Santander
Reise langhelg

Ferie og Fritid

Langweekend på sparket – 3 byer du kanskje ikke har tenkt på …

En langhelg vekk fra hverdag og rutiner trenger ikke være i London eller Paris. Det er så mange torg, markeder og opplevelser som venter.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Bjørnhild Fjeld
Foto:
Tore Fjeld / Katrine Øyvåg

«Alle» har delt bilder på Facebook fra Kongens Nytorv og ved Big Ben. Men det er faktisk mulig å stikke av en helg til Tyskland, flykte opp i alpene – eller nesten forsvinne i Jerusalems smale smug.

kredittkort-par-ferie

Ferie og Fritid

5 grunner til at det er smart å bruke kredittkort på reise

Her er tre byer du kanskje ikke hadde tenkt på:

 

Innsbruck


Byen er hovedstad i den østerrikske delstaten Tirol, og har 118 000 innbyggere. For nordmenn er byen i Østerrike best kjent for hopprenn i Bergiselbakken.

innsbruck-hoppbakke

Bergiselbakken i Innsbruck er kjent for hoppinteresserte nordmenn.

I tillegg til å være et vintersportssted, byr Tirols største by på flott, historisk arkitektur, 20 museer og taubane opp i fjellene. Klar for friskluft og en helg i alpeland?

Valuta: Euro

Prisnivå: I Østerrike er prisnivået omtrent som i Norge egentlig, men billigere enn Sveits.

Reise dit: Den enkleste måten å komme til Innsbruck er via Frankfurt. Det tar drøyt tre timer i flytid, og billettprisen for en tur-retur-billett kan du få fra 3000 kroner. Du kan også fly til München og ta toget videre gjennom Brennerpasset. Togturen tar bare en times tid, og du får en fantastisk utsikt mot Alpene.

Hører du seriøse bankelyder fra kjøkkenet etter å ha bestilt schnitzel, er det er godt tegn

Bo: Bykjernen er kompakt, og du finner en rekke gode hoteller i sentrum. Du kan velge blant alt fra kjedehoteller til små familiedrevne hoteller i tyrolerhus-stil.

Spise: Wienerschnitzel! Hvis du hører seriøse bankelyder fra kjøkkenet etter å ha bestilt schnitzel, er det er godt tegn. Det betyr at kokken lager den slik den skal lages, ikke henter den opp fra fryseren og slenger den noen sekunder oppi frityrgryta. Du får rause porsjoner når du bestiller tradisjonell tysk mat – så unn deg gjerne en «grosses bier» (øl) til.

Oppleve: Bysentrum ligger 574 meter over havet, og fjellene som rager rundt har flere topper over 2500 meter. Ta gondolbanen til toppen av Hafelekar. 2334 meter over havet er du nesten like høyt som Galdhøpiggen, men det  er ikke på langt nær så anstrengende og utsikten er fantastisk siden det sjelden er tåke på toppen.

Andre attraksjoner er gamlebyen med bytårnet og det berømte gylne taket (Goldenes Dach).Det er også verdt å besøke ett eller flere av byens rundt 20 museer, domkirken, slottet Ambras og fjelldyrehagen Alpenzoo. Visste du at Innsbruck har sin egen triumfbue som ligger i Maria-Theresien-Strasse?

Og selvfølgelig skal du dra opp i toppen av Bergiselbakken, der det arrangeres verdenscup hvert år i forbindelse med den tysk-østerrikske hoppuka. Besøker du Innsbruck i vintersesongen, kan du bruke byen som utgangspunkt for skiferie. Det går tog til skiheisen, som fører opp til toppen av Hafelekarspitze i skiområdet Nordketten. Her finner du en av Europas bratteste bakker (Hafelekar-pisten) med en hellingsgrad på 70 prosent.

 

Jerusalem


Israel er både en middelaldrende 69-åring og en flere tusen år gammel knark.

Al-aqsa-moskeen og Klippedomen på Tempelhøyden er kanskje det mest landemerket i Jerusalem.

