Santander

Ferie og Fritid

Tipsene som gir deg en enklere bobilferie i utlandet

Skal du på bobilferie i sommer? Følger du ekspertens råd, kan du gjøre ferieturen både tryggere, enklere og rimeligere!

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Andreas Handeland
Foto:
Istock

For mange gir bobilferie den ultimate frihetsfølelsen. Har man først investert i en hytte på hjul, og kanskje allerede opplevd mye av det vakre Norge har å by på, er det for mange fristende å sette kursen sørover i Europa. Da er det en del ting det er viktig å vite om.

Unngå unødvendige bøter

Knut Randem er redaktør for nettmagasinet Bobilverden.no, og vet mye om det å feriere med bobil. Han forteller at det er viktig å holde tunga rett i munnen når det gjelder regler rundt motorveioblater og miljøsoner i de landene du befinner deg. Det motsatte kan nemlig fort resultere i en bot.

– Du skal ikke kjøre mange meterne på motorvei før du i flere land får bot for manglende oblat.

Knut Randem

— Redaktør for nettmagasinet Bobilverden.no

– Du skal ikke kjøre mange meterne på motorvei uten oblat, før du i flere land får bot. Østerrike er et eksempel på et land der det er helt spesielle krav til bobiler over 3 500 kilo. Et slikt oblat kjøper du som regel rett før eller på grensen til land der de er påkrevd, forteller Randem.

Mange glemmer også å sette seg inn i miljøsoner, som kan være en kilde til frustrasjon. Disse er ikke alltid enkle å se, og i mange tilfeller merker man lite før en regning plutselig dukker opp i postkassa etter ferien. Heldigvis finnes det en enkel løsning.

Ferie og Fritid

Dette må du tenke på før du velger bobil

– Et godt tips er å laste ned appen «Green-Zones», som både gir deg oversikt over miljøsonene, samt muligheten til å kjøpe oblater direkte i appen. Bare husk at det ofte er billigere å kjøpe oblatene direkte der du er, sier Randem.

Spar penger på bompasseringer

Øresundsbroen mellom Malmø og København er en naturlig vei for mange når ferden går sørover – og i likhet med fergeoverganger, er slike bropasseringer ofte kostbare. Eksperten er helt tydelig på hva som lønner seg for feriebudsjettet.

– Dersom du krysser Øresundsbroen mer enn én gang i løpet av et år, bør du bestille en BroPas-avtale. Da betaler du en fast, årlig sum, som du sparer inn allerede etter første tur fordi den gir deg cirka halv pris på hver passering. Dessuten får du også rabatt på Storebæltbroen, som strekker seg over til Fyn, oppklarer Randem.

Ferie og Fritid

Slik finansierer du en bobil

Han forteller at BroPas kan knyttes opp mot en norsk AutoPass-brikke. Alternativt kan man kjøpe en BroBizz-brikke. Denne kan brukes på veistrekninger, ferger, broer og i parkeringsanlegg en rekke steder i Skandinavia, og har dessuten en egen funksjon for bobiler på over 3 500 kilo i Østerrike.

Finn passende overnattingssteder

– Velg overnattingssteder etter det komfortnivået du ønsker. Camping- og bobilplasser er som regel trygge, og finnes i mange forskjellige prisklasser. På flere veistrekninger i Europa har det vært problemer med veipirater, som raner turister som overnatter på rasteplasser. Det beste rådet er å bruke hodet dersom du foretrekker uformelle overnattingssteder, sier Knut Randem.

Ferie og Fritid

Slik sikrer du deg mot ran og innbrudd i bobilen

Han forteller at det finnes flere apper som kan hjelpe deg å finne overnattingssteder som passer dine ønsker. Han trekker frem «Campercontact», som han selv bruker. Denne finnes i både en gratis og en betalt versjon, og inneholder bobilplasser og en del campingplasser, i tillegg til tømmestasjoner.

Allemannsrett og språktrøbbel

– I Norge og Sverige har vi allemannsretten, som gir nærmest uendelige muligheter for overnatting. Andre europeiske land har ikke den samme reguleringen. Rasteplassene er fine til sitt bruk, men kan fort bli både ensomme og utrygge om natta, sier Randem.

Han mener det er viktig med en god reiseforsikring i bakhånd, i tilfelle noe skulle skje med deg eller bobilen på tur. Dessuten bør du sjekke på forhånd hva slags hjelp du får dersom uhellet er ute.

Maksimal glede med fricamping: Her har du lov til å campe

Ferie og Fritid

Maksimal glede med fricamping: Her har du lov til å campe

Når det gjelder språk, fungerer det stort sett greit med engelsk i de fleste europeiske land. Ifølge bobileksperten finnes det imidlertid fortsatt steder der gammel tradisjon og stolthet fortsatt veier tungt.

– Ikke ta det som en selvfølge at alle kan snakke engelsk. Franskmenn er for eksempel veldig stolte av språket sitt. Tar du det for gitt at de snakker engelsk, kan du risikere at de blir mindre samarbeidsvillige. Prøver du deg derimot på noen franske ord først, skal du ikke se bort fra at de plutselig snakker engelsk likevel, avslutter Randem.