Santander
Derfor bør du bruke avtalegiro og efaktura!

Bedre økonomi

Derfor bør du bruke AvtaleGiro og eFaktura

Publisert: Oppdatert:

Med AvtaleGiro eller eFaktura ordner regningene seg selv – i hvert fall nesten!

Tekst:
Espen Skogen
Foto:
iStockfoto

Det er vel ingen som blir glade for å få regninger i posten – og de gode nyhetene er at med AvtaleGiro eller eFaktura kan du faktisk slippe! Du må riktignok fortsatt betale regningene, men du slipper i hvert fall jobben med å taste inn uendelig lange KID-numre i nettbanken… Dessuten er du trygg på at regningene alltid blir betalt på forfall.

Det finnes to måter å slippe unna jobben på, og de to er egentlig ganske like – med den vesentlige forskjellen at e-faktura må du selv godkjenne i nettbanken, mens AvtaleGiro sørger for at betalingen går ut fra konto automatisk. De to egner seg til litt forskjellige typer regninger: Mens AvtaleGiro passer best for faste betalinger, er eFaktura bedre for mer sporadiske regninger eller regninger der beløpet varierer fra måned til måned.

AvtaleGiro

Strøm, husleie eller telefon er typiske regninger mange betaler med AvtaleGiro. Kort oppsummert innebærer ordningen at du har en avtale med banken din, som gir rett til automatisk trekk innenfor et gitt beløp. Dermed kan for eksempel strømleverandøren trekke beløpet fra din konto, uten at du trenger å gjøre noe – inntil et visst beløp. Dermed vil regningen alltid bli betalt i tide, uten at du trenger å gjøre noe som helst.

Pass på at beløpsgrensen tar høyde for eventuelle høyere regninger. Strømregningen er en typisk synder her: Om du setter beløpsgrensen etter en normal fakturasum om sommeren, vil betalingen stoppes dersom regningen blir høyere enn grensen du har satt når vinteren kommer.

AvtaleGiro er som nevnt en avtale du har gjort med banken din, og om du bytter bank må du også opprette avtalene på nytt. Dette er forskjellig fra eFaktura, som følger deg som person – uavhengig av banken. Dersom du har flere banker, eller bytter bank, vil eFaktura-avtalene dine følge med.

eFaktura

Til forskjell fra AvtaleGiro, blir ikke eFaktura betalt automatisk. Her kommer regningen ferdigutfylt i nettbanken, slik at du slipper å taste inn kontonummer, KID-nummer eller beløp. Du må imidlertid selv godkjenne fakturaen for at den skal legges til betaling, og du kan endre både beløp og forfallsdato før godkjenning dersom du ønsker det.

I motsetning til AvtaleGiro, følger eFaktura deg som person, så om du bruker flere banker eller bytter bank, vil fakturaene følge med automatisk.