I Jerusalem opplever du tre verdensreligioner tett i tett på verdens helligste kvadratkilometer. Og rett utenfor gamlebyens smale smug møter du en moderne by med shoppingsentre, flotte hoteller og travel trafikk.

Den evigvarende konflikten er vanskelig å få øye på når du rusler blant sortkledde rabbinere og arabernes boder som selger suvenirer til kriste på pilegrimsferd mot Golgata. Men vissheten er der hele tiden. Du trår på omstridt, hellig grunn.

Byen har rundt 800 000 innbyggere, hvorav 68 prosent jøder, 30 prosent muslimer og 2 prosent kristne.

Valuta: Shekel

Prisnivå: Israel har vestlig standard på hoteller og restauranter, og er ikke det billigste landet i Midtøsten. Mat og drikke er litt rimeligere enn i Norge.

Reise dit: Inkludert mellomlanding kommer du fra Oslo til Tel Aviv på 7-8 timer – så en langhelg bør kanskje være i overkant oval. Men det går rutefly hver dag, og fra Tel Aviv er det kun 30 minutter til Jerusalem. Det er enkelt å leie bil, billig å kjøre buss, hyggelig å kjøre tog – og morsomt å hoppe på en delt minibuss – en sherut.

Bo: Avhengig av hvilken standard du ønsker deg, kan du velge å bo billig og sjarmerende, eller fantastisk luksuriøst på ett av de mange hotellene i den mer moderne delen av byen. I gamlebyen kan du få et dobbeltrom for 5-600 kroner per natt utenom høysesong hvis du ikke er alt for kravstor.Spise: Jødene har strenge restriksjoner i tilknytning til mat og måltider. De spiser ikke svinekjøtt eller skalldyr, og det er heller ikke lov i kosher mattradisjon å spise kjøtt sammen med meieriprodukter. Derfor vil du finne noen restauranter der du får servert kjøtt, men ikke meieriprodukter, og motsatt. De som ikke serverer kjøtt er best, her får du massevis av deilige ost, delikate salater og fisk.

Du finner også en rekke palestinske spisesteder. Prøv falafel og hummus kjøpt på gata!

Oppleve: Start gjerne oppholdet med å gå en tur på toppen av bymuren som går rundt hele gamlebyen. Da får du oversikt. Deretter dukker du ned i gamlebyens smale smug enten fra Jaffa Gate eller Damaskus Gate. Her beveger du deg gjennom de muslimske basarene, og over i det kristne, jødiske og armenske kvarteret. Gå sakte. Ta inn inntrykkene, for de er mange.

Jerusalem er full av helligdommer for flere religioner, og det er alltid en kirkeklokke som kimer eller en moské som kaller til bønn.

Israel er et lite land, og det er ikke langt å dra til de andre stedene du har hørt om fra bibelhistorien

Via Dolorosa der Jesus bar korset på vei til Golgata, og Oljeberget med Getsemane hage er «obligatorisk» hvis du er interessert i bibelhistorie.

Klagemuren, eller Vestmuren, er det eneste som gjenstår fra det gamle jødiske tempelet som ble ødelagt av romerne. Dette er regnet som jødedommens helligste sted, så vis respekt.

Jerusalem er også sentral i islam, og den fantastiske Al-aqsa-moskeen og Klippedomen på Tempelhøyden er et populært fotomotiv.

Israel er et lite land, og det er ikke langt å dra til de andre stedene du har hørt om fra bibelhistorien, som Dødehavet, Bethlehem og Jeriko.

Den enkleste måten å reise rundt er å leie en palestinsk taxi med en sjåfør fra Øst-Jerusalem. De har nemlig dobbelt statsborgerskap og kan kjøre overalt – det kan ikke jøder eller palestinere bosatt på Vestbredden. Du kan også leie bil å kjøre på egen hånd. Google Maps fungerer utmerket! Husk bare å ha med pass når du skal kjøre ut og inn av Vestbredden.

