elizabeth Frankrig (54)

Hvor mye koster det egentlig å bo i båt?

Vi som bor hus eller leilighet, har faste utgifter, kommunale avgifter og andre kostnader knyttet til det å bo. Jon tror egentlig det går litt ut på ett.

– Rentene knyttet til et båtlån er litt høyere enn til boliglån. I tillegg betaler vi jo leie til marinaen. Men vi slipper eiendomsavgifter og avgifter til vann og kloakk.

Båten har en stor motor og 1500 hestekrefter å rutte med. Jon forteller at de bruker nok rundt 20-30 000 kroner på drivstoff i året.

– Men så er vi jo også på fjorden i hver ferie og nesten hver eneste helg. I sommerhalvåret hender det ganske ofte at vi tar med oss middagen ut i middagsbukta midt i uka også.

Båtlån

Ferie og Fritid

Båtlån: Slik finansierer du en stor båt

Krever interesse og litt fysikk

Jon og Jorunn har krøpet opp i sofaen for kvelden. De har begge to mange år igjen av arbeidslivet, men har ingen planer om å flytte på land igjen.

– En så stor båt krever en del vedlikehold, men så lenge helsa holder, ser jeg ingen grunn til å endre på dette livet. Det blir vanskeligere og vanskeligere å oss på land igjen – det er det eneste som er helt sikkert!