Santander

Ferie og Fritid

Her er utstyret du trenger for å begynne med klatring

Klatreutstyr er sannsynligvis rimeligere enn du tror, veldig enkelt å få tak i og helt elementært for sikkerheten.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Andreas Handeland
Foto:
iStock

Klatring blir stadig mer populært. I perioden fra 2006 til 2016 var det nesten en dobling i antall medlemmer i norske klatreklubber – fra drøyt 10 000 i 2006 til i overkant av 20 000 i 2016.

Det er lett å forstå hvorfor klatring har blitt populært både som treningsform og sport. Det er sosialt, utfordrende og tilgjengelig for de aller fleste, og det spiller ingen rolle om de du klatrer med er flinkere enn deg selv. Det finnes stort sett alltid en rute som passer for nybegynnere også, uansett om du er inne eller ute.

En annen fordel med klatring, er at du ikke trenger spesielt mye eller dyrt utstyr for å komme i gang. Og det er lett tilgjengelig både hos klatresentre og i sportsbutikker.

reisemål-Fossefall-foto-Sverre-Hjørnevik

Ferie og Fritid

Bilferie i Norge – tips til vakre bilturer

Klatresko for alle formål

Et par klatresko er i teorien det eneste du trenger for å komme i gang med den enkleste formen for klatring – buldring.

Klatresko finnes i ulike fasonger og prisklasser, men det viktigste er å finne et par sko som passer din fot. De skal være såpass tettsittende at de ikke flytter på seg når du klatrer, men ikke så stramme at det skaper ubehag.

Et par sko koster fra 6-700 kroner og opp til i overkant av 2 000 for de mest ekstreme modellene. Som nybegynner er det imidlertid lurt å styre unna de aller dyreste modellene, da disse som regel er beregnet på erfarne klatrere som klarer å utnytte skoens potensiale i veggen.

Både sko, sele, tau, taubrems og kalk er elementært utstyr for deg som vil begynne med klatring. Skal du klatre på led trenger du slynger i tillegg.

Den obligatoriske klatreselen

Hvis du skal klatre med tau trenger du også en klatresele. Disse finnes i en rekke ulike typer. Fra ultralette varianter ment for å spare vekt på lange turer, til mer komfortable utgaver som i hovedsak er ment for sportsklatring. Felles for alle er at de har to løkker for å knyte deg inn i tauet og én løkke som brukes for å sikre andre klatrere.

Prisene starter på rundt 600 kroner for en enkel og komfortabel nybegynnerutgave og strekker seg opp til i overkant av 1500 for de dyreste modellene. Det er ingen forskjell på sikkerheten til de forskjellige typene, så for nybegynnere holder det med en enkel og rimelig sele.

Sørg for å finne deg en god og komfortabel sele, samt skikkelig tau beregnet til klatring. For å sikre andre trenger du i tillegg en taubrems.

Taubrems for å sikre andre

For å sikre andre klatrere trenger du også en taubrems. Disse finnes i mange ulike utforminger, men en enkel taubrems til et par hundrelapper holder i massevis for nybegynnere. Da vil du lære deg å mestre den essensielle teknikken for sikring, slik at du eventuelt kan gå over til en dyrere, automatisk taubrems på et senere tidspunkt.

Ferie og Fritid

De beste reisemålene for deg som vil klatre

Unngå svette hender med kalk

Kalk brukes av de fleste klatrere for å unngå svette hender som sklir på vei opp veggen. Når du er fersk i klatreveggen er det ikke avgjørende, men du vil merke stor forskjell når du prøver deg på vanskeligere ruter.

Mange innendørssentre har nedlagt forbudt mot løs kalk, men det finnes såkalte kalkballer du kan bruke. Det er også mulig å kjøpe en kalkkrem som tørker raskt og gir deg de samme fordelene som vanlig kalk, men i en mer praktisk utforming.

Klatrere bruker kalk så ikke grepet blir dårligere med svette hender. En kalkball er også et alternativ.

Avgjørende med klatretau

Hvis du vil klatre ute, eller på led inne, trenger du også et eget tau. Det er imidlertid veldig viktig å kun bruke dedikerte klatretau! Andre tautyper er ikke beregnet for kreftene det utsettes for når du faller – noe som rett og slett kan være livsfarlig.

Klatretau finnes i ulike tykkelser og lengder, men for nybegynneren holder det med et 60 meter langt tau. Du bør også velge et relativt tykt tau til å begynne med, da du sannsynligvis vil falle en del. De tynnere tauene er naturlig nok en del lettere, men de er først og fremst beregnet på klatrere som skal tilbakelegge lange distanser.

Slynger for å klatre på led

Klatrer du innendørs vil det som regel være slynger du kan bruke når du vil prøve deg på led-klatring. Utendørs er det derimot kun bolter i fjellet, og da vil du ha behov for egne slynger du kan bruke.

Disse koster i overkant av hundre kroner per stykk. På de fleste klatreruter klarer du deg med tolv slynger.

Dersom du skal buldre ute, bør du gå til innkjøp av en crashpad – en sammenleggbar sikkerhetsmatte du legger under problemet.

Bærbar crashpad for utendørsbuldring

Skal du buldre ute trenger du en såkalt crashpad du kan legge ut på bakken under veggen (på fagspråket kalt problemet). Dette er bærbare madrasser med skulderstropper for enklere transport.

Klatrer du sammen med venner eller familie trenger ikke alle nødvendigvis å investere i  sin egen crashpad. Et spleiselag kan fungere utmerket, men husk at en crashpad er såpass liten at den bare kan brukes av én person av gangen.

En rimelig crashpad koster rundt tusenlappen. Men ved å legge litt ekstra i kjøpet får du en som er enklere å bære med seg rundt til ulike klatremål.

Lykke til med klatringen!

Bedre økonomi

Gebyrfri Visa er skreddersydd for handel på nett

Priseksempel Gebyrfri Visa: Eff.rente 23,4 %. Kr 15 000 o/12 mnd. Kostnad kr 1780. Totalt kr 16 780.