Santander

Ferie og Fritid

Bilferie: Dette koster fergene deg

Bilferie langs fjord og fjell i Norge betyr som regel en eller flere fergeturer. Men det koster å reise med ferge – og det er derfor lurt å undersøke priser før du setter opp feriebudsjettet.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Bjørnhild Fjeld
Foto:
iStock / Øyvind Heen – Visitnorway.com

Når du skal velge reiserute for en bilferie her til lands, må du ofte velge mellom den raskeste veien der det er tunneler og som regel tilhørende bompenger – og den naturskjønne veien med ferger.

Stadig flere nordmenn ønsker å være turist i eget land. Er du en av dem som velger bilferie for å oppleve Norge i sommer? Da bør du ikke bli overrasket over at veien plutselig stopper – og du står på et fergeleie. Spesielt på Vestlandet og i Nord-Norge er det mange ferger. Bare i Møre og Romsdal er det 24 fergesamband. Derfor er det smart å ta med fergepriser som en post i feriebudsjettet.

reisemål-Fossefall-foto-Sverre-Hjørnevik

Ferie og Fritid

Bilferie i Norge – tips til vakre bilturer

Noen steder er det rett og slett ikke noe alternativ til fergen. Andre steder er det mulig å kjøre en annen vei, men du må ofte kjøre mye lengre på svingete veier for å komme rundt fjorden. Og så finnes det noen steder der du kan velge mellom ferge og tilhørende fergepriser, kontra tunnelstrekning i bytte med bompenger.

Husk at planlegging er halve moroa med ferieturen – studer kartet og finn ut hva du har lyst til å oppleve på bilferien i Norge.

Billettsystem for fergepriser

De fleste norske fergeselskaper bruker Riksregulativ for fergetakster som grunnlag for sin prissetting.

På de fleste ferger betaler du for bil inkludert sjåføren, samt for passasjerene. Barn under fire år er gratis, mens barn fra 4-15 år og pensjonister betaler halv pris av voksentakst.

Fergepriser avhenger også av hvor stor bil du har.

Hovedregelen er slik:
  • Biler som er under seks meter betaler enkel takst.
  • For biler som er lengre enn seks meter beregnes prisen ut fra total lengde, inkludert last.

I praksis betyr det at hvis du har en bobil som er under seks meter, betaler du det samme som en personbil, men hvis du har en bobil som er sju meter lang betaler du dobbel takst. Har du med deg campingvogn kan totallengden fort bli ti meter, og du må betale tredobbel takst eller mer.

bilferie og fergepriser

El-biler fikk tidligere reise gratis med ferge (kun betaling for sjåføren), men mange fergeselskaper har nå innført betaling også for de som kjører elektrisk.

For motorsykkel gjelder som regel egne priser.

Spar penger med verdikort

Skal du reise mye med ferge på din bilferie, lønner det seg ofte å kjøpe et verdikort. Dette er et kort som forskuddsbetales, og så får du 50 prosent rabatt hver gang du reiser med ferge. Fjord1, som betjener de fleste strekningene i Møre og Romsdal, tilbyr verdikort som kan brukes på alle deres fergesamband. Torghatten Nord AS, som betjener mange fergesamband i Nord-Norge, har også tilsvarende rabattkort.

Noen selskaper tilbyr mulighet til å forhåndskjøpe billett på nett – med rabatt.

Med andre ord lønner det seg å gjøre research før du har pakket bilen og er klar til å kjøre. Det kan du spare mye penger på.

Bilferie: Norsk fjord-cruise

Synes du det er dyrt å reise med ferge? Husk at det ikke er de ansatte i fergeselskapet som bestemmer billettprisene, og ta deg tid til å nyte fergeturen mens du er om bord. Kast loss med et smil og se på det som et minicruise i en av Norges mange berømte fjorder. Kjøp deg en is eller kaffe og svele og sett deg på soldekket og nyt en kjærkommen pause fra bilkjøringen.

God tur!

Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?