Santander
Min_økonomi_familien_Thomas Sekkingstad

Bedre økonomi

Min økonomi: Gjør sparing gøy og motiverende!

Publisert: Oppdatert:

Å bruke penger her og nå er ofte mye morsommere enn å spare til noe langt frem i tid. Thomas og familien bruker derimot sparing som motivasjon.

Tekst:
Joakim Nyquist
Foto:
Privat

På Ågotnes i Hordaland holder Thomas Sekkingstad (39) til sammen med samboeren og tre barn. Her blir bloggen vidunderpappa.no til – der Thomas deler hverdagslige historier og øyeblikk fra livet som pappa til tre.

Thomas tror ikke han sitter med fasiten til hvordan være den perfekte far, men det er én ting han er opptatt av: Sparing.

– Det er mye kjekkere å eie noe jeg har spart til enn noe jeg må låne til, forteller Thomas Sekkingstad.

Han forteller at familien har levd en stund på én lønn, så de lært seg å leve rimelig og spare på de små tingene i hverdagen. Filosofien er «tæring etter næring», og vidunderpappaen forsøker å lære barna verdien av å eie noe de selv har spart til.

– Det har gått med mer eller mindre hell, innrømmer Sekkingstad.

Ikke snu på femøringen, men være bevisst hva ting koster.

Thomas Sekkingstad

— Pappa

Ha fokus på sparingen

Selv om familiefaren er glad i å spare, er han ikke nødvendigvis en som snur på femøringen for enhver pris. Nøkkelen for Thomas Sekkingstad er å være bevisst på hva ting koster.

– Det viktigste er å ha fokus. Når vi handler på nærbutikken, trenger vi ikke ha skrevet ned alt til minste detalj – men vi er bevisst hva vi legger i kurven, forklarer han.

Han mener det er mye penger å spare på matlaging. Derfor prøver familien å kjøpe råvarer og lage mat selv.

– Ikke bare er det ofte mye billigere – det er også veldig gøy å kunne lage skikkelig mat selv, forteller han.

Lær av eget regnskap

Thomas Sekkingstad har hatt god nytte av å føre opp hvor mye som går inn og ut av familiekassa. I nærmere to år har han ført regnskap over familieøkonomien. Slik har han skaffet seg oversikt over små og store utgifter som følger med det å være en familie. Han har også lært masse av denne jobben.

– Å føre et slikt regnskap gir meg en pekepinn i forhold til hvordan vi ligger an sammenlignet med året før.  Men aller mest gir det en motivasjon og noe å strekke seg etter, forklarer Sekkingstad.

Smart og kontrollert bruk av kredittkort

For mange er skrekken å havne i luksusfellen, og mediene er fulle av advarsler mot overivrig bruk av kredittkort. Dette er noe Sekkingstad er veldig bevisst, men han mener at ved fornuftig bruk er det mange fordeler med bruk av kredittkort.

– Jeg bruker kredittkort bevisst til å handle sikkert på nett, betaler reiser for å få forsikringen med på kjøpet eller kjøper ting der jeg får gode rabatter når en bruker kredittkort, forteller han.

– Samtidig er jeg svært bevisst på å betale regningen før rentene begynner å løpe.

Valg av kredittkort

Bedre økonomi

Ta et bevisst valg når du velger kredittkort

Prioriterer viktige ting

Sammen er familien flinke til å spare, og da er det ekstra motiverende å ha et felles mål, som for eksempel en ferie. Nytteverdien av fornuftig pengebruk er en viktig del av oppdragelsen, mener Sekkingstad.

– Jeg forsøker å bevisstgjøre barna på hva ting koster og at en faktisk ikke kan kjøpe alt en ønsker seg. Det viktigste for min del er å lære barna sparing.

Og det er lov å unne seg litt i blant. For Thomas Sekkingstad er utstyr til trening og data viktige ting han tillater seg å bruke litt ekstra penger på.

– Men både små og store har godt av å spare iblant. Akkurat nå er det Macbook det spares til av far i huset og for å være ærlig er det lang vei igjen, innrømmer han.

Bedre økonomi

Fra snusboks til laptop på ni måneder

Sparetips fra Vidunderpappaen

Motivasjon er altså en av de viktigste grunnene til at Thomas Sekkingstad og familien faktisk syns det er gøy å spare. Og han har fire gode tips til hvordan en enkelt kan kutte ned på unødvendige utgifter:

  • Kanseller tradisjonell TV og kabel. Spar penger på å kun betale for strømmetjenester og kanaler du virkelig liker.
  • Lær deg å lage mat. Lag lunsj og middag fra bunnen av. Lag mat for flere måltider av gangen, og oppbevar de måltidene du lager ekstra i fryseren.
  • Kjøp kvalitet og kjøp færre ting. Det høres kanskje selvmotsigende ut, men jeg tror på å velge kvalitet fordi det sparer deg penger på sikt ved at du kaster mindre. Det er i tillegg bedre for miljøet!
  • Velg riktige avtaler. Bruk tid minst én gang i året på å undersøke markedet når det gjelder forsikringer, strømleverandører og banker. Velg de som passer deg og dine behov best.