 

Binz


Badebyen Binz i Østersjøen er den største byen på den tyske øya Rügen, som er kjent for sine fantastiske sandstrender. Øya ligger helt nord i det tidligere Øst-Tyskland, på grensen mot Polen.

“Strandkorbe” kaller tyskerne disse spesielle solstolene som du kan leie for en dag.

De fleste av de 5300 innbyggerne i Binz lever av turisme, men de fleste turistene er tyske. På hele Rügen bor 73 000 innbyggere.

Valuta: Euro

Prisnivå: Omtrent som i Norge for overnatting, men rimeligere mat og drikke.

Reise dit: Det enkleste er å kjøre bil til Trelleborg i Sør-Sverige, og deretter ta ferge over til Sassnitz. Fergeturen tar fire timer og koster omtrent 1500 kroner  t/r for bil og 4 personer.

Du kan også ta ferge til Rostock eller Kiel, og tog eller bil videre. Berlin ligger heller ikke langt unna, rundt tre timers kjøring på gode tyske veier.

Bo: På et badehotell! For eksempel luksuriøse Kurhaus Binz som ligger helt ute ved piren. Finnes også en rekke fine leilighetshoteller og feriehus for deg som er ute etter et rimeligere overnattingstilbud. I Jugendherberge Prora noen kilometer fra Binz kan du bo i rimelig og enkelt på ungdomsherberge, eller i eget telt.

Spise: Du finner ingen Michelin-stjerne-restauranter på Rügen, men derimot mange hyggelige tyske kneiper med god, tysk mat. Røkt fisk er en spesialitet, ellers får du både wienerschnitzel og currywurst de fleste steder. Porsjonene er rause og utvalget av stekte fiskeretter er spesielt stort siden vi er ved kysten. Vær imidlertid oppmerksom på at ikke alle steder godtar norske kredittkort, og noen vil kun ha penger – ”nur geld”.

ferie-valuta

Ferie og Fritid

Hvor bør du veksle valuta når du skal på ferie?

Oppleve: Er været bra, tilbringer du dagen på stranda. Her kan du velge mellom vanlige strender der du bruker badetøy, og naturiststrender. Tyskerne, særlig i øst, er opptatt av FKK – Frei Kørper Kultur.

Er du av typen som synes det er ubehagelig med nakne voksne mennesker som sprader omkring på stranden, bør du gå på en av strendene som er tydelig merket ”textil”. Men på den annen side: Hvorfor ikke prøve å være nudist når du først er i Tyskland?

Langs strandpromenaden i Binz finner du mange små, koselige butikker og boder som selger blant annet rav fra Østersjøen. Du kan også lete etter rav selv – det er det mange som gjør.

Villaene har kvinnenavn – som Villa Martha – eller bærer navn etter familiene som eier dem.

De fleste bygningene i Binz er hvitkalkede, med koselige utskårne verandaer i tre på forsiden. De store villaene har enten kvinnenavn – som Villa Martha eller Villa Undine, eller bærer navn etter familiene som eier dem. Under kommunisttiden ble de fleste av disse eiendommene overtatt av DDR-staten, men etter at muren falt, ble disse tilbakeført til de familiene som engang eide dem.Vil du oppleve mer av øya, kan du leie sykkel eller ta en biltur.  Avstandene er små.

Besøk for eksempel Hitlers planlagte «ferieparadis» Prora er et 4,5 kilometer langt hotell-kompleks langs stranda, like nord for Binz. Dette skulle bli feriested med plass til 20 000 mennesker om gangen. Alle rommene hadde utsikt mot sjøen, og gjennom programmet «Kraft durch Freude» (kraft gjennom glede) skulle nazi-toppene med familier få 10 dagers ferieopphold på ”Prora”, som anlegget heter.

En del av Prora er nå restaurert og gjort om til ungdomsherberge, men mesteparten av bygningsmassen er bare et tomt betongskall.