Santander
Campingtreff på Høytorp Fort

Ferie og Fritid

– Campingliv gir meg ekte venner!

En ting er å eie en campingvogn eller en bobil. En helt annen ting er å leve campinglivet inderlig. De som gjør det, reiser på treff!

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Katrine Øyvåg
Foto:
Thomas Haugersveen

Vi er blitt invitert med på Kanontreff på Høytorp Fort ved Mysen. Det er Norsk Bobil og Caravan Club avdeling Askim og omegn som står bak treffet som samler rundt 50 biler og vogner til en helg i campingglede og fellesskap.

Noen bor i nærheten – men andre har reist langt for å tilbringe helgen sammen på Høytorp.

Lyst til å oppleve litt ekte stemning? Se videoen da vel:

Eli og Frank: Barna våre er oppdratt som caravanister

Eli Sandtrøen og Frank Rosenquist har reist fra Hemnes, Aurskog Høland. Hun er musikk- og sangpedagog, og han er flymekaniker på Kjeller. Men når de har fri, er de caravanister.

Eli Sandtrøen og Frank Rosenquist

– Noen kollegaer synes dette er både dumt og harry. Men seg deg rundt her da! Det er jo så masse hyggelige folk! Vi griller sammen, tar en øl og juger litt. Jeg liker det jeg! sier Frank Rosenquist fra Hemnes som er på tur på kona Eli Sandtrøen.

– Vi har hatt flere bobiler opp gjennom årene. Men nå som vi ikke har barna med på tur lenger, har vi skaffet oss en vogn. Den er litt primitiv, ikke så dyr, lett å kjøre og ikke så stor i trafikken. Den drar på alle fire hjula og kan kjøre akkurat dit vi vil, sier Frank.

– Når du har huset med deg på tur, gir det en helt unik fleksibiliet. Vi bestiller ingenting på forhånd. Vi kan bare reise. Er det fullt på campingplass – finner vi en rasteplass, legger kona Eli til.

Hun forteller at da barna var små, satt de alle fire ungene i bilen og kjørte så langt de orket.

– Ble vi slitne, flytta vi ungene inn i vogna, sov, spiste og reiste videre dit vi skulle litt senere. Vi kom oss mye rundt på den måten, og ungene fikk alltid venner på nye plasser – så de storkoste seg hele sommeren.

– Det er til og med blitt noen forelskelser, ler Frank. Nå er tre av barna selv caravanister, som farter rundt med egne barn.

Jeg elsker å ta av meg klokka og leve taterlivet om sommeren!

Eli Sandtrøen

— Musikklærer og camper

– Jeg jobber etter skoletimene hver eneste dag – ser på klokka hele dagen, gjennom hele året. Men når ferien kommer, da tar jeg av meg klokka og reiser! Det aller beste med camping er nettopp taterlivet om sommeren, stråler Eli.

På jobben må Frank av og til både forklare og forsvare at han velger campingferie fremfor sydenturer eller hytteliv.

– Noen kollegaer synes det er både dumt og harry. Men se deg rundt her da! Det er jo så masse hyggelige folk som driver med dette! Ja, vi står jo her på rekke og rad – sånn er det jo. Men vi blir så godt kjent med folk. Vi griller sammen, tar en øl og juger litt. Jeg liker det jeg!

 

Lillian og Sara Emilie: Beste familieferien som finnes!

Lillan Danielsen og datteren Sara Emilie Holm (16) ønsker oss velkommen allerede før vi har kommet oss helt inn på området. Familien fra Båstad i Østfold bor i den eldste bobilen på treffet, har med seg fire nakenhunder på tur, og ser på campinglivet som en livsstil.

Lillian Danielsen og Sara Emilie Holm

Lillian Danielsen mener det er en myte at det bare er pensjonister som reiser på camping. Sara Emilie har vært med på tur i alle ferier i løpet av sine 16 år – og hun blir gjerne med noen år til!

– Den første turen vi hadde med denne vogna var en liten tur til Tromsø. Derfra kjørte vi nedover hele landet for å hilse på fjern og nær slekt. På en slik tur er det jo veldig flott å ha med seg sin egen soveplass, sier Lillian.

Hun mener det er en myte at det bare er pensjonister som driver med camping. Sara Emilie har vært med på tur i alle ferier i løpet av sine 16 år – og hun blir gjerne med noen år til!

– Jeg treffer nye folk, og det skjer hele tiden noe nytt. En gang i året reiser vi til familiecampen på Hunderfossen – og der har jeg jo fått venner som jeg treffer igjen hvert år, sier Sara Emilie.

Eneste ulempen med å bo så tett på mamma og pappa er at tenåringen må opp til frokost i helgene.

– Jeg våkner jo når de begynner å styre med mat og kaffe!

Familien reiser rundt så mye de kan, og Lillian har ett råd til nye, yngre campere:

– Meld dere inn i en klubb og reis på treff! Det er en fantastisk fin måte å komme inn i miljøet på.

 

Solveig og Arne: Ruller glade gjennom Europa

– Jeg har vært sjenert og tilbakeholden gjennom livet. Jeg jobbet i 25 år på samvirkelaget på Raufoss, men kjente faktisk nesten ingen. Se nå! Etter at jeg traff Arne og vi begynte å reise, har livet endret seg!

Solveig Evenrud og Arne Løvaas fra Raufoss deler livsglede med oss.

Arne Løvaas og Solveig Evenrud

Arne Løvaas er historieinteressert, og elsker å kjøre med kona Solveig Evenrud sør, øst og vest i Europa. Paret kunne ikke tenke seg noen annen måte å feriere på.

Solveig hadde levd et annet liv før hun ble introdusert for livet på hjul. Hun hadde lenge sett broren og kona feriere med vogn, men da hun møtte Arne, var veien kort inn i et miljø som nå er en stor del av henne.

– Vi har reist på så mange ferieturer sammen. Broren min sa til meg at Arne måtte jeg passe godt på – for da kom jeg til å ha ham lenge, ler Solveig.

Jeg sover godt om natta når vi er på tur med bilen – og det gjør jeg ikke hjemme!

Solveig Evenrud

— Pensjonist og bobilist

Arne er mannen i Solveig sitt liv. De sitter foran en splitter ny bobil – der Solveig har fått et ønske oppfylt: Kjøkkenet er på høyre side.

– Ja, jeg ønsket meg det slik for at ikke brenneren skulle blåse ut når døra står oppe! For meg betyr det mye at jeg kan stå å lage mat uten å måtte lukke døra, smiler Solveig.

Arne kunne ikke tenke seg noen annen måte å feriere på. Han har selv vært i transportbransjen før han ble pensjonist, og kan litt av hvert om det å ferdes på veien. Paret har reist Europa rundt i bobilen, og på de lengste turene kan de være på farten i fire måneder.

– Vi opplever veldig mye og treffer likesinnede folk. Selv om vi ikke snakker samme språk, så finner vi ut av tingene. Noe av det beste er å plukke opp gode reisetips, forteller Arne,  og kona ler godt når Arne minner henne om jakten på de enorme vannbakkelsene.

– Vi fikk tips om en restaurant i Hertzen i Tyskland som serverte vannbakkels så store som middagstallerkener. Og det stemte! Vi kjøpe én på deling!

Historiene hagler. Om ertesuppa som ble servert på en gammel feltovn på en nedlagt grensestasjon til det gamle Øst-Tyskland, om avsidesliggende museer og restaurantbesøk de aldri glemmer.

– Vi har jo tid vet du – så vi roter til vi finner frem, sier Arne.
– Jaja, det hender jo at vi ender midt i maisåkeren da, ler kona.

 

Liv og Åge: Vrir om nøkkelen og kjører!

Liv og Åge Dahlen fra Raufoss er glade i å kjøre bil – og det gjør dem ingenting å kjøre langt. Av og til har de en plan – andre ganger tar de en avkjøring og ser hva som skjer.

Liv og Aage Dahlen campingtreff

– Jeg sitter der litt som en konge over de små bilene. Det er en frihet med dette livet som jeg ikke ville bytte mot noe annet, sier Aage Dahlen sammen med kona Liv.

– Vi er jo heldige som er pensjonister. Vi vet ikke hvor lang denne tiden er, så det gjelder å ta vare på den. Jeg tror at som caravanist, blir faktisk tiden som pensjonist litt lenger. Den friheten jeg kjenner nå, skal jeg ha så lenge jeg kan!

Aage er gift med en livlig dame som lett kommer i kontakt med folk rundt seg.

– Det er det sosiale som er det viktigste faktisk. Og så gjør vi så mye spennende sammen, sier hun og klapper mannen på ryggen. Det er han som er sjåføren når de er på tur.

– Jeg sitter der litt som en konge over de små bilen. Jeg har god oversikt, får full kontroll på trafikken – og det er lite ulykker. Jeg føler meg veldig trygg i bilen, sier Aage.

Det er ikke alltid de har en plan når de reiser. I pinsen visste de faktisk ikke om de skulle kjøre nordover eller sørover før de satt seg i bilen.

– Vi kjørte mot Charlottenberg der vi hadde vært mange ganger før i Sverige– men på veien ombestemte vi oss og tok en sving innom Torsby og Arvika. Det var jo ingen som venta på oss akkurat!

Aage har noe han vil si til barnefamilier som vurderer campinglivet:

– Når dere ruller på hjul, kan dere gi barna så mye mer enn dere kanskje ville hatt råd til ellers. Reis til fornøyelsesparker, badeland og Legoland. Dere har huset med dere og trenger ikke booke fly og hoteller eller feriehus. Det er en frihet å kunne lage egen mat som ungene liker og slippe å gå på restauranter overalt.

Takk for at vi fikk være med på treff! Dette ga mersmak!