Santander

Ferie og Fritid

– Finnes ikke noe bedre enn fjorden på en fin sommerdag!

Familien på fire fra Krøderen bruker sin dagsturbåt så ofte de kan, og mener bowrideren passer deres bruk som hånd i hanske.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Andreas Handeland

Snømengdene på jordet rundt Glesne Gård vitner om at en tøff og særdeles snørik vinter nettopp er forbi. Nå varmer vårsola, fuglene kvitrer og den stumme katten Sam (10) fotfølger oss rundt på tunet. Han mjauer og mjauer – uten at det kommer en lyd, men er tydelig tilfreds med både været og besøket.

Innsjø utenfor stuedøra

Knut Arne (38) og Gro Helene Glesne (37) bor her på familiegården sammen med barna Sindre (13) og Silje (10). I nabohuset bor Knut Arnes foreldre. Inne på låven, blant traktorer, skurtreskere, biler og firehjulinger, finner vi objektet som for familien er selve fasiten på sommerhygge.

båtførerprøve-hoved

Ferie og Fritid

Båtførerprøven – dette må du kunne

Båten er en, ifølge eieren, «rundt ti år gammel» Maxum 1800 SR3 – en bowrider som lever et harmonisk, men aktivt liv på den 41 kilometer lange innsjøen Krøderen i Buskerud.

Familien har egen brygge nede ved vannkanten, bare 300 meter fra husveggen. Sjøsettingen finner sted så fort vårflommen går ned, og det hele løses på bonderomantisk vis: Med traktoren som transportmiddel fraktes båten rett og slett over jordet og ned til vannkanten. Deretter sjøsettes flytebrygga og bowrideren tjores fast.

båt-skjærgård

Ferie og Fritid

Kjøpe bruktbåt? Her er din sjekkliste

– Det er egentlig ganske greit å kunne fikse både opplag og det meste praktiske selv, noe vi også sparer penger på, sier Knut Arne.

– Før båten settes på vannet må vi vaske og polere den, samt gå over med støvstugeren innvendig, sier Gro Helene – før Knut Arne bryter inn med at oljeskift og en sjekk av redningsvestene nok også bør stå på programmet.

Perfekt båt til dagsturer

Selv om Krøderen er mer enn fire mil lang, er det stort sett dagsturer i fint vær det går i, og da mener eieren at båttypen passer utmerket:

– En bowrider er en slags daycruiser, men skiller seg ut med sitteplasser i baugen og en åpning gjennom vindskjermen. Det gjør det enklere å utnytte plassen ombord, forteller Knut Arne.

Båtliv

– Det skal mye til for å få oss på land igjen!

Familiefaren trekker frem badeplattformen i hekken som sitt favorittelement på båten – og ikke minst den tilhørende kroken, som muliggjør lek med vannski, wakeboard og baderinger. Hans bedre halvdel deler imidlertid ikke interessen for vannsport:

– Det er ikke noe for meg. Da velger jeg mye heller å slappe av og sole meg. Men jeg kjører gjerne båten, slik at Knut Arne kan henge på vannski bak, sier Gro Helene med glimt i øyet.

Håper på bedre sommer

Familien er skjønt enige om at det å være ute på fjorden i godværet gir en frihetsfølelse som lite annet kan matche. Det at båten ligger så nær hjemmet gjør båtlivet langt mer tilgjengelig. De prøver å bruke den så ofte de kan – men innrømmer gjerne at motivasjon og iver er en smule væravhengig:

– Sommeren i fjor var begrenset, eller rettere sagt begredelig rent værmessig. Men vi fikk da noen dager som var veldig fine, forteller Knut Arne, mens familien mimrer tilbake på fjorårssesongen med bilder og videoklipp.

– Vi får håpe at værgudene spiller litt mer på lag denne sesongen. Det vi gleder oss aller mest til, er å kjenne varmen og å bade – gjerne til langt utpå kvelden, avslutter Gro Helene.

Sting-535-båt

Ferie og Fritid

Slik finansierer du en båt som er under sju meter