Santander
Rasmus Leine Granlie-feriepenger

Ferie og Fritid

– Slik får jeg mest ut av feriepengene

Hvem har best trening i å få mest mulig ut av hver krone? Jo, studentene. Det er lett å glemme studenttriksene, så vi lot Rasmus (24) dele sine beste tips til god ferieøkonomi.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Eirik Bonesmo Grismo
Foto:
Hampus Lundgren

Rasmus Leine Granlie har planer om en knallfin sommerferie, og han har ingen planer om å spise knekkebrød til middag i august.

Som de fleste andre har han fått feriepenger inn på konto, og han er midt i årets store planlegging: Hvordan disponere pengene best mulig?

– Det er ikke alltid så lett å skulle gå på skole, betjene lån, kjøpe mat hver dag, og samtidig ha råd til å ha det gøy.

Rasmus Leine Granlie

— Student

Leine Granlie studerer økonomi og administrasjon på BI. Han eier egen leilighet i Ullevålsveien i Oslo, og han bruker de fleste fridager på jobb hos Drammen Karosseri.

– Det er ikke alltid så lett å skulle gå på skole, betjene lån, kjøpe mat hver dag, og samtidig ha råd til å ha det gøy. Derfor er det nesten overveldende å få den ekstra kapitalen i juni. For å få feriepengene til å vare, gjør jeg noen helt konkrete valg og setter opp et feriebudsjett.

Alle valgene er ikke enkle, men jeg tror ikke jeg vil ikke angre når sommeren er over, sier Rasmus.

Her er Rasmus sine 10 feriespare-tips

Sommerjobb

Jeg har nesten åtte uker ferie, og det blir nesten kjedelig i lengden. Så for å få mest ut av feriepengene, jobber jeg heller noen uker for å kunne ha det mer behagelig i de ukene jeg faktisk har fri.

Lei ut leiligheten

I sommer skal jeg være en del hos mor og far, og kommer til å være mye bortreist. Derfor legger jeg ut leiligheten min på Airbnb. På denne måten slipper jeg å betale leie for leiligheten når jeg ikke er der.

Hjemmeferie

Sommerferie blir ofte assosiert med utenlandsreise, men for meg er Oslo-sommer det beste som finnes. Så når leiligheten ikke er utleid, nyter jeg tiden hjemme. Fri sammen med gode venner, familie og fint vær er digg uansett hvor jeg er. Dessuten sparer jeg penger på det.

Flere kontoer

En ting jeg alltid har gjort, er å sette feriepengene på flere kontoer. På denne måten må jeg overføre penger fra én konto til en annen når det er tomt på den første. Dette gjør at jeg får tid til å vurdere mine egne transaksjoner. Jeg får god peiling på om jeg klarer å holde meg innenfor mitt fastsatte budsjett.

Ferie og Fritid

Derfor bør du bruke kredittkort på reise

Unn deg noe du virkelig har lyst på

Jeg sparer til noe jeg ønsker meg, og innfrir ønskene. Da er det enklere å spare! Jeg har for eksempel ønsket meg et headset fra Bose i hele år.

Betal med kredittkort på ferie

Kredittkort kan være veldig smart så lenge du bruker det riktig. Slike kort kan gi meg gode tilbud og bonuser på hotell og flybilletter. Det føles også tryggere å betale med bankens penger enn med mine egne når jeg er utenlands. Og så gjør jeg opp med en gang jeg kommer hjem for å unngå rentene.

Knallhard på Vipps

I min vennegjeng er det veldig vanlig at vi spleiser og betaler ting for hverandre – spesielt i ferien. Men trikset for å ikke bli den som alltid legger ut, er å være knallhard på Vipps. Appen har en funksjon hvor du kan kreve penger, og denne må du bruke aktivt. Låner du små summer til mange, så blir det mye til slutt.

Rasmus Leine Granlie-3
Dropp bilen

Dropp bilen. Bysykkel er helt knall om du bor eller ferierer i hovedstaden, men nesten uansett hvor jeg ferdes, finnes det gode alternativer når det gjelder både felles og friluftsbasert transport.

Parken er billigere enn restauranten

Om sommeren er jeg oftere ute og spiser og drikker enn om vinteren. Mitt tips er å flytte noen slike happenings til koselige steder som parken eller verandaen hjemme. Når jeg først skal ut, pleier jeg å ta med meg cash istedenfor kort, på denne måten kan jeg ikke bruke mer enn jeg har bestemt meg for på forhånd.

To Good To Go

Jeg har oppdaget denne fantastiske ordningen nylig. Med appen To Good To Go kan jeg faktisk hente nesten gratis mat hos restauranter som ellers hadde kastet maten! Tidsperspektivet på måltider er jo annerledes i ferien, så en sen, billig middag i parken står absolutt på min plan i sommer!

Rasmus Leine Granlie tror det er mulig å få feriepengene til å vare hele sommeren – det handler bare om å fokusere på å ta de riktige avgjørelsene.

Lykke til! Hilsen Rasmus.