Slik kjøper du bil

Vi i Santander ønsker å gi deg den beste opplevelsen ved ditt neste bilkjøp. Her vil du finne gode tips og råd for hvordan du går frem når du kjøper bil privat. Har du spørsmål? Ring oss på telefon: 210 83 100.

Vurderer du å kjøpe ny bil? Her får du en sjekkliste som tar deg fra vurderingsfasen til du står med nøklene til din nye bil i hånden.

Lånebevis 

Dersom du ikke er sikker på hvilken bil du skal kjøpe, er det greit å skaffe seg et lånebevis som sier hvor mye du kan låne. Lånebeviset er uforpliktende og kan gjøres om til lån i løpet av tre måneder. Dette forutsetter at vi godkjenner bilen. 

Dokumentet inneholder i tillegg til lånesum en oversikt over avtalt nedbetalingstid og eventuell egenkapital du må stille med. Du vil også se hvor mye lånet koster deg i måneden.

Et slikt bevis er en trygghet både for deg og for selger som ser at du er i stand til å finansiere bilen.


Søk om lånebevis gjennom vår lånekalkulator

Hva må du huske før du kjøper bil?

Når du har funnet den bilen du ønsker å kjøpe hjelper vi deg med å gjøre om lånebeviset til et billån. Før vi kan sende deg lånedokumentene trenger vi litt info om bilen:

  • Biltype og årsmodell
  • Registreringsnummer
  • Antall kilometer bilen har kjørt
  • Navn på selger

Kontakt oss på telefon 210 83 100 for få hjelp med lånedokumentene.

Hvis du kjøper bruktbil privat er det viktig å gjøre noen undersøkelser før du ordner det praktiske med selger. Det er din plikt å undersøke om det er tinglyste heftelser i bilen. I verste fall kan du risikere å bli ansvarlig for selgers gamle gjeld på bilen.

Søk opp om det er tinglyste heftelser på bilen i Brønnøysundregisteret.

Du kan også få detaljert kjøretøyopplysninger om kjøretøyet du ønsker å kjøpe gjennom Statens Vegvesen. Denne informasjonen kan du få både på nett og tilsendt på SMS gjennom å sende REGNR og registreringsnummeret på bilen du ønsker å kjøpe til 2282 (Tjenesten koster kr 3,- per melding.)

Det kan også være lurt å sjekke ut når bilen skal inn til neste EU-kontroll.

Se status for EU-kontroll på Statens Vegvesen sine sider.

Fullfør kjøpet

Når du har undersøkt om det er heftelser i bilen og har lånedokumentene på plass, er du klar til å fullføre kjøpet.

1. Sørg for å skrive en kjøpekontrakt – Et bindende dokument mellom kjøper og selger som inneholder kontaktinformasjon, avtale om oppgjør, avtale om overlevering, opplysninger om bilen , dato, sted og signatur. Les mer på i Magasinet om hvilke punkter kontrakten bør inneholde. Last ned Santander sin kjøpekontrakt her.

 2. Fyll ut salgsmelding – For at Vegvesenet skal kunne registrere at en bil har skiftet eier må det fylles ut en salgsmelding. Bilen trenger ikke omregistreres før vi overfører penger til selger, men det må foreligge en signert kopi av salgsmeldingen.

Les mer på Vegvesenets sider.

3. Signering av dokumenter – Oppgjøret for bilen vil alltid bli utbetalt til selger. Før lånet kan utbetales trenger vi signerte lånedokumenter i retur.  

Du kan  signere lånedokumenter med BankID på Min side. Vi trenger også kopi av kjøpekontrakt og salgsmelding. Disse kan lastes opp på samme sted som du signerer lånedokumentene eller sendes til utbetaling@santanderconsumer.no

4. Bekreftelse på utbetaling – Når vi har mottatt alle dokumenter vil vi utbetale lånet til selger og sørge for at eventuell heftelser blir innfridd. Vi kan gi bekreftelse på utbetaling av lånet så snart dokumentene er signert.

Viktig å huske på at bilen må være EU-godkjent før utbetaling av lånet kan finne sted.

Kontakt oss på 210 83 100 for å få bekreftet utbetalingen.

Når disse stegene er fullført er du eier av din nye bil. Dersom du angrer på lånet har du 14 dagers angrerett. Det betyr at du må innbetale saldo, renter og tinglysningsgebyr.

Lykke til med bilkjøpet, ta gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmål!