Santander

Ferie og Fritid

Dette må du tenke på før du velger bobil

Ekspertens råd: Lytt mindre til bekjente, tenk selv – og lei deg gjerne en bobil først for å kjenne på livet på hjul før du kjøper.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Andreas Handeland
Foto:
Marie von Krogh

Bobilmarkedet har opplevd en eventyrlig vekst de siste årene, og stadig flere ønsker seg frihetsfølelsen en bobil kan by på. Men hva skal du egentlig velge når du endelig har bestemt deg for å investere i en? Hvor stor bør den være, hvor mange sengeplasser bør du ha, og hva slags førerkort trenger du egentlig?

Finn dine egne behov

Disse tingene finnes det naturligvis ingen fasit på. Hvilke egenskaper du bør prioritere, varierer selvfølgelig ut fra dine behov. Derfor er eksperten krystallklar på én ting, nemlig at du bør gjøre som Trond-Viggo sier i sangen med samme navn: «Tenke sjæl».

– Ikke hør på alle andre, tenk selv. Det er altfor mange som hører på råd de får fra bekjente!

Tor Alvern

— Daglig leder, Abobil

– Ikke hør på alle andre, tenk selv. Det er altfor mange som konsekvent hører på råd de får fra bekjente, som kanskje har helt andre behov enn en selv. Rådet er kort og godt, kjøp det du og din familie trenger hos en seriøs forhandler, sier Tor Alvern, som er daglig leder i Abobil på Bryne.

Hvordan unngå verditap på bobil? Hva koster en bobil egentlig?

Bobil og Caravan

Hva koster det å eie en bobil?

Men om man er en førstegangskjøper, som aldri har hatt verken bobil eller campingvogn – hvordan vet man hva man bør være på jakt etter? Ny eller brukt, enkle eller doble senger, hvor stor nyttelast – valgene er nemlig mange.

– Dersom du ikke har hatt bobil tidligere, anbefaler jeg at du leier en og drar på tur i noen dager. Du får kanskje ikke akkurat den bobilen du ønsker deg, men du får en «feeling» på om dette er noe for deg og familien. De fleste som kjøper bobil ser seg aldri tilbake, for det finnes ikke fritidsformer som matcher frihetsfølelsen en bobil gir, sier Alvern.

Lav rente og begrenset verdifall

Han forteller at det ofte er lommeboka som avgjør om man velger ny eller brukt bobil, men at det å kjøpe nytt ikke nødvendigvis er noen dårlig investering.

– Garantien bør gjelde uavhengig av hvor du ferdes. Ryker kjøleskapet på langtur, vil du gjerne få fikset det der du er.

Tor Alvern

— Daglig leder, Abobil

– Renten er veldig lav, og vil sannsynligvis være det i mange år fremover. Dermed er inngangsbilletten for å sikre seg en ny bobil overkommelig for mange. Dessuten holder den seg meget godt i pris, sier Alvern.

Det er to store fordeler med å kjøpe en ny bobil, kontra en brukt. For det første har du muligheten til å bestille den akkurat slik du vil ha den, slik at den passer dine behov. For det andre, får du garanti som skal gi deg mer enn du har krav på gjennom forbrukerkjøpsloven.

Ferie og Fritid

Bobil eller campingvogn – hva passer for deg?

– Det er viktig at du får med vilkårene i kontrakten. Garantien bør gjelde uavhengig av hvor du ferdes med bobilen. Ryker kjøleskapet når du er på langtur til Gardasjøen eller Lofoten, vil du jo gjerne få fikset det der du er – ikke her hos meg på Bryne, sier Alvern.

Han forteller at det absolutt er mulig å gjøre gode kupp på bruktmarkedet – spesielt på tungsolgte modeller. Her trekker han frem biler med alkove som et eksempel. Disse passer godt til familier med små barn, men ikke like godt til voksne. Derfor blir de tyngre å selge på bruktmarkedet – som igjen presser prisene ned.

Førerkorttype avgjørende

Førerkortet kan være avgjørende for hva slags bobil du ender opp med. Har du vanlig klasse B, møter du fort på begrensninger i forhold til vekt.

– Eldre modeller er ofte litt lettere, og kan kjøres på klasse B. På en ny eller nesten ny bobil blir vekten fort et problem, sier Alvern, og kommer med et eksempel.

Ferie og Fritid

Du kan kjøre bobil med vanlig førerkort – så lenge du passer på vekta

– En typisk familie med to voksne og to store barn veier totalt rundt 250 kilo. Typisk vekt på en bobil på rundt sju meter er 3 000 kilo. Da har man 250 kilo igjen, for å være innenfor totalvekten som er tillatt for klasse B. Det holder kanskje akkurat for de fleste av oss. Det gjelder å huske på at vannet ombord gjerne veier 100 kilo, og drivstoffet på tanken 70 kilo. I tillegg kommer alt annet man har med seg på tur.

Klarer du deg med plassen en kompakt bobil byr på, kan en mindre bobil ha sine klare fordeler. Kjører du for eksempel mye i byområder i inn– og utland vil det være mye enklere å manøvrere og parkere bilen.

Tenk praktisk

Det er ikke bare førerkort, størrelse og økonomi som spiller inn. Vi snakker om en stor gjenstand man ikke kan stue bort i en bod eller en garasje, og som må vedlikeholdes som en hvilken som helst annen bil.

– Dersom du ikke har plass til å parkere bobilen hjemme hos deg selv, bør du sjekke om forhandleren tilbyr lagring, sier Alvern.

Ferie og Fritid

Slik finansierer du en bobil

Han sier de som regel anbefaler folk å handle bobil i nærheten av der man bor. Da er det enklere å få hjelp dersom noe skulle dukke opp i etterkant, og kortere vei når bilen skal på service eller trenger reparasjoner.

– Ta turen innom en seriøs forhandler i nærheten av der du bor, og forklar hvilke behov du har til bobilen og til det praktiske rundt. Da vil du får hjelp til å finne løsninger som passer til dette, avslutter Tor Alvern hos Abobil.