Santander
Unngå kortsvindel på ferie

Ferie og Fritid

Unngå å bli svindlet på ferie

Ferietid er høysesong for kortsvindel. Likevel er det faktisk langt tryggere å bruke kort, enn å bruke kontanter når du er på ferie. Her er tipsene som reduserer sjansen for å bli lurt.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Bjørnhild Fjeld
Foto:
Hampus Lundgren

Ingen liker å bli lurt. Spesielt ikke på ferie. Men hvert eneste år hører vi om noen som har fått bankkortet skimmet i utlandet eller blitt lurt trill rundt av smarte svindlere.

I år har flere nordmenn blir ofre for «sakse-tyver» på Europa-ferie, der frekke tyver klipper veskeremmen og stikker av. Dagbladet skrev nylig om trenden.

E24 meldte nylig at 2016 var et rekordår for kortsvindel i Europa. 1,8 milliarder euro, nærmere 17 milliarder kroner, gikk med til kortsvindel. Tapene har steget med 20 prosent siden 2008.

I år vil vi være forberedt. Vi ba Anna Berndtsson, markedssjef i Santander Consumer Bank om noen tips som gjør oss klare til å møte ferien.

Før ferien: Be om referanser før du betaler

Tenk deg følgende: Du har bestilt drømmen av et feriehus på nett. Du har betalt på forhånd og invitert familien på «tidenes ferie». Dere setter dere godt til rette på flyet, med gigantiske sommerfugler i magen. Men så; når dere ankommer drømmehusets adresse, viser det seg at feriehuset rett og slett ikke eksisterer. Snakk om nedtur!

– Den aller største delen av kortsvindel skjer i forbindelse med netthandel. Når du bestiller en reise på nett, er det superviktig at du sjekker opp og googler selskapet eller feriehuset på forhånd. Be gjerne om en referanse fra noen som har vært der tidligere, anbefaler Santanders markedssjef.

Anna Berndtsson, markedssjef i Santander Consumer Bank

– Hvis du får et tilbud som virker for godt til å være sant, er det gjerne også det. Betal aldri for et ferieopphold i forkant uten at du er sikker på at du får det du har bestilt. Bruk sunn fornuft, sier Anna Berndtsson, markedssjef i Santander Consumer Bank.

Det kan være vanskelig å skille useriøse fra seriøse aktører. Noen selskaper kan virke både ryddige og proffe ved første øyekast, men bak fasaden kan det skjule seg noe helt annet. Svindel kan være nøye planlagt, med en flott nettside og sitater fra tidligere gjester. Men dette kan utmerket godt være bare oppspinn.

– Hvis du får et tilbud som virker for godt til å være sant, er det gjerne også det. Betal aldri for et ferieopphold i forkant uten at du er sikker på at du får det du har bestilt. Bruk sunn fornuft, sier Anna Berndtsson.

Hvis utleieren krever at hele oppholdet betales på forskudd, er det grunn til å bli skeptisk.

Et tegn på at aktøren er useriøs, er at du blir bedt om å betale for oppholdet lang tid i forveien, og at pengene skal overføres til en konto.

Det tryggeste er alltid å betale med kredittkort eller benytte seg av betalingsløsninger som PayPal. Da kan du få hjelp til å rydde opp hvis det viser seg at du er blitt svindlet.

Det er vanlig å kreve et depositum, men hvis utleieren krever at hele oppholdet skal betales før du så mye som har sett feriehuset, er det grunn til å bli skeptisk.

Har du betalt for reisen med kredittkort, kan du også få hjelp i en eventuell reklamasjonssak mot en turoperatør. Husk; det er viktig at du kan sannsynliggjøre at du handlet i god tro.

Under ferien: Vær obs på skimming

Heldigvis kommer de fleste av oss frem til et hotell eller feriehus som er i orden. Men selv når du er vel fremme på feriestedet og alt ser bra ut, er det ikke så lurt å kaste alle hemninger.

Gå for eksempel ikke rundt med store summer i kontanter – og ha alltid med deg to kort: Et kort som du har i lommeboka, og et annet som ligger innelåst i safen på hotellrommet. Da er det ikke helt krise selv om lommeboka blir stjålet og du må sperre kortet.

Gi aldri fra deg kortet. Slipp det aldri ut av synet

Anna Berndtsson

— Markedssjef, Santander Consumer Bank

– Gi aldri fra deg kortet. Slipp det aldri ut av synet, råder Berndtsson.

Legg ikke igjen kortet i baren. Det gjelder både i Norge og utlandet. Selv om det er lettvint, er det mye lurere å betale hver gang du kjøper noe. Gir du fra deg kortet til noen andre, kan de nemlig kopiere kortdetaljene, og deretter bruke kortet til å handle på nettet. Før du oppdager hva som har skjedd, kan kontoen være tømt for penger.

På ferien: Hva er egentlig skimming?

Skimming skjer ved at noen har montert ulovlig utstyr på en minibank eller betalingsterminal som kopierer kortet ditt, og i tillegg filmer når du taster koden. På den måten kan de få laget en kopi av kortet ditt, og få tilgang til pengene dine.

Skimmingutstyr brukes oftest på natten, og du bør derfor å unngå å bruke minibanker eller ubemannede bensinstasjoner mellom kl 23 og 06. Og uansett når på døgnet du skal ta ut penger, bør du passe på at det ikke står noen rundt deg, og skjule pin-koden.

– Finn gjerne minibanker med mulighet for kontantuttak inne i bankens lokaler. Der er det minst risiko for skimming, råder Anna Berndtsson.

En annen svindelmetode er at ansatte i butikker skriver inn et annet beløp i kortterminalen enn hva du faktisk skal betale. Sjekk derfor alltid beløpet før du taster koden, og be om kvittering.

Husk også å lagre telefonnummeret for sperring av kort, samt telefonnummeret til banken, hvis det skulle skje noe mens du er på ferie. Har du et kredittkort fra Santander, er det Santander du skal kontakte, ikke for eksempel Visa.

kredittkort-par-ferie

Ferie og Fritid

5 grunner til at det er smart å bruke kredittkort på reise

Etter ferien: Sjekk fakturaen

Vel hjemme fra ferien med gode minner i bagasjen, er det tid for å sjekke fakturaen for kredittkortet. Det er viktig at du går gjennom alle beløp og sjekker at de faktisk stemmer. Det er en god vane å ta vare på kvitteringer fra ferien. Det gjør jobben lettere.

Hvis det dukker opp kjøp som du ikke kjenner igjen, er det viktig at du gir beskjed med en gang, så kan vi hjelpe deg å ordne opp.

Santanders kredittkort er utstyrt med det høyeste sikkerhetsnivået for kort, som innebærer at eventuell uvanlig aktivitet på kortet blir overvåket. For eksempel hvis kortet ditt plutselig blir brukt i Australia, mens du befinner deg i Spania, vil systemet reagere og vi tar kontakt med deg.


Priseksempel Gebyrfri Visa: Eff.rente 23,4 %. Kr 15 000 o/12 mnd. Kostnad kr 1780. Totalt kr 16 780.