Santander
holder-kredittkort

Bedre økonomi

5 myter om kredittkort

Publisert: Oppdatert:

Kredittkort? Nei, det skal jeg aldri ha, det er kjempedyrt! Hørt den før? Her er de vanligste mytene om kredittkort – som ikke stemmer.

Tekst:
Bjørnhild Fjeld
Foto:
Hampus Lundgren

Myte 1: Kredittkort er første steget mot «Luksusfellen»

Du har kanskje sett deltakere i TV-programmet «Luksusfellen» som må klippe kredittkortene i to. Men har du et fornuftig forhold til personlig økonomi, er det ingenting som sier at det å eie og bruke et kredittkort vil ruinere deg.

Ulike kort har ulike fordeler – sett deg inn i vilkårene for ditt kredittkort. Det kan være penger å spare gjennom fordelsprogrammer, og med et kredittkort får du mulighet til å handle på salg selv om du ikke har penger nok på lønnskontoen.

De som kommer ut i økonomisk uføre på grunn av kredittkort, «glemmer» oftest at pengene de låner skal betales tilbake. Betaler du regningen før forfall, har du ingenting å bekymre deg over. Har du kredittkort hos Santander, kan du hele tiden følge med på forbruket ditt på Min Side.

Myte 2: Kredittkort dyttes på folk med dårlig betalingsevne

Nei, det stemmer absolutt ikke at alle som vil, kan få et kredittkort. Santander avviser søknader hver eneste dag.

Når du søker om Gebyrfri Visa fra Santander, stilles det krav til at du er minimum 20 år gammel og ikke har betalingsanmerkninger.

Santander vil foreta en kredittvurdering av deg, for å være sikker på at du ikke låner mer enn du klarer å betale tilbake.

Er du klar for et kredittkort?
Her søker du!

Myte 3: Det koster mye å bruke kredittkort

Kredittkortet Gebyrfri Visa er som navnet tilsier, nettopp gebyrfritt. Bruker du Gebyrfri Visa koster det ingenting ekstra å handle i butikk eller på nett. Du vil heller ikke bli belastet med årsgebyr, fakturagebyr eller andre skjulte gebyrer.

Ved varekjøp får du inntil 50 dagers rentefri betalingsutsettelse. Med andre ord: Om du betaler fakturaen i tide, er det faktisk helt gratis å bruke kredittkortet.

Husk bare at ved uttak i minibank, løper rente fra du tar ut pengene.

Myte 4: Det er ikke trygt å handle med kredittkort

Det er faktisk tryggere å handle med kredittkort, enn å bruke et vanlig bankkort (debetkort). Handler du med et debetkort trekkes beløpet direkte fra din konto. Handler du derimot med et kredittkort, mottar du en faktura i etterkant.

Dersom det er kjøp du ikke kjenner igjen, tar du kontakt med kundeservice for å få hjelp til å ordne opp.

Betaler du for reisen din med kredittkortet, har du også reiseforsikring inkludert.

dame-barn-avbestillingsforsikring

Ferie og Fritid

Betaler du transportkostnadene med kredittkort får du ekstra avbestillingsforsikring

Myte 5: Det er mange skjulte gebyrer og alt for høye renter

Dette stemte kanskje før, men siden 2001 har Gebyrfri Visa fra Santander vært hundre prosent gebyrfritt. Som kunde får du også tilgang til en rekke gebyrfrie tilleggstjenester. Du kan for eksempel velge din egen PIN-kode og betale regninger med kortet.

Ja, det stemmer at det er ganske høy rente på kredittkortgjeld om du ikke betaler ved forfall. Grunnen til at det er høyere rente på et slikt lån enn på for eksempel boliglån, er at banken ikke har den samme sikkerheten.

Ulike kort har ulike betingelser, og det er viktig å sette seg godt inn i vilkårene for avtalen på kortet.


Priseksempel Gebyrfri Visa: Effektiv rente 23,4 prosent, 15 000 kroner over 12 måneder, gir en kostnad på 1 780 kroner, og totalt betaler du 16 780 kroner.
Priseksempel Santander Red: Effektiv rente 17,1 prosent, 15 000 kroner over 12 måneder, gir en kostnad på 1 323 kroner og totalt betaler du 16 323 kroner.
Priseksempel Santander Flexi Visa: Effektiv rente 24,6 prosent, 35 000 kroner over 12 måneder, gir en kostnad på 4 349 kroner, og totalt betaler du 39 349 kroner.