Santander

Ferie og Fritid

Her er Norges rykende ferske landslag i e-fotball!

Knallsterk tropp klar etter stor FIFA-turnering på Ullevaal stadion. Nå venter tøff motstand i utlandet.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Andreas Handeland

– Vi er fornøyd med troppen vi har tatt ut. Det er allerede en god stemning blant gutta, og det betyr mye, forteller Mats Theie Bretvik, ansvarlig for e-sport i Norges fotballforbund (NFF).

Troppen består av fire mann. Den er tatt ut med utgangspunkt i en stor FIFA-turnering Santander og NFF holdt på Ullevål stadion i forbindelse med landskampen mellom Norge og Slovenia lørdag 13. oktober.

Norges landslag i e-fotball i forbindelse med sin første kamp da de slo fotballstormakt Frankrike 3-2 etter straffesparkkonkurranse. Fra venstre: Anders Rasmussen, Sondre Voktor, Arkan Resul og Magnus Myrhaug Kristiansen. Foto: Anna Berndtsson

– I tillegg til det vi så der så har vi lagt vekt på dedikasjon, interesse og resultater fra Weekend League, samt generell aktivitet online, sier Bretvik videre.

Enorm vekst

Interessen for e-sport er i voldsom vekst, selv om konkurranseformen i seg selv ikke er noe nytt fenomen. Faktisk ble første VM i FIFA holdt allerede i 2004. I august 2018 ble VM arrangert i O2 Arena i London. Hele 20 millioner håpefulle spillere forsøkte å kvalifisere seg til sluttspillet – mot «kun» sju millioner året før!

– Dette er det nye Beatles! Man liker det nødvendigvis ikke helt i starten, men likevel definerer sporten en helt ny sjanger. Er ikke barna ute og spiller fotball, sitter de inne og spiller på skjerm. Da er det avgjørende at vi er tilstede også på de arenaene, sier Anna Berndtsson, marketing- og sponsormanager i Santander.

Hun forteller at det er flere gode grunner til at Santander velger å gå tungt inn i e-sport sammen med Norges Fotballforbund.

– E-sport har av mange blitt sett på som «ødeleggende» for ungdom og idrett. Men sannheten er at mange i e-sport-miljøet kan ekstremt mye om fotball. Glem chips, brus, energidrikk og hamburgere – skal man hevde seg i e-sport på høyt nivå handler alt om trening, et sunt kosthold og nok søvn. Derfor følger satsingen landslagsmodellen, fortsetter Berndtsson.

– Dette er det nye Beatles!

Anna Berndtsson

— Marketing- og sponsormanager, Santander

Stort engasjement og sunne verdier

Hun forteller at mange i e-sport-miljøet er sterkt fotballengasjerte både på og utenfor banen, og at kunnskapen om fotball som idrett er imponerende god. Og at det ligger noen viktige verdier til grunn for samarbeidet.

– Både samhold og fellesskap er veldig viktige verdier. Vi håper at klubbene etter hvert kan legge til rette for e-sport på stadioner rundt i hele landet. Da bidrar man til at interessen for fotball opprettholdes ved at folk holder seg i tilknytning til klubbene, sier Berndtsson.

Anna Berndtsson, marketing- og sponsormanager i Santander, mener e-sport virkelig har kommet for å bli. Santander satser tungt på fotball, blant annet Champions League, og ønsker å legge til rette for å styrke den generelle interessen rundt fotball. Foto: Thomas Haugersveen

Santanders støtte gjør det mulig for e-sportlandslaget å kunne samles for trening og forberedelser. Det er viktig. E-sport på toppnivå er nemlig ingen lek: Det krever øvelse, konsentrasjon og mental styrke. Akkurat som i annen presisjonsidrett.

– Når de beste spillerne briljerer så skaper de hverdagsverdi for tusenvis av publikummere. Landslaget vårt skal være godt forberedt, og vi håper denne kampen 18. desember blir starten på et eventyr der vi sammen med NFF setter Norge på e-sportkartet, avslutter Anna Berndtsson.

NFF og Santander satser stort på e-sport! Målet er å dyrke den generelle fotballinteressen, samt bidra til at fotballens sunne verdier og rutiner forenes med e-sportens krav til konsentrasjon og øvelse. Foto: Amir Ali Zare