Santander

Ferie og Fritid

– Seilbåt har alltid vært en stor del av livet mitt

Lars Jørgen har fått seilbåt inn med morsmelken, og drar gjerne ut på sjøen når andre holder seg på land

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Andreas Handeland
Foto:
Peter Hjertholm

– Jeg kan faktisk ikke huske at vi ikke har hatt seilbåt. Det å være på sjøen har vært en viktig del av livet mitt helt siden jeg var bitte liten, sier Lars Jørgen Larsen.

40-åringen fra Østfold har en lekker Bavaria 31 Cruiser, som bærer det klingende navnet «Vannfast». Båten er for Lars Jørgen så mye mer enn bare en gjenstand.

– For meg er seilbåt en livsstil. Derfor drar jeg ofte og sjekker at alt er bra, selv når båten ligger på land, forteller han.

Liker å bruke naturkreftene

Lars Jørgen bor i Fredrikstad sammen med samboer og to barn. De bruker båten så ofte muligheten byr seg, og er ikke avhengig av godvær for å komme seg ut på «bøljan blå».

– Vi liker oss ute i all slags vær, så vi er ikke spesielt kresne der. På godværsdager i juni og juli er man ikke akkurat alene – men utover høsten, når mange andre har avsluttet båtsesongen, har vi som regel mange av de fineste turene, sier Lars Jørgen med et smil.

Den lidenskapelige seileren forteller at frihetsfølelsen han opplever på sjøen er det aller beste med båtlivet.

– Det å skru av motoren og kjenne at vinden tar skikkelig tak i båten og driver den fremover, er fantastisk deilig. Det er noe helt spesielt med å ta naturkreftene i bruk!

Lars Jørgen Larsen har vokst opp med seilbåt, og koser seg med båten så ofte muligheten byr seg.

Lar ungene slippe til

– En del av greia med det å ha båt, er at det tar mye tid. I år kom våren sent, så vi henger litt etter på klargjøringen for sesongen. Vi må vaske, polere og stoffe båten, samt sjekke at motoren er i orden. Dessuten må det elektriske, som for eksempel lanterner og kartplotter, gås over. Til slutt må vi sjekke både seil, rigg og fortøyninger. Vi gleder oss stort til å få båten på vannet og komme oss ut på tur, sier Lars Jørgen.

For familien er det å glemme hverdagens plikter, kjenne vinden og nyte havet det viktigste. Og de to yngste medlemmene i familien hjelper til ombord:

– Når vi seiler på tur er det aller viktigste å få mestringsfølelse, og å kose seg for turens skyld. Derfor lar vi ungene ta del i det som skjer og hjelpe til, slik at de også får bidratt. Da koser vi oss, avslutter Lars Jørgen.