Santander

Ferie og Fritid

Det perfekte reisemålet for deg som er matinteressert

Med Europas høyeste tetthet av Michelin-restauranter, fantastiske matmarkeder og sin egen vri på tapas bør San Sebastian stå høyt på alle matinteressertes liste over reisemål.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Pål André Skogen
Foto:
Istock

Med sine snaut 200 000 innbyggere er San Sebastian langt unna metropolene Barcelona og Madrid i størrelse. Plasseringen langt nord i Spania sørger dessuten for at strandløver på jakt etter paraplydrinker heller velger andre steder. Men om du er interessert i mat, bør byen komme høyt på listen over potensielle reisemål.

San Sebastian, eller Donostia som byen kalles på baskisk, har blant annet verdens nest høyeste tetthet av Michelin-restauranter – kun slått av japanske Kyoto. Dessuten byr byen og området rundt på hele fire restauranter fra den prestisjefylte «World’s 50 best restaurants»-kåringen – blant annet sjetteplassen Asador Etxebarri.

Gourmetopplevelser i verdensklasse er med andre ord aldri langt unna i San Sebastian, men det er også fullt mulig å nå den gastronomiske himmelen uten å bruke alle feriepengene på ett enkelt restaurantbesøk. Matmarkedene La Brexta og San Martin gir deg garantert vann i munnen. Her kan du vandre mellom små butikker som selger alt fra ferske grønnsaker i sesong til fristende skinker, nyfanget fisk og lokal vin. Be om en smaksprøve, og husk å holde av plass i kofferten til noen delikatesser du kan ta med deg hjem!

Ferie og Fritid

Derfor bør du bruke kredittkort på reise

Ikke tapas, men pintxos

Mens de fleste nordmenn etterhvert har blitt godt kjent med den spanske tapasen, er den baskiske varianten pintxos (uttales pinchos) mindre berømt – men absolutt ikke dårligere. Pintxos er kort og godt små skiver av loff, toppet med ulike ingredienser og spiddet med en tannpirker.

Alt fra fisk og kjøtt til egg, poteter og grønnsaker kan serveres på brødet, og tannpirkeren fungerer både til å holde det hele sammen, og som regning når du er ferdig. Da teller de ansatte opp hvor mye du har spist basert på tannpirkerne, og summerer det hele.

Mange er godt kjent med tapas. Pintxos er mindre berømt, men ikke dårligere. Små skiver av loff, toppet med det meste og spiddet med en tannpirker. Spis til du er mett, og gjør opp regningen basert på antall tannpirkere til slutt.

Du finner pintxos over hele San Sebastian, og hvis du skal gjøre det på den lokale måten, tar du med deg noen venner, går fra bar til bar og prøver flere forskjellige i løpet av en kveld.

Til pintxos drikker du enten små øl kalt zurito, eller en spesiell type ung hvitvin som kalles txakoli eller txakolina. Denne syrlige og friske vinen passer spesielt godt til sjømaten det finnes mye av i San Sebastian. Når bartenderen holder flasken en meter over glasset for å sørge for nok luft i vinen på vei ned i glasset, blir det også en forestilling i seg selv å bestille txakoli!

Reise langhelg

Ferie og Fritid

Langweekend på sparket – 3 byer du kanskje ikke har tenkt på …

Matklubber med lange tradisjoner

En av grunnene til at San Sebastian har blitt en kulinarisk høyborg, er de lange tradisjonene i form av matklubber – såkalte txoko-er. Dette er uformelle klubber hvor medlemmene møtes for å lage og spise mat, drikke vin og synge sammen med venner.

Disse klubbene har gjerne i underkant av 80 medlemmer, og medlemmene har mulighet til å invitere med seg venner og familie. Man tar med seg mesteparten av ingrediensene man skal bruke til måltidet, og tilbereder det på stedet. Etter besøket betaler man for det man har brukt av felles ressurser og drikke ved å putte penger i klubbkassen – som er fullstendig tillitsbasert.

Reisen blir fort kort.

Sørg for at du har et med mange fordeler! Gebyrfri Visa er det perfekte reisekortet.

Klikk her for å lese mer

Fordi man trenger en personlig invitasjon fra et medlem for å besøke en txoko, vil en genuin opplevelse av dette være vanskelig for de fleste turister. Det finnes imidlertid enkelte turer der man får bli med på innsiden. Tradisjonelt sett var matklubbene kun tilgjengelig for menn, men de fleste har i dag åpnet for at kvinner også kan komme for å spise. Det er imidlertid verdt å merke seg at noen fortsatt opererer med svært tradisjonelle kjønnsroller, slik at kvinner ikke får lov til å være med på kjøkkenet. Man bør derfor dobbeltsjekke dette med arrangøren før man bestiller en omvisning.

dame-barn-avbestillingsforsikring

Ferie og Fritid

Betaler du transportkostnadene med kredittkort får du ekstra avbestillingsforsikring


Priseksempel Gebyrfri Visa: Eff.rente 23,4 %, kr 15 000 o/12 mnd. Kostnad kr 1 780. Totalt kr 16 